Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +15 °C
Daļēji saulains
Piektdiena, 27. septembris
Ilgonis, Ādolfs

Direktors: lai sūdz tiesā Ķīli!

Lai vecāku maki neilgi pirms mācību gada sākuma nekļūtu plānāki pēc tam, kad bērniem iegādāti visi skolas izsniegtajā sarakstā uzskaitītie mācību līdzekļi, izglītības un zinātnes ministrs Roberts Ķīlis aicina mācību iestādes radīt alternatīvu, kas pēc Izglītības un zinātnes ministrijas rīcībā esošās informācijas iespējams arī uz šobrīd esošo resursu bāzes.

Viņaprāt, tiesībsarga Jura Jansona solījums sūdzēt administratīvajā tiesā tās skolas, kuras vecākiem liks no saviem līdzekļiem pirkt mācību materiālus, nav uztverams kā nopietns drauds tam, ka masveidā sāksies tiesvedības pret mācību iestādēm.

«Tiesībsargam vajag sūdzēt tiesā Ķīli. Vienkārši atrast izpildītāju [mācību iestādes], kas jau tā eksistē zem robežas, ir stulbi,» pauž Rīgas Valsts 3. ģimnāzijas direktors Andris Priekulis. Līdzīgs viedoklis ir arī citām Dienas aptaujātajām skolām - jautājums esot jārisina «no augšas» ar papildu finansējuma palīdzību, nevis jānoveļ uz iestāžu pleciem. Portālā Diena.lv veiktā vecāku aptauja atklāj atšķirīgus viedokļus - citi to uzskata par pašsaprotamu pienākumu, bet daži aicina mācību grāmatu iegādes čekus nosūtīt R. Ķīlim.

Jūnijā Tiesībsarga birojs visas skolas informēja, ka tām nav tiesību pieprasīt, lai vecāki iegādājas mācību līdzekļus. Taču, tuvojoties septembrim, vecāki nepieciešamo mācību grāmatu sarakstus turpina saņemt, tādēļ J. Jansons nāca klajā ar jaunu paziņojumu - vecāki, kuriem skolas pieprasa pirkt mācību līdzekļus, Tiesībsarga birojā var saņemt mācību iestādei nosūtāmu iesniegumu par to, ka viņiem tas nav jādara. Ja skola uz šo iesniegumu rakstiski atbild, ka mācību līdzekļi tomēr būs jāpērk, tad tiesībsargs būšot gatavs administratīvajā tiesā pārstāvēt vecākus. Biroja pārstāve Ruta Siliņa pauž, ka tas esot taisnīgi pret skolām, jo tām ir tiesības pašvaldībai lūgt papildu finansējumu grāmatu iegādei, lai tas nebūtu jādara vecākiem.

«Tā visdrīzāk ir demonstrācija un atgādinājums par tiesībām. Atsevišķiem vecākiem tas, protams, ir arī instruments, kā kaut ko demonstrēt un parādīt,» par tiesībsarga paziņojumu saka R. Ķīlis. Ministru paziņojums esot samulsinājis, jo iepriekš ar tiesībsargu viņi vienojušies par pakāpenisku bezmaksas mācību materiālu pieejamības nodrošināšanu. Vienlaikus viņš ir vienisprātis, ka skolas nedrīkst obligāti «pieprasīt» mācību materiālu iegādi, tās varot vecākiem tikai «lūgt» iegādāties grāmatas, kuras izvēlētas sadarbībā ar viņiem. Pakāpeniskā bezmaksas mācību līdzekļu ieviešana notiks vairākos posmos. Šobrīd skolas uz esošās mācību līdzekļu bāzes var izstrādāt alternatīvu, kas varbūt nebūšot tik laba, taču esot iespējama. Otrkārt, no šā gada valsts budžeta mācību līdzekļu iegādei piešķirti papildu 258 902 lati, bet nākamgad šim mērķim lūgs vienu miljonu latu, tādējādi katram skolēnam grāmatu iegādei paredzot septiņu latus pašreizējo aptuveni divu latu vietā. Treškārt, situāciju pilnībā atrisināšot R. Ķīļa iecerētā vaučeru sistēma, jo, pretēji esošajai kārtībai, kad atšķirīga pašvaldību rocība neļauj iegādāties mācību līdzekļus visur vienādi, tā visām skolām paredzēs identisku finansējumu.

Babītes vidusskolas direktore Ilze Rozenberga, kuras vadītā iestāde skolēniem spēj nodrošināt visas mācību grāmatas, izņemot darba burtnīcas, pret alternatīvām ir skeptiska. «Jautājumu vajag sakārtot no augšas. Vispirms ir jāsakārto mācību grāmatas, jo šobrīd izdod tādas, kurām obligāti vajag blakus arī darba burtnīcu. Citādāk strādāt nav iespējams,» viņa saka. R. Ķīlis tam nepiekrīt un turas pie pārliecības, ka alternatīvas ir iespējamas.

Rīgas Juglas vidusskolas direktore Aija Melle rudeni gaida ar neziņu un bažām, jo jau pavasarī bija vecāki, kas, izdzirdējuši J. Jansona paziņojumu, teica, ka grāmatas nepirks. Tādēļ skolotāji esot rediģējuši nepieciešamo darba burtnīcu sarakstu, bet bez vecāku tēriņiem nav izdevies iztikt. Rīgas Valsts 3. ģimnāzijā līdz šim neviens vecāks nav atteicies iegādāties grāmatas. «Tiesībsarga paziņojums ir dīvains, jo izpildītājs var rīkoties tikai ar to naudu, kas viņam ir,» saka A. Priekulis. Viņš atzīst, ka vidēji vecākiem vasaras beigās ik gadu ir jāšķiras no 50 latiem, taču bez grāmatām un darba burtnīcām, kas skolai neesot pa kabatai, bērnam tikšot liegta izglītības pieejamība.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Ko vecāki darīs ar grāmatu sarakstiem?

Krista. «Darba burtnīcas un mācību grāmatas nepirkšu. Man ir trīs skolnieki, ceturtais jau rāpo ceļā uz skolu, maksāju nodokļus, ievēroju likumus.»
Padumjā Latvija. «Sarakstu saņēmu. Kopā kādi 25 laši. Palūgšu grāmatnīcā rēķinu un nosūtīšu to Ķīlim. Lai maksā. Ja nesamaksās - iešu pie tiesībsarga.»
Ineta- vidusskolnieka mamma. «Tad nu gan izlaidušies - ar elementārām lietām jau nu gan vecākiem būtu skolnieki jānodrošina!»

Diena.lv aptauja

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?