Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Svētdiena, 29. septembris
Mihails, Miķelis, Mikus, Miks

Demoralizē, sintezē, restrukturizē

Parodija par popšovu - tāda ir Labvēlīgā tipa 2010. gada rudens sezonas aktualitāte. Lāzeri kā Madonnai, disko motīvi kā duetam Pet Shop Boys, vokāla apstrādes efekts Auto-Tune kā Šērai un Kanjem Vestam, videoekrāni kā Lēdijai Gāgai, pirotehnika kā grupai Rammstein, dejotājas kā Filipam Kirkorovam.

Pat piepūšamais _Labvēlīgā tipa_ cepelīns, kas nolaižas no balkona un konceptuāli planē virs skatītāju galvām, ir atsauce uz roka klasiku - _Pink Floyd_ šovos lidoja milzīga cūka, kuru savā koncertiestudējumā The Wall turpina izmantot Rodžers Voterss (cūkas šņukurs iemūžināts arī _Labvēlīgā tipa_ logotipā un hitā _Alumīnija cūka_).

Kornēlija, nebaidies!

Koncertus filmē Latvijas Televīzija - Jaungada naktī vērsim vaļā šampanieša pudeles, fonā skanot Labvēlīgā tipa draiskajām melodijām (neaizmirstiet ieslēgt LTV1!). Mūziķu sveicieni «Laimīgu Jauno gadu!» padara atmosfēru Rīgas Kongresu namā eksotiski neprātīgu. Labvēlīgajam tipam ir unikāla niša - tautiskais kabarē ar aktuālās sociālpolitiskās satīras elementiem. Mūziķus ļoti iedvesmojusi dalība Nacionālā teātra izrādē Teātra žurka 2010 jeb Kornēlijas inovācijas. Dziesmas, kuras «tika izbrāķētas», grupa iekļāvusi albumā Kurvis. Materiāla sakrājies daudz - diskā ir 18 skaņdarbu. Novērtējiet kompozīciju 250 - veltījumu «solistei, kurai ir Caurspīdīgais koris»: «Vai mīlēsi tu mani, vai sasildīsi mani, kad man būs 250? Vai tu atnāksi, pirms atnāks mani fani, un sasildīsi mani, kad man būs 250?»

«Nākamo dziesmu akceptēja gan režisors, gan cirka... piedodiet, Nacionālā teātra direktors,» Fredis priecājas un dzied Vienotības tvaiku. «Cenzūra ir cenzūra, mēs tai pakļaujamies,» viņš piesaka dziesmu Olimpapa, kurai sākotnēji tika iedots nosaukums Olilita. «Tā tika iecerēta kā prezidenta serenāde sievai.» Skaņdarbā ir olimpisks aicinājums: «Brauksim ar močiem uz Sočiem! Lēnāk, zemāk, tuvāk - paliksim Ludzā!»

«Šo dziesmu mums kancelēja uzreiz,» intriģē Fredis un piedāvā jestru šlāgerisku kompozīciju Vairai, kas ieturēta čigānu un Balkānu mūzikas tradīcijās. Sveiciens Goranam Bregovičam! Piedziedājums «Vai, vai, vai, vai, vai, Vairai šuju kleitu, Vairai jauna kleita», no kura sabijās Kornēlija, sasaucas ar bērnu dziesmiņu Veras Singajevskas izpildījumā: «Ciku, caku, saku, šuju lellei jaku.»

