Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +3 °C
Skaidrs
Otrdiena, 1. oktobris
Lāsma, Zanda, Zandis

Dejo kā zvaigzne!

Lai gūtu priekšstatu par džeza deju, der noskatīties pasaulslavenos mūziklus Kabarē vai Čikāga. Šī deja, kuras saknes meklējamas afroamerikāņu kultūrā, spēcīgi iespaidojusi Brodvejas un Holivudas horeogrāfiju. Pagājušajā svētdienā devos izmēģināt džeza deju I-dejas mājā pie pasniedzējas Kristiānas Cimermanes.

Pulksten vienpadsmitos no rīta vēl esmu ļoti miegaina. Vispirms Kristiāna liek mums aizvērt acis, dziļi elpot, atslābināties un nomierināties - lai atslēgtos no ikdienas steigas un sagatavotos dejai. Nedaudz iesildāmies. Pārējā nodarbība paiet, soli pa solim mācoties konkrētas dejas horeogrāfiju. Iesākumā viņa kopā ar meitenēm atkārto jau iepriekš iemācītos soļus, otrajā nodarbības daļā tiek apgūtas jaunas kustības. Plūstošas kustības mijas ar asām, dejā ir daudz griezienu. Kristiāna atgādina, ka nozīmīgs ir arī skatiens. «Laiks mosties,» viņa saka un liek atkārtot kustības atkal un atkal. Katram solim ir jāizstaro enerģija.

Nevajag baidīties

Bez minstināšanās un liekām parazītkustībām izpildīt daudzos griezienus nav viegli. Saprotu, ka dejas kustības man izdodas tikai aptuveni, pietrūkst precizitātes un emociju. «Viss ir atkarīgs no paša,» saka Kristiāna. «Reizēm cilvēki pienāk klāt un saka - man nesanāk, es nevaru! Taču, kā teica viena pasniedzēja, es varu atvērt durvis, bet jāienāk tev pašam. Varu tikai iedot enerģiju un paskaidrot.» Galvenais ir azarts un vēlme apgūt džeza deju, tāpēc priekšzināšanu trūkums nav šķērslis, iedrošina Kristiāna.

Saulainajā rītā deju zāle ir pustukša. Izskatās, ka visas meitenes, kas piedalās nodarbībā, ir vai nu skolnieces, vai studentes. «Šoreiz tā gadījies,» saka Kristiāna. «Parasti mēs esam vairāk.» Arī vecuma ierobežojuma nav. Jaunākajai dalībniecei varētu būt desmit gadu, bet nāk arī sievietes pāri trīsdesmit. «Ja ķermenis atļauj kustēties un ir vēlēšanās, džeza dejā vecumam nav nozīmes. Fantastiski, ja sieviete svētdienas rītu velta sev. Man tā ir sevis sagatavošana jaunai nedēļai.»

Iemīlējās džezā

Kristiāna (22 gadi) pati dejo jau kopš triju gadu vecuma. Deju studijā Dzirnas viņa iepazinās ar džeza deju. Vēlāk mēnesi pavadīja Francijas dienvidos, Nicā, kur džeza dejas skolas OffJazz vasaras kursos iemīlējās šai dejā pa īstam. Tagad viņa studē moderno deju Kultūras akadēmijas Horeogrāfijas nodaļā un kopš septembra vienreiz nedēļā pasniedz nodarbības I-dejas mājā. Gribētos biežāk, taču pagaidām laika trūkuma dēļ tas nav iespējams.

Džeza deja ir klasiskās un mūsdienu horeogrāfijas sajaukums, kas spēcīgi ietekmējies no džeza mūzikas skaņām, ritmiem un tehnikas. Tāpat kā mūzikai, kas iespaidojusi džeza deju, tās saknes meklējamas afroamerikāņu kultūrā. Šai dejā liela nozīme ir improvizācijai un individualitātei, bet tai pašā laikā - spējai sadarboties, lai panāktu vēlamo rezultātu. Liela ir arī klasiskā baleta ietekme, un lielākā daļa džeza dejotāju sākuši tieši ar klasiskās dejas apguvi. Kaut džeza deja kļuva populāra jau pagājušā gadsimta divdesmitajos gados, vislielāko popularitāti tā ieguva ar Brodvejas mūzikliem un filmām.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Kur mācīties

I-dejas mājā

Deju studijā Dzirnas

Deju centrā Nianse

Deju studijā Salsalovers

Džeza dejas elementi bieži vien tiek iekļauti arī citu deju nodarbībās.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

LOK: Apdraudētas iespējas nodarboties ar sportu Rīgā

“Rimi” Olimpiskais sporta centrs saņēmis vēstuli no Rīgas domes ar paziņojumu, ka sakarā ar veiktajiem grozījumiem MK noteikumos nr. 350, no 1. oktobra vairāk nekā desmit reizes tiek paaugstināta ...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?