Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +18 °C
Daļēji apmācies
Trešdiena, 25. septembris
Rauls, Rodrigo

Dobeles vārdu tagad pazīst pat Taizemē un Angolā

Lai gan Dobeles pašvaldības un pilsētas uzņēmēju sadarbība vērtējama kā minimāla, un abas puses to atzīst, šoziem, viesojoties Dobelē, labi pamanāms bija domes un ražotņu kopdarbs - gigantiski sniegavīri, kas izvietoti daudzviet laukumos, skvēros, pat ielu stūros.

Materiālu, no kā sniegavīru skulptūras izgatavotas, sarūpējis vietējais būvķīmijas uzņēmums Tenax, bet acis, degunus un pogas - Dobeles sveču ražotājs Baltc Candles. «Sniegavīru festivāls Dobelē norit jau vairākus gadus, ar to cenšamies padarīt pilsētu pievilcīgāku iedzīvotājiem un interesantāku viesiem,» izklāsta Dobeles pašvaldības vecākā konsultante Dzintra Matisone.

Tūrismam Dobelē būtu izaugsmes iespējas, domā pilsētas iedzīvotāji, uzsverot, ka pilsētā ir, piemēram, uzmanības vērtās pilsdrupas, Pētera Upīša ceriņu dārzs, Tirgus laukuma senlaicīgā apbūve. Bet dobelnieki arī atzīst - lai piesaistītu