Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +12 °C
Daļēji saulains
Pirmdiena, 23. septembris
Vanda, Veneranda, Venija

Demogrāfijas politika ar rezultātu

Dzimstība Latvijā turpina augt - šādu secinājumu var izdarīt gandrīz katru mēnesi, kad parādās jaunākie statistikas dati. Lai gan Centrālā statistikas pārvalde (CSP) šo pieaugumu saista ar to, ka šobrīd sievietes, kuras dzimušas 80. gadu beigās, sasniedz vecumu, kad sievietei dzimst pirmais bērns, tomēr speciālisti uzskata, ka liels nopelns ir pieaugušajam valsts atbalstam ģimenēm ar bērniem. Atbalstu plānots palielināt arī nākamgad, tomēr vairākas lietas pagaidām nav panāktas, tai skaitā valsts apmaksātas brīvpusdienas arī 4. līdz 9. klašu skolēniem.

Rezultāti labi

Pēc CSP datiem, šā gada pirmajos desmit mēnešos reģistrēts 18 191 jaundzimušais, un tas ir par 804 mazuļiem vairāk nekā 2013. gada attiecīgajā periodā. Tomēr, ņemot vērā, ka dzimušo skaits joprojām nepārsniedz mirušo skaitu, dabiskais pieaugums Latvijā saglabājas negatīvs. Par spīti tam, demogrāfs Ilmārs Mežs uzskata, ka rezultāts ir apsveicams, jo dzimstības pieaugums panākts pat laikā, kad ļoti daudzas potenciālās māmiņas izvēlējušās dzīvi ārpus Latvijas. Pēc viņa domām, nopelns šajā gadījumā ir valsts atbalstam. Līdzīga situācija bijusi arī Igaunijā - vairākkārt palielinot atbalstu ģimenēm ar bērniem, nākamajos četrus gados dzimstība augusi par 30%.

Lai gan dzimstības rādītāji katru gadu turpina uzlaboties, tomēr darāmā vēl ir daudz. Kamēr vidēji Eiropā atbalsts ģimenēm ar bērniem ir 2,5% no IKP un vietām - pat vairāk, tikmēr Latvijā tie nākamgad būs vien 1,3% no IKP. Pēc I. Meža domām, šis rādītājs tuvākajos gados ir jādubulto, citādi tās ģimenes, kuras vēlēsies otro vai trešo bērnu, būs spiestas apsvērt domu par emigrāciju.

Par katru nākamo - vairāk

Salīdzinot ar 2014. gadu, nākamgad Labklājības ministrijas (LM) atbalsts ģimenēm ar bērniem augs aptuveni par 60 miljoniem eiro, gandrīz puse no tiem - 28,3 miljoni - domāti, lai nodrošinātu ģimenes valsts pabalsta (ĢVP) diferenciāciju. Tas nozīmē, ka ģimene ar trīs bērniem līdzšinējo 34,14 eiro vietā saņems 68,28 eiro mēnesī. Attiecīgi par pirmo bērnu - 11,38 eiro, par otro - 22,76 eiro, savukārt par trešo un katru nākamo bērnu ĢVP būs 34,14 eiro. LM gan uzskata, ka ar šo pieaugumu nepietiek un ilgtermiņā jāmeklē risinājumi, kā uzlabot pabalsta modeli un palielināt valsts atbalstu. Kā paskaidroja Bērnu un ģimenes politikas departamenta pārstāvis Maksims Ivanovs, lai gan iepriekš bijušas diskusijas, ka šo pabalstu vajadzētu izmaksāt tikai mazturīgajām un trūcīgajām ģimenēm, tomēr, pēc ministrijas domām, tas jāsaglabā visiem neatkarīgi no ienākumu apjoma. Līdz ar to LM ierosinājums ir ilgtermiņā palielināt ĢVP par vienu bērnu līdz 30 eiro, savukārt par otro un trešo bērnu - attiecīgi līdz 42 un 54 eiro mēnesī. Tomēr šis risinājums vēl tikai tiks apspriests. Arī Saeimas Demogrāfijas apakškomisijas priekšsēdētājs Imants Parādnieks (Visu Latvijai!-TB/LNNK) norāda, ka par piedāvāto variantu vēl ir jādiskutē, lielāku uzmanību pievēršot tieši trešā bērna politikai.

Brīvpusdienu nebūs

Lai arī valdības deklarācijā kāds no punktiem vēsta: «Skolēniem pakāpeniski ieviesīsim veselīgas bezmaksas brīvpusdienas,» tomēr nākamā gada kontekstā šīs solījums vēl pildīts netiks. Kā paskaidroja Izglītības un zinātnes ministrijas valsts sekretāra vietnieks Elmārs Martinsons, lai nodrošinātu valsts apmaksātas brīvpusdienas arī 4. līdz 9. klašu skolēniem, papildus būtu nepieciešami aptuveni 29,5 miljoni eiro, taču šis ministrijas priekšlikums atbalstu nav guvis. Tāpat noraidīts variants par daļēju brīvpusdienu apmaksu no valsts, otru pusi sedzot pašvaldībām. Līdz ar to nākamgad brīvpusdienas no valsts budžeta tiks apmaksātas vien 1. līdz 3. klašu skolēniem - kā līdz šim. Saeimas Demogrāfijas apakškomisija gan sola meklēt risinājumu, lai brīvpusdienas nākamgad nodrošinātu vismaz arī 4. klašu skolēniem. Viens no variantiem būtu celt akcīzes nodokli alkoholam, iegūtos līdzekļus novirzot skolēnu brīvpusdienām.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Veicina Alcheimera slimību

Dzīvošana spožām gaismām izdaiļotās metropolēs ir vilinoša, bet varētu izrādīties visai bīstama izvēle. Tāds secinājums izriet no amerikāņu zinātnieku pētījuma.








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?