Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +11 °C
Daļēji saulains
Pirmdiena, 23. septembris
Vanda, Veneranda, Venija

Dievs man nolika putnus ceļā

Nelsons, Čizlītis, Malvītis un Ausmiņa, Igijs, Tālivaldis, Alfrēds, Marģers, Džovijs, Gita un daudzi citi - tie nav Anetes Asares cilvēkdraugu, bet daudzu desmitu viņas izglābto vai pēc grūtas cīņas par dzīvību zaudēto putnu vārdi: «Dievs ir izvēlējies runāt ar mani caur putniem, kaut man dzīvē bija pavisam citi plāni.» Meitene studēja komunikāciju zinātnes Rīgas Stradiņa universitātē, apguva spāņu valodu. Pirms dažiem gadiem, gar jūru staigājot, Anete ieraudzīja krastā izskalotu paralizētu, bet vēl dzīvu kaiju.

Ceļa sākumā

Anete atceras: «Pēc brīža jūra krastā izskaloja vēl divas tādas pašas kaijas. Sapratu - ja atstāšu putnus, zemē guļot, viņus gaida šausmīga nāve - vārnas tos noknābs vēl dzīvus.» Anete aiznesa kaijas uz pamestu vasarnīcu, deva dzert. Viena nomira pirmajā naktī, bet pārējās divas sāka kustēties. Anete steigšus sāka meklēt informāciju par putnu saslimšanas iemeslu. Internetā viņa uzzināja, ka, karstajā laikā ūdenī dzīvojošos organismos savairojas baktērijas, tos uzņemot barībā, ūdensputni saslimst ar botulismu. Pēc dažām dienām pie Anetes nonāca vēl divdesmit paralizētu kaiju. Latvijas veterinārārsti neko nevarēja pateikt, Amerikā sazvanīts putnu dakteris skaidroja, ka kaijas varot atveseļoties. Nepieciešama barība, ūdens un antibiotikas. «Nezināju, kā injicēt zāles, kā putnam atvērt knābi, kur nu vēl sistēmu likt, bet izejas nebija, sāku rīkoties! Galu galā divpadsmit kaiju izveseļojās, desmit pārziemoja pie manis. Pavasarī tās palaidu brīvībā un domāju - tas nu ir beidzies. Nenojautu, ka biju tikai ceļa sākumā.»

Jau vairākus gadus Anete Kaņiera ezerā palaiž atveseļotos gulbjus un pie jūras - izaudzinātos kaiju mazuļus. Pērn brīvību ieraudzīja trīsdesmit trīs putni. Viņas aprūpē pabijuši daudzi spārnotie. «Katru pazīstu pēc rakstura, pēc ģīmīša. Viņi ir tik dažādi - kautrīgi, lielīgi, klusi, drošsirdīgi, palaidnīgi, līdzjūtīgi, mīlestības pilni.»

Gandrīz visi putni ir cilvēku upuri. Gulbis Harijs aizpagājušajā ziemā apēda svina lodi, gulbim Tālivaldim ap kāju aptinās makšķeraukla un nokalta pirksti, gulbim Nelsonam kāds vīrietis atlauza apakšžokli, ļauni cilvēki sacirta kaijas Baklušas mazuļus. Bērnus aizstāvot, smagi cieta putnēnu māte, kaijai Ausmiņai lauzta un nepareizi saaugusi kāja. Viņas brālītis Malvītis visu laiku ir blakus, palīdz un tīra māsiņai spalvas. Anete stāsta: «Tas ir mīts, ka putni ir netīri. Ap 80% laika viņi pavada, tīrot spalvas.»

Ar ģimenes atbalstu

Putnu glābējas pašaizliedzība ir neaprakstāma. Putni nav Anetes vaļasprieks. Jaunā sieviete jau vairākus gadus nezina ne brīvdienas, ne īstu nakts miegu. Viņa nevienam nevar atteikt paņemt slimu vai traumētu putnu, jo tas nozīmētu nāves spriedumu nelaimīgajam. Anetes dārzā neaug rozes un nav skaistas strūklakas. Ir divi baseini. Abi nodoti putnu rīcībā. Lielu dārza daļu aizņem plašie voljeri. Tad, kad vēl nebija iekārtots elektriskais gans un pāri pārvilkts tīkls, putnus bija noskatījusi gan lapsa, gan vanagi. Sargājot, vairākus mēnešus nācās gulēt teltī līdzās voljeriem. Spārnotie nelaimīši iekārtoti arī skaistajā mājā - Anetes pašas un mammas guļamistabā, uz balkona, dušas telpā un vannas istabā.

Anete ir pateicīga tuvinieku - mammas, tēta un māsas - atbalstam. Glābējai acīs iemirdzas asaras: «Paldies tētim. Viņš man mazai pateica vārdus, kas ietekmēja uz visiem laikiem. Kad palīdzēju vecmāmiņai dārzā spiest gliemežus un pēc tam tētim ar to palepojos, viņš man teica: «Visi grib dzīvot. Arī gliemeži.» Tēta palīdzība man un maniem putniem ir neizmērojama.»

Ārvalstu pieredze

Ziņa par putnu glābēju iet no mutes mutē, un pie viņas sūta nelaimē nonākušos no visas Latvijas, arī no veterinārajām klīnikām, jo diemžēl mums nav savvaļas putnu dakteru. Toties Anete atradusi zinošus padomdevējus Vācijā, Anglijā, Amerikā. Anete arī savulaik aizbraukusi uz gulbju centru Anglijā un nodibinājusi kontaktus ar gulbju aizsardzības entuziastu biedrību Floridā. Gadā Floridas putnu centrā atveseļo ap 10 000 putnu. Pasaulē darbojas lieli rehabilitācijas centri. Latvijā Anete ir vienīgā glābēja. Viņa mācās no savām neveiksmēm: «Sāpīgi apzināties, ka katra mana kļūda maksājusi kāda putna dzīvību. Ir daudz dezinformācijas.»

Toties ķīrītis Gita ir laimes stāsts. Gita pie Anetes nonāca kā Ķīpsalā apmaldījies mazulis, Anete viņu izaudzināja, ziemu paturēja pie sevis un pavasarī kopā ar kaijām palaida brīvībā. Varat iedomāties - Lielupes pludmalē, kur tūkstošiem cilvēku un tikpat daudz dažādu putnu, mazā Gita atpazina Aneti, pa krastu skrēja pretī un cienājās ar atnestajiem kārumiem! Anete saņem vislielāko atlīdzību - putnu prieku: «Putni ir tik dzīvespriecīgi. Uzspīd saule, vai līst lietus, viņi priecājas par katru dzīves mirkli. Cilvēkam ir no kā mācīties.»

Tekla Šaitere

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Veicina Alcheimera slimību

Dzīvošana spožām gaismām izdaiļotās metropolēs ir vilinoša, bet varētu izrādīties visai bīstama izvēle. Tāds secinājums izriet no amerikāņu zinātnieku pētījuma.








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?