Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +15 °C
Skaidrs
Trešdiena, 25. septembris
Rauls, Rodrigo

Dēli ir lepni par latvietību

Pirms vairāk nekā divdesmit gadiem Ineta Strautiņa (46), tikko kā pabeigusi studijas, devās uz ASV strādāt par audzinātāju bērnu vasaras nometnē. Iekrājusi naudu, viņa vienatnē apceļoja Štatus un gluži nejauši tā vietā, lai Luiziānā apskatītu aligatorus, iepazinās ar beļģi Kurtu Engelenu. Jau divdesmit gadus viņi kopā dzīvo Briselē un ir izaudzinājuši trīs dēlus.

Paralēli ģimenei Ineta kāpj pa karjeras kāpnēm - šobrīd viņa ir Eiropas Ekonomiskās un sociālās komitejas (EESK) tulkošanas direkcijas direktora vietniece un uzrauga vairāk nekā 500 tulku darbu. Neformālās sarunās daudzi par Inetu teic - viņai vēl priekšā ir žilbinoša karjera. Saviem dēliem Ineta ir iemācījusi Latvijas mīlestību, taču pati neredz apstākļus, pie kuriem vēlētos atgriezties Latvijā.

Nonākusi Briselē, pirmos deviņus mēnešus Ineta tikai mācījās franču un angļu valodu, tad sākusi strādāt Latvijas konsulātā, vienlaikus arī pārstāvniecībā ES, kas bija viena no pirmajām Latvijas diplomātiskajām pārstāvniecībām. «Tur nostrādāju divpadsmit gadu, redzot, kā pārstāvniecība izaug no viena diplomāta un pussekretāres līdz lielai institūcijai, līdz ar Latvijas iestāšanos ES aizgāju Andrim Piebalgam līdzi uz Eiropas Komisiju,» atceras Ineta. EK gan ilgi viņa nav uzkavējusies - izturot konkursu, kļuvusi par EESK latviešu tulkošanas nodaļas vadītāju, vēlāk - tulkošanas direkcijas vietnieci. Starp komitejas tulkotājiem esot arī ap divdesmit latviešu, lielākā daļa - sieviešu. Viņa stāsta, ka lielākoties tulkotājiem profesija vienlaikus ir arī aizraušanās, tāpēc kolektīvs ir stabils, retāki ir gadījumi, ka cilvēks iztur tulkotāja konkursu, jo tur konkurence ir mazāka nekā lielajā administrācijas konkursā, un pēc pāris gadiem mēģina startēt politiskākā nozarē. Taču arī tā ir normāla prakse, jo tulkotājiem nepieciešami cilvēki ar dažādām zināšanām.

Ar Briseles latviešu komūnu saiknes Inetai ir ļoti ciešas - pirmos gadus, kad latviešu tur bijis vēl ne tik daudz, Jāņi svinēti viņas dārzā, arī tagad ar ģimeni tiek apmeklēti dažādi pasākumi. Tiesa, agrāk varēja runāt par vienu mazu latviešu kopienu, tagad latviešu ir jau pāris tūkstošu, tāpēc neizbēgama ir noslāņošanās pa interešu grupām.

Tam, kas notiek Latvijā, Ineta seko, taču stāstus par aizbraucējiem nelasa. Viņa uzskata, ka neviens nevar nosodīt cilvēkus, kas aizbraukuši, lai nodrošinātu ģimeni, taču uzsver - migrācija ir dabīgs process, Eiropā tas vienmēr ir noticis un arī notiks. Piemēram, Beļģijā ir milzīgs daudzums otrās, trešās paaudzes itāļu, kuri emigrējuši piecdesmitajos gados, ieradušies arī veseli ciemi no Spānijas. Pati viņa Latvijā atgriezties neplāno, taču pieļauj, ka «pensijas gados abi ar vīru cirkulēsim starp Latviju, Beļģiju un kādu siltāku zemi». Taču Inetas pusaugu dēli Latviju jau paguvuši iemīlēt, te ik vasaru pavada vairākas nedēļas un pat paši regulāri prasa - kad brauksim atkal. «Dēli ir lepni par to, ka ir latvieši, kad prasa, vai viņi ir beļģi, tad saka - nē, pa pusei latvieši,» ar gandarījumu nosaka Ineta. Arī viņas vīrs Kurts ir iemīlējis Rīgu un biznesa dēļ tur satiekams krietni biežāk nekā Ineta pati.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Vislabākā sistēma neglābs no tumsonības

Ikvienam normālam cilvēkam, noklausoties no difterijas mirušā četrgadnieka vecāku versiju par notikušo, bezpalīdzīgām skumjām pievienojas dusmas un vēlme, lai šis bezjēdzīgais pieaugušo pašie...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?