Smejamies par e-talonu

Kornēlijas inspirētajiem politiskajiem šaržiem Labvēlīgais tips ļaujas ar grūti noslēpjamu baudu - «Šlesera un Ušakova duets» Pētergailis, kas tiek izpildīts kopā ar tautastērpos ģērbtu koklētāju ansambli Cikādītes, ir tikpat krāsains un savā absurdā atbruņojošs kā no mākslīgajiem ziediem veidotā un Jāņos uzstādītā Ziemassvētku egle Rātslaukumā. Egle neraisa ne smieklus, ne prieku, Pētergailis - raisa. Ieklausieties: «Izejot no manām iekšām, došu padomus - vajadzētu zvēru dārzam jaunus ziloņus. Tādējādi piesaistīsim jaunus tūristus, uzmanīgi piepaceļot visus tarifus!» Ar dziesmu - par dzīvi Rīgā! Diska Kurvis bukletā dziesmu Pētergailis papildina asprātīga karikatūra - kolāža «Klukstes iefano par e-talonu». Jā, pat e-talonu var pārvērst par izsmieklu objektu, viņš to ir pelnījis.

Uzjautrinošs efekts ir arī dziesmai ar vārdiem «Es piezīmēšu tev ūsas, lai tev sabojātu CV». Skaņdarbiem piemeklēti gaumīgi videokadri (mākslinieks Artis Dzērve), kas tiek demonstrēti uz septiņiem ekrāniem. Skatuve ir «piepildīta» ar scenogrāfiju, katrā stūrī kaut kas notiek - viss ir koši, dinamiski un moderni. Bilžu kaleidoskops uz videoekrāniem - mūsdienu YouTube kultūras atspoguļojums. Kad dziesmas Pīrādziņ, nāc ārā! laikā uz ekrāniem parādās jaunais Arnolds Švarcenegers, kurš demonstrē sasniegumus bodibildingā un steroīdu patēriņā, var, protams, iedomāties, ka šo austriešu puisēnu bērnībā dēvēja par «pīrādziņu». Skatītāji gan pievērš uzmanību nevis Švarcenegera muskuļiem, bet gan Labvēlīga tipa mūziķiem, kuri akustisko programmas daļu spēlē uz paaugstinājuma starp sesto un septīto rindu. Tā dara visas zvaigznes - no The Rolling Stones līdz Bejonsē - pārlido no lielās skatuves uz mazo, kura atrodas publikas vidū, un izspēlē pavisam ciešu kontaktu ar auditoriju. «Domātājs Andris Kivičs teica: Labvēlīgajam tipam nav neviena hita, bet tauta viņus mīl. Tūlīt pārbaudīsim, vai mums tiešām nav neviena hita,» paziņo Fredis, un te nu ir grupas populārāko dziesmu buķete.

Tikai divi krūšturi

«Kur ir jūsu rociņas? Kur ir jūsu kājiņas? Kur ir jūsu krūšturi?» Labvēlīgā tipa līderis aicina dāmas zālē apdāvināt mūziķus ar kādu skaistu sieviešu galantērijas izstrādājumu. «Labvēlīgā tipa 18 gadu vēsturē uz skatuves uzmesti tikai divi krūšturi. Mēs neesam nekādi elvisi presliji, pat ne bītli, un tomēr smeldz. Jautrībai nav nekāda pamata,» Fredis sūdzas un savu sāpi izdzied jaunajā opusā Tu mani demoralizē, kurā absolūti fenomenāli artikulē vārdus «demoralizē», «sintēze» un «restrukturizē».

Varbūt albuma Kurvis skaņdarbiem pietrūkst melodiska šarma - tādā, kāds ir dziesmās Laptops, Naukšēnu disko un agrīnajos šedevros. Kad Labvēlīgais tips koncertā spēlē Naukšēnu disko, var iedomāties, kas būtu, ja Verka Serdjučka nofilmētos diskomūziklā Sestdienas vakara drudzis/Saturday Night Fever (1977) kopā ar Džonu Travoltu. Būtu kaut kas līdzīgs šim šovam, kurā pieauguši heteroseksuāli vīrieši var ārdīties tik pašaizliedzīgi, azartiski un iedvesmojoši. Turklāt uz jautājumu «Kas notiek Latvijā?» Labvēlīgais tips atbild daudz trāpīgāk un dzēlīgāk nekā populārs televīzijas raidījums.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?