Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 23. septembris
Vanda, Veneranda, Venija

Depozīta ieviešana Saeimas rokās

Lai gan mudinājumi pilnveidot publisko iepirkumu procesu Latvijā izskanējuši daudzkārt, tomēr nesen valdības apstiprinātie grozījumi Publisko iepirkumu likumā, kuri paredz depozīta ieviešanu iepirkumu rezultātu vai nolikumu pārsūdzības gadījumā, nav uzņemti ar nedalītu sajūsmu. Pret grozījumiem iebilst Valsts kontrole. Savukārt uzņēmēju vidū nav vienota viedokļa par ieceri ieviest depozītu.

Diena jau rakstīja, ka depozīta sistēma paredz, ka personai, kura vēlas iesniegt sūdzību Iepirkumu uzraudzības birojā (IUB) par iepirkumu, kura līgumcena ir, sākot no pieciem miljoniem eiro, samaksāt depozītu 0,05% apmērā no līgumcenas. Maksimālā depozīta summa būtu noteikta līdz 7000 eiro. Iemaksāto summu atmaksātu pilnībā, ja sūdzību IUB atzītu par pamatotu vai daļēji pamatotu.

Atturēs negodīgos

Grozījumu izstrādes darba grupa, kuru vada Valsts kancelejas direktores vietnieks Ivars Mēkons, uzskata, ka depozīta sistēma varētu atturēt, piemēram, negodprātīgus konkurentus no nepamatotu sūdzību iesniegšanas. Pašlaik saskaņā ar IUB vadītājas Daces Gailes teikto tiek pārsūdzēti apmēram 11% no visiem iepirkumiem, par kuriem sludināts konkurss, turklāt vismaz katra otrā sūdzība izrādās nepamatota. Tieši par šo konstatējumu ir vislielākie strīdi. I. Mēkons uzsver, ja katra otrā sūdzība ir nepamatota, kaut kas jādara lietas labā, respektīvi, jācenšas samazināt pārsūdzību skaitu. Savukārt Valsts kontrole, gluži otrādi, uzsver, ja faktiski katra otrā sūdzība ir pamatota, tad nevar ieviest tādus instrumentus, kas ierobežotu tiesības pārsūdzēt iepirkumu rezultātus.

I. Mēkons uzsver, ka šāda depozīta sistēma iepirkumu pārsūdzības gadījumos darbojas daudzās Eiropas Savienības (ES) valstīs un Latvijas noteiktais depozīts 0,05% apmērā no līgumcenas ir viens no pieticīgākajiem. Piemēram, Čehijā tas ir 1% apmērā no līgumcenas. «Depozītu sistēmas ieviešana atturēs negodprātīgus uzņēmējus no pārsūdzību iesniegšanas, jo pašlaik pārsūdzību iesniegšanas iespēja tiek izmantota kā ierocis konkurences cīņā par pasūtījumu. Rezultātā lielie iepirkumi, īpaši tie, kas saistīti ar ES fondu apguvi, tiek nepamatoti aizkavēti,» norāda I. Mēkons. Viņš arī uzskata, ka plānotā sistēma nekavēs sūdzību iesniegšanu pamatotos gadījumos, jo, ja kaut viens pārsūdzības punkts izrādīsies pamatots, IUB depozītu atmaksās.

Pasūtītāji esot pavirši

Savukārt Valsts kontroles juridiskais padomnieks Edgars Pastars uzsver, ka viņa pārstāvētā iestāde nav pret depozītu sistēmas ieviešanu principā: «Valsts kontrole uzskata, ka depozītu ieviešana ir pāragra situācijā, kad katrs otrais pārsūdzētais lēmums atzīts par pamatotu. Tad, kad pamatotu sūdzību skaits saruks līdz 15% vai 20%, varētu arī runāt par depozītiem.»

Valsts kontrole savā atzinumā norāda, ka «apstrīdēšana ir valsts pārvaldei dota iespēja pašai labot savu kļūdu un novērst finanšu līdzekļu izšķērdēšanas risku. Tāpēc līdzekļu apgūšanas (iztērēšanas) ātrums nav galvenais kritērijs. Būtiskākais ir tiesiska un lietderīga līdzekļu izlietošana. Turklāt piedāvātais risinājums nav vērsts tikai uz nepamatotiem apstrīdēšanas iesniegumiem, bet atturēs no vēršanās IUB arī tādos gadījumos, kad pārkāpumi iepirkumu procedūrā ir pieļauti, bet iesniedzējs nevēlēsies riskēt ar naudas līdzekļiem. Savukārt tie, kam līdzekļu pietiks, tāpat sniegs sūdzības, kā vien vēlas.» E. Pastars uzsver, ka pārsūdzības projektu aizkavē tikai par pusotru mēnesi, kas ir pilnīgi samērīgs termiņš.

