Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +5 °C
Daļēji saulains
Pirmdiena, 30. septembris
Menarda, Elma, Elna

Debesbraukšana ar šašlika smaržu

Satversmē skaidri un gaiši ir rakstīts, ka baznīca ir atdalīta no valsts. Dzīvē gan aina ir nedaudz cita. Latvijas politiķi koķetē ar visām tradicionālajām konfesijām, un dažs labs - arī ar tām, ko tautas valodā mēdz dēvēt par sektām. Izpausmes šai koķetērijai ir visdažādākās, bet skaidrs, ka ieguvēji no šīm reliģiskās un laicīgās varas savstarpējām attiecībām ir gan politiķi, gan baznīctēvi.

Cīņas ap konfesiju īpašumtiesību atjaunošanu uz vērtīgiem nekustamajiem īpašumiem - tādiem kā Pēterbaznīca vai Ave sol koncertzāle - vismaz uzjundī sabiedriskas diskusijas, turpretim par nu jau tradicionālo finansējuma piešķiršanu Vissvētākās Jaunavas Marijas debesīs uzņemšanas svētkiem Aglonā diskusijas parasti izpaliek. Nenoliedzami, ka gan pērn, gan šogad svētku organizēšanai no valsts budžeta atvēlētā summa - nepilni 80 tūkstoši latu - ir samērā pieticīga. Aglonas bazilikas draudze gan bija prasījusi 197 tūkstošus, kas arī ir salīdzinoši pieticīgi. Savulaik taču Jaunavas Marijas godināšanai atvēlētais valsts budžeta finansējums bija krietni lielāks un pārsniedza pat miljonu latu. Tomēr tas īsti nemaina lietas būtību, proti, to, ka, gadu no gada lemjot par finansējuma piešķiršanu Aglonas bazilikas draudzei, neviens tā īsti nav pacenties reizi par visām reizēm vienoties, kādi ar svētku organizēšanu saistītie izdevumi būtu jāsedz valstij un kādi - pašai draudzei. Ir tikai normāli, ka valsts institūcijas parūpējas par svētku apmeklētāju drošību, tas ir, finansē policijas, neatliekamās medicīniskās palīdzības un Valsts ugunsdzēsības un glābšanas dienesta darbinieku klātbūtni pasākuma norises vietā. Tiesa, tā īsti nav skaidrs, kādēļ līdzekļi šo dienestu darba finansēšanai nav jau laikus ieplānoti attiecīgo institūciju budžetā. Pasākums Aglonā notiek katru gadu un nekādi nav kvalificējams kā neparedzēts gadījums.

Tomēr nepilnības ar budžeta plānošanu ir tīrais nieks salīdzinājumā ar politiķu un ierēdņu nevēlēšanos vismaz vienu reizi detalizēti izvērtēt, cik lielā mērā valstij vispār būtu jāiesaistās šī pasākuma finansēšanā.

Lai cik nepatīkami tas izklausītos, realitāte ir skarba - Jaunavas Marijas godināšanai veltītie svētki tieši ar Aglonas bazilikas draudzes svētību ir pārtapuši komercializētā tingeltangelā. Pērn svētkus apmeklēja aptuveni 90 tūkstoši cilvēku, un tiek lēsts, ka šogad apmeklētāju skaits pārsniegs 100 tūkstošus. Komersantiem, kas parūpēsies, lai garīgās apceres apvējo nevis vīraka, bet gan šašliku smarža, šie svētki būs īsts pļaujas laiks. Kāds nopirks pīrādziņu, cits - minerālūdens pudeli, vēl kāds - zeķu pāri...

Likums «Par starptautiskas nozīmes svētvietu Aglonā» noteic, ka svētceļniekiem un vienkāršiem ziņkārīgajiem par Aglonas bazilikas apmeklēšanu samaksu nedrīkst prasīt, toties uz komercdarbību šis aizliegums neattiecas. Aglonas bazilikas draudze par atļaujām nodarboties ar uzņēmējdarbību Vissvētākās Jaunavas Marijas debesīs uzņemšanas svētku laikā iekasē samaksu - iepriekšējos gados par atļauju tirgot svētceļniekiem, piemēram, šašlikus un desiņas, komersanti draudzei maksāja 100 līdz 150 latu, atsevišķos gadījumos pat vairāk. Lielai daļai svētceļnieku un arī vienkāršajiem pilsoņiem šo reliģisko svētku komercializācija gan tā īsti neiet pie sirds un šķiet nepieņemama, bet Aglonas bazilikas draudzei pret to nav iebildumu. Iemesls, visticamāk, gaužām laicīgs un merkantils - atļauju izsniegšana papildina draudzes kasi. Savukārt liela daļa izdevumu, kas saistīti ar svētku norises organizēšanu, kā jau minēts, bez īpašām ierunām tiek segti no valsts budžeta.

Varam tikai minēt, kādu motīvu dēļ pat drastiska taupības režīma laikā valsts institūcijas piever acis uz faktu, ka ikgadējie svētki Aglonā ir pārvērtušies par peļņas avotu. Iespējams, tas saistīts ar nevēlēšanos aizvainot aptuveni pusmiljona Latvijā dzīvojošo katoļu jūtas, bet tikpat labi varam pieņemt, ka patiesais iemesls ir tas, ka dažu politiķu priekšvēlēšanu aģitācijas kalendārā 12.-15. augusta ailēs jau ierakstīta līdzdalība šī gada Vissvētākās Jaunavas Marijas debesīs uzņemšanas svētkos.

Līdz pašiem svētkiem vēl ir palicis krietns laika sprīdis, kurā, ja labi saņemtos, būtu iespējams atrisināt vismaz triviālo jautājumu par komercdarbības atļauju izsniegšanu. Ar to jau nu noteikti nav jānodarbojas Aglonas bazilikas draudzes vadībai jeb garīgās varas pārstāvjiem. Šī funkcija gaužām dabiski piedienētu Aglonas novada domei vai kādai citai laicīgās varas institūcijai, kam, protams, varētu noteikt pienākumu par uzņēmējdarbības atļauju izsniegšanu iekasētos līdzekļus ieguldīt svētku norises nodrošināšanā. Naudas jautājumos laicīgās varas koķetērija ar reliģiskajām konfesijām ir pilnīgi nevietā, jo īpaši gadījumos, kad draudžu ienākumi nekādi nav saistīti ar ticīgo ziedojumiem.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Receptes visam rudenim

Vienkārši ēdieni ar svētku garšu – ne tikai svētkiem, bet arī darba dienām.








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?