Laika ziņas
Šodien
Smidzinošs lietus
Rīgā +12 °C
Smidzinošs lietus
Sestdiena, 28. septembris
Sergejs, Svetlana, Lana

Dievu mijkrēslis - pasaules gals Vāgnera acīm

Kāpēc steidzīgajai, kaleidoskopiski sasmalcinātajai ņirbošo videoklipu pasaulei ir vajadzīgas vācu mūzikas lielmeistara Riharda Vāgnera operu eksaltētās emocijas un tajās iemiesotais pārlaicīgais ideju vēriens? Ko mums būs zināt no tajās atainotajām dievu un citu mitoloģisku personāžu cīņām, kas četrās operās rāda varas un mīlestības nesavietojamību un vienlaikus mūsu, cilvēku, nebeidzamās un liktenīgās alkas pēc tām abām?

Zīgfrīds kā Lāčplēsis

Uz šo jautājumu atbildi zina tie, kuri šeit Rīgā vai citur pasaulē noskatījušies kaut vienu no Vāgnera tetraloģijas Nībelunga gredzens operām - sākot ar operu Reinas zelts, kurā komponists simboliski runā par mūsu civilizācijas beigu sākumu, un nākamās trīs operas (Valkīra, Zīgfrīds, Dievu mijkrēslis), kurās kaislīgi risināta un attīstīta mīlestības un varaskāres dilemma, kas visbeidzot noved šī operseriāla varoņus un visu pasauli pie fatālām beigām.

Viesturs Kairišs, kurš pieslēdzās šim Vāgnera operciklam LNO, sākot ar otro daļu Valkīra, dažādu kultūru mītos smelto Vāgnera stāstu nepārprotami interpretē kā aktuālu un vienlaikus pārlaicīgu stāstu par mums visiem. Pārstāstīt šo vēstījumu un pat viena Dievu mijkrēšļa sazaroto sižetu še nepietiktu vietas, tāpēc minēšu tikai mūsu kultūrai būtisku paralēli: drosmīgajam varonim Zīgfrīdam piemīt neparasts spēks (to, starp citu, viņš Zīgfrīdā arī pierāda, uzvarot lāci!), taču viņš ir naivs un lētticīgs kā mūsu varonis Lāčplēsis.

Gadsimta projekts

«Pārsteidzoši, ka tagad, pusotru gadsimtu pēc Vāgnera cikla tapšanas, cilvēce nemaz nav mācījusies labāk saprast pati sevi, - 2006. gadā Rīgā sacīja Vācijā dzīvojošais norvēģu režisors Stēfans Herheims, kurš veidojis Nībelunga gredzena pirmās operas Reinas zelts iestudējumu kopā ar toreizējo LNO galveno diriģentu, šodien jau klasiskās mūzikas pasaules zvaigzni Andri Nelsonu. Toreiz LNO sāka šo ambiciozo visa Vāgnera opercikla iestudēšanu sadarbībā ar starptautisko Bergenas festivālu. Iecere bija katru gadu iestudēt vienu no četrām cikla operām - Valkīru, Zīgfrīdu un Dievu mijkrēsli -, lai noslēgumā parādītu visu ciklu kopā. Tomēr Bergenas festivāls drīz vien no spēles izstājās. Tad LNO pieņēma lēmumu turpināt viena. Divus pirmos gadus darbs (līdz krīzei) ritēja pēc plānotā grafika: 2007. gadā tapa Valkīras iestudējums diriģenta Andra Nelsona, režisora Viestura Kairiša un mākslinieka Ilmāra Blumberga redzējumā, kas saviļņoja un pārsteidza pat pieredzējušākos Vāgnera ekspertus no Vācijas. 2008. gadā tika iestudēts Zīgfrīds, bet jau ar vācu mūziķi Kornēliusu Meisteru pie diriģenta pults, jo A. Nelsons jau bija no Latvijas prom. Šī iestudējuma scenogrāfe bija Ieva Jurjāne. Iestudējumu, kas Latvijā novērtēts ar Teātra gada balvu, Opernwelt gada apskatā vairāki kritiķi atzina par labāko šīs operas iestudējumu 2008. gadā pasaulē. V. Kairišam, K. Meisteram un I. Jurjānei uzticēta arī Vāgnera Nībelunga gredzena noslēdzošā daļa, kurā varoņi iznīcina cits citu un pat svēto dievu mitekli Valhallu. Dievi un valkīras ir tikai virspuse, fasāde. Vāgnera operas patiesībā ir par cilvēkiem, kuri mīl, ienīst, tiecas pēc varas, zaudē to, piedzīvo nodevību un zaudē savus vistuvākos. Viss noved līdz milzīgai katastrofai, kas simbolizē vecās kārtības bojāeju. Režisoram Viesturam Kairišam tas viss asociējies ar sabiedrību un aktuālajiem procesiem Latvijā un visā globālajā pasaulē.

Pats Vāgners pēc revolūcijas vēlējies tiešā veidā parādīt civilizācijas bojāeju: viņš gribējis speciāli Nībelunga gredzena izrādīšanai uzcelt teātri un pēc tam to nojaukt - arī lai parādītu, ka māksla nav mūžīga. 1872. gadā radās ideja par Baireitas teātri, kurā tagad ik vasaru notiek slavenais operfestivāls. Kaut arī doma komponēt operu pēc vācu nacionālā eposa motīviem Vāgneram radās jau 1848. gadā, Nībelunga gredzenu viņš pabeidza tikai 1874. gadā. Tetraloģijas pirmizrāde notika speciāli celtajā Vāgnera teātrī Baireitā 1876. gada augustā, bet Rīgā, kur R. Vāgners no 1837. līdz 1839. gadam bija Pilsētas teātra pirmais kapelmeistars, cikls pilnībā līdz šim iestudēts un parādīts tikai vienu reizi - 1902. gadā. Īpašs gadsimta projekts ir LNO iecere atjaunot un parādīt vienkopus visas četras Nībelunga gredzena operas 2013. gadā, kad pasaule svinēs Riharda Vāgnera 200 gadu jubileju.

Tad Rīgā četros vakaros kopā gaidāmas ap 16 stundu ilgas skatuves dzīres - vienlaikus pārbaude gan mūziķu, gan skatītāju izturībai. Arī Dievu mijkrēšļa pirmizrādē jāgatavojas pavadīt visu dienu. Izrāde sāksies plkst. 15 un risinās episko, vērienīgo drāmu trijos cēlienos, kas katrs ilgs teju divas stundas. Starpbrīži plānoti aptuveni stundu gari. Saskaņā ar Vāgnera operu skatīšanās tradīcijām - savs laiks mūzikai, savs - ēšanas un sarunu baudām. Jaunajā zālē un Beletāžas zālē rādīs arī vāgneriskus video.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Vāgnera operu cikls LNO faktos

Nībelunga gredzena cikls pilnībā līdz šim LNO iestudēts tikai 1902. gadā

Reinas zelts, 2007, izrādīts piecas reizes

Valkīra, 2007, izrādīta sešas reizes

Zīgfrīds, 2008, izrādīts trīs reizes

Dievu mijkrēslis, 2011. Iestudējums izmaksājis 170 000 latu, rādīs piecas reizes

Visu ciklu rādīs divas reizes Rīgas Operas festivālā 2013. gadā, atzīmējot Vāgnera 200. jubileju

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?