IUB vadītāja Dace Gaile, skaidrojot savu nostāju, bilst, ka nevēlas komentēt juridiskos argumentus par vai pret depozītu sistēmu. «No vienas puses, nepamatotas pārsūdzības ir problēma. No otras -, ir ļoti jāstiprina pasūtītāju kapacitāte un zināšanas, jo iepirkumu nolikumi daudzos gadījumos patiešām ir kļūdaini. Tas lielā mērā skaidrojams arī ar personāla mainību valsts pārvaldē, jo semināros par iepirkumiem sejas mainās ļoti bieži.»

Pret kašķa meklētājiem

Latvijas Tirdzniecības un rūpniecības kameras (LTRK) eksperts konkurētspējas jautājumos Jānis Butkevičs stāsta, ka LTRK biedru vidū neesot vienotas nostājas minētajā jautājumā, tomēr vairums uzņēmēju esot pret depozītu sistēmas ieviešanu, jo tas aizkavēšot uzņēmējus arī pamatotu aizdomu gadījumos vērsties IUB, jo būs bail zaudēt naudu. Turklāt, kā norāda J. Butkevičs, ja tiks pieņemti šādi grozījumi, tas varētu būtiski pazemināt iepirkumu dokumentācijas kvalitāti.

Savukārt Ārvalstu investoru padomes pārstāvis Māris Logins pieļauj, ka depozītu varētu ieviest, tomēr tas, cik lielam depozītam jābūt un kādos gadījumos tas jāpiemēro, vēl ir diskutējams jautājums. «Mūsu skatījumā pati galvenā problēma iepirkumos ir nevis pārsūdzības, bet pārāk augstais slieksnis, no kura jāpiemēro iepirkuma procedūra sabiedrisko pakalpojumu sniedzējiem. Lūk, tā ir īsta un reāla problēma,» pārliecināts M. Logins.

Pasūtītāju attieksme gan ir vairāk minētos grozījumus atbalstoša. Tā, piemēram, Ādažu novada mērs Māris Sprindžuks (ZZS) teic, ka depozītu ieviešanu noteikti atbalsta, jo pašreizējā sistēma ir labvēlīga «sūdzmaņiem un kašķa meklētājiem, bet pasūtītāju neviens neaizstāv. Tā rezultātā mēdz aizkavēties projekti, ja plānots celtniecību uzsākt rudenī, tad iepirkuma pārsūdzēšanas dēļ to var sākt tikai ziemā, kas nav piemērots gadalaiks un tādējādi kavēšanās ir būtiska,» situāciju raksturo M. Sprindžuks.

D. Gaile gan apliecina, ka IUB visas pārsūdzības izskata mēneša laikā, un tikai tad, ja ir kāda ļoti sarežģīta lieta, kur jāpieaicina eksperti, darbs var aizņemt pusotru mēnesi. Turklāt, kā nosaka Publisko iepirkumu likums, pasūtītājam, izsludinot iepirkumu, šis laiks ir jāierēķina.

Par valdības atbalstītajiem grozījumiem Publisko iepirkumu likumā vēl jālemj Saeimai. Jāatgādina, ka šis nav pirmais mēģinājums ieviest depozītu sistēmu. Tāds bija arī 2010. gadā, taču toreiz Satversmes tiesa šādu normu uzskatīja par Satversmei neatbilstošu.

Pašreizējo likuma grozījumu izstrādes darba grupa gan ir pārliecināta, ka tagad situācija un konteksts ir cits, līdz ar to minētie grozījumi nav pretrunā ar toreizējo spriedumu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Eiropas valstis, kurās ieviesta depozītu sistēma p

Bulgārija: 1% no līgumcenas
Čehija: 1% no līgumcenas
Dānija: 1318 eiro
Igaunija: 1% no līgumcenas
Latvija - 0,05% (valdības atbalstītais variants, kas vēl jāapstiprina Saeimai)
Polija: sākot no 1828 eiro līdz 4875 eiro atkarībā no iepirkuma veida un līgumcenas
Depozītu sistēma ieviesta arī Horvātijā, Kosovā, Nīderlandē, Slovēnijā un Somijā
Avots: Valsts kanceleja

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Veicina Alcheimera slimību

Dzīvošana spožām gaismām izdaiļotās metropolēs ir vilinoša, bet varētu izrādīties visai bīstama izvēle. Tāds secinājums izriet no amerikāņu zinātnieku pētījuma.








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?