Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +17 °C
Apmācies
Pirmdiena, 1. jūlijs
Rimants, Imants, Ingars, Intars

Degviela dārgāka nekā Igaunijā biokomponentes dēļ

Šomēnes sociālos tīklus pāršalkusi neizpratne, kāpēc degvielas cena Igaunijā vienu un to pašu uzņēmumu degvielas uzpildes stacijās ir ievērojami zemāka nekā Latvijā, cenas starpībai pārsniedzot pat 10 centu par degvielas litru.

Degvielas tirgotāji skaidro, ka cenas starpību dažādās valstīs nosaka gan nodokļu atšķirības, gan arī konkurences līmenis. Pēc Neste Latvija mazumtirdzniecības vadītāja Armanda Beiziķa teiktā, ap 60% no degvielas cenas veido nodokļi un tikai nedaudz vairāk par 30% tās vērtība. «Baltijas valstīs ir atšķirīga nodokļu politika. Turklāt Latvijā degvielas cenā iekļauts arī valsts obligāto rezervju nodoklis,» skaidro A. Beiziķis. Viņš arī atgādina, ka no šā gada sākuma Latvijā tika paaugstināts akcīzes nodoklis - benzīnam par trim centiem litrā, dīzeļdegvielai par vienu centu litrā. Šī nodokļa paaugstināšana gaidāma arī Igaunijā. Proti, no 1. februāra Igaunijā plānots palielināt akcīzes nodokli benzīnam par 4,2 centiem un dīzeļdegvielai par 5,5 centiem litrā.

Savukārt Statoil Fuel & Retail degvielas kategorijas vadītājs Armands Žubulis vērš uzmanību uz to, ka ilgtermiņā degvielas mazumtirdzniecības cenu dinamika visās Baltijas valstīs ir līdzīga un novērojamās atšķirības atsevišķos periodos rodas dažādu cenu veidojošo faktoru ietekmē. Kā piemēru viņš min vietējās likumdošanas prasības Latvijā, kuras nosaka, ka 95. markas benzīnam jāpievieno bioetanols 4,5-5% apmērā, vasaras dīzeļdegvielai jāpievieno biodīzeļdegviela, kas iegūta no rapšu sēklu eļļas, 4,5-5% apmērā.

Igaunijā, pēc Statoil pārstāvja teiktā, biokomponente nav jāpievieno nedz benzīnam, nedz dīzeļdegvielai. «Tā kā biokomponentes cenas pasaules biržās ir augstākas nekā fosilajiem degvielas produktiem, tās iekļaušana gala produkta sastāvā objektīvi sadārdzina degvielas produktu kopējo pašizmaksu,» skaidro A. Žubulis. Viņš piebilst, ka ikvienā valstī var būt atšķirīgi degvielas iepirkuma, loģistikas un uzglabāšanas nosacījumi. Tāpat tiek norādīts, ka ziemas sezonā dīzeļdegvielai ir atšķirīgas aukstumnoturības klases, piemēram, A0, A1, A2. Jo augstāka klase, jo labāka aukstumnoturība, bet vienlaicīgi arī augstāka produkta pašizmaksa. Pāreja no vienas dīzeļdegvielas klases uz citu katrā valstī un katram degvielas mazumtirgotājam var būt atšķirīga, skaidro A. Žubulis. Viņš stāsta, ka sīvās konkurences dēļ gan Lietuvā, gan Igaunijā, gan Latvijā degvielas cenas mainās nemitīgi un pat vienā degvielas uzpildes stacijā cenas var būt atšķirīgas, piemēram, no rīta un vakarā.

«Ja tas netiek ņemts vērā, var gadīties, ka tiek salīdzinātas divas stacijas divās valstīs, kur vienā stacijā tiek īstenota īpaša klientu piesaistes īstermiņa degvielas cenošanas aktivitāte, bet citā - ne, tādējādi radot iespaidu par lielākām degvielas cenas atšķirībām starp degvielas tirgotājiem dažādās valstīs, nekā tās ir faktiski, ja tiktu ņemts vērā viss degvielas staciju skaits,» spriež Statoil pārstāvis.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?