Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +14 °C
Skaidrs
Otrdiena, 24. septembris
Agris, Agrita

Desmitā daļa amata vietu vakantas

Pašlaik Valsts policijā (VP) vakanti ir 10% amata vietu, liecina pārskats par VP darbu 2013. gadā. No atvaļinātajām amatpersonām 40% darbu pametuši pēc pašu vēlēšanās.

Gan VP, gan Iekšlietu ministrijas pārstāvji Dienai uzsver: situācija ar personālu ir kritiska. Galvenais iemesls - niecīgais atalgojums. Pērn vidējā darba samaksa (kopā ar piemaksām un prēmijām) bija 795 eiro, bet vidējā mēneša alga - 647 eiro. 82% no visām amatpersonām saņem atlīdzību, kas nav lielāka par 694 eiro pirms nodokļu nomaksas. Jāpiebilst, ka pērn vidējā alga tautsaimniecībā bija 702 eiro, tātad nedaudz virs lielākās daļas VP amatpersonu atalgojuma. Jāņem vērā, ka krīzes laikā VP atalgojums saruka vidēji par 33,2%.

VP pārstāve Sintija Virse Dienai teic, ka vislielākais vakanču skaits ir Kurzemes reģiona pārvaldē - 15,9%, un Rīgas reģiona pārvaldē - 14,2%. «Vakanto amata vietu skaits šajās pārvaldēs skaidrojams ar darba iespējām konkrētajā reģionā, tātad ar piedāvātajām darba iespējām brīvajā darba tirgū. Diemžēl jāatzīst, ka policijas darbiniekam noteiktā atlīdzība nav konkurētspējīga kopējā darba tirgū kopsakarībā ar tām prasībām, kādas tiek izvirzītas pretendentam. Taču prasību pazemināšana varētu radīt riskus un apdraudējumus sabiedrības drošībai,» norāda S. Virse.

Bijušais VP priekšnieks Juris Rekšņa Dienai atzina, ka 10% vakanču ir ievērojams skaits un tā nav uzskatāma par normālu situāciju. «Tas nozīmē, ka krītas kvalitāte lietu izmeklēšanā, jo vienai amatpersonai ir pārāk daudz lietu un pārāk īss termiņš, kurā tās jāizskata. Eiropas Savienības valstīs arīdzan policisti nav tie vislabāk atalgotie, taču vidēji to atalgojums ir kādus 10% virs vidējās algas valstī. Mums tas diemžēl ir zem vidējās,» stāsta J. Rekšņa.

Lai situāciju mainītu, ir izstrādāti divi svarīgi dokumenti: Jaunā darba samaksas sistēma Iekšlietu ministrijas amatpersonām ar speciālajām dienesta pakāpēm un Valsts policijas attīstības koncepcija. Lielas cerības tiek liktas uz jaunās darba samaksas sistēmas ieviešanu, jo tā varētu būtiski uzlabot situāciju ar atalgojumu. Tā paredz tiešo funkciju un atbalsta funkciju (piemēram, grāmatveži) nošķiršanu, koncentrējot priekšlikumus darba samaksas un sociālo garantiju sistēmas pilnveidošanai tikai uz tiešo funkciju veicējiem. Tāpat plānots izveidot amatu katalogu, tos sakārtojot funkcionālajās grupās (amatu saimēs), katrai no tām izveidojot savu mēnešalgas skalu. Pavisam tādas varētu būt 23. Jaunā sistēma paredz, ka augstākā mēnešalga amatpersonai VP, kas tieši veic izmeklēšanas funkcijas, atbilstu zemākajai prokurora mēnešalgai - 1615 eiro.

Iekšlietu ministrs Rihards Kozlovskis Dienai uzsvēra: «Ja divi minētie dokumenti negūs atbalstu valdībā, tad tas nākotnē varētu radīt ilgtermiņa sabiedriskās drošības riskus. Ja policistiem, robežsargiem, ugunsdzēsējiem un Ieslodzījuma vietu pārvaldes amatpersonām dotās cerības uz atalgojuma un sociālo garantiju palielināšanos neattaisnosies, amatpersonu aizplūšana no dienestiem turpināsies un tiem nebūs motivējošu instrumentu, lai noturētu un piesaistītu darbā jaunus kvalificētus darbiniekus.»

Lai piesaistītu jaunus darbiniekus, VP ir iesaistījusies projektā Prakse.lv, kur interneta vidē interesenti tiek iepazīstināti ar policijas darbinieka profesiju, un tam ir vairāk nekā 7700 sekotāju. Tiek arī nodrošinātas prakses vietas augstāko izglītības iestāžu studentiem, kuri apgūst studiju programmu Tiesību zinātne, cenšoties studentus ieinteresēt par dienestu policijā. Taujāta, kādu ietekmi uz jauno darbinieku ienākšanu policijā ir atstājusi Policijas akadēmijas likvidēšana, S. Virse bilst, ka niecīgu, jo pašlaik ļoti cieša sadarbība esot ar Rīgas Stradiņa universitāti.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Fakti par VP personālu (2013)

Amata vietu skaits - 7795
Neaizpildītās amata vietas - 758
Darbā pieņemtas amatpersonas - 280
No dienesta atvaļinātas amatpersonas - 350
Amatpersonas ar 20 un vairāk gadu izdienu - 1167
Personāla mainība - 5,6%
Amatpersonas, kas saņem atlīdzību līdz 694,36 eiro - 82,8%
Avots: IeM, VP

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?