Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +11 °C
Daļēji apmācies
Pirmdiena, 23. septembris
Vanda, Veneranda, Venija

Diskrēti un distancēti par alkohola tēmu

Linda Liepiņa

Fotoizstādes mēdz pārsteigt ar tehniku, krāsām. Andreja Strokina fotoizstāde Traucējumi un šķēršļi, kas līdz 5. martam skatāma Laikmetīgās mākslas centra Ofisa galerijā, vispirms pārsteidza ar pieteikumu - par alkoholu. «Tēma ir parasta,» saka A. Strokins. «Manas bildes un projektus vispār raksturo tas, ka pievēršos ikdienišķām lietām. Dzeršana ir tā ikdienas sastāvdaļa, ar kuru saskaramies, nemaz tā īpaši nepiedomājot.» Alkohola patērēšana vieno dažādas paaudzes un sabiedrības grupas, tā kļuvusi par plaši izplatītu un akceptētu sociālo rituālu, kā arī būtisku publisko pasākumu sastāvdaļu. Arī A. Strokina izstādes atklāšanā, kurā dominēja jaunieši, visiem rokās tradicionāli glāzes. Un brīžam ir vienalga - vai tajās ir vīns, ūdens, bole vai kāds cits dzēriens. Bet sarunas vijas ap iedzeršanu: kura paaudze - jaunieši tagad vai jaunieši pirms gadiem 20, 30 un vairāk - dzēra vairāk.

Taču A. Strokins par alkoholismu runā… tēlaini. Pudele bildēs nemaz neparādās. Tēma tiek risināta diskrēti un distancēti. «Triki un manipulācija,» saka Andrejs. «Mani neinteresē klišejas un stereotipi par alkoholismu un dzeršanu. Mēģināju abstraktā un subjektīvā veidā to visu parādīt, jo katram jau tas reibums izpaužas savādāk. Mani interesē cilvēka iekšējais stāvoklis, ko mēģinu izteikt vizuāli.» A. Strokins pēta šauro robežu starp skaidru realitātes uztveri un reibumu - prāta stāvokli, kurā cilvēks zaudē līdzsvara izjūtu un viņa apziņa transformējas, aizmiglojas. «Neesmu domājis, kas varētu būt mērķauditorija, bet laikam jau izstāde uzrunā jauniešus, jo tematiski un vizuāli veidota viņu vidē. Esmu daudz lasījis - vieni stāsta skaistas leģendas par vīnu, tā labajām īpašībām, citi runā noliedzoši, uzsver alkohola kaitīgumu. Es nesaku: ne balts, ne melns, bet stāvu pa vidu.» Izstādē izmantotas arī fotogrāfijas no Andreja kolekcijas. Viņš antikvariātos un kolekcionāru saietos ir atradis pagājušā gadsimta 30. gadu foto, kuros, gluži tāpat kā mūsdienās, tiek pozēts ar glāzēm rokās, sēžot saviesīgi pie galda. Tāds kā rezumējums ir instalācija, kurā XXI gs. simbols - deformēta alus skārdene - levitē uz antīka stila kolonnas. Alkohols nav tikai mūsdienu jauniešu problēma.

Šī ir A. Strokina pirmā personālizstāde Latvijā. Līdz šim viņš piedalījies grupu izstādēs, sarīkojis personālizstādi Cilvēki kāpās Lietuvā (2014). Andrejs darbojas kā neatkarīgs fotogrāfs, pēdējos gados ir uzvarējis nozīmīgos fotokonkursos - Kaunas Photo Star, La Quatrieme Image, Photo Annual Awards - dokumentālās fotogrāfijas kategorijā u. c. Izstādi Traucējumi un šķēršļi viņš uzskata par pagriezienu daiļradē, kad aiziet no reportāžas žanra. «Pie projektiem strādāju ilgi, man vairāki ir iesākti un nav pabeigti. Varbūt pēc gada šajā izstādē aizsāktā tēma tiks papildināta un izdota grāmatas formātā. Balstoties uz manu pieredzi, tēma nav sastingusi, tā mainās,» fotogrāfs saka.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Veicina Alcheimera slimību

Dzīvošana spožām gaismām izdaiļotās metropolēs ir vilinoša, bet varētu izrādīties visai bīstama izvēle. Tāds secinājums izriet no amerikāņu zinātnieku pētījuma.








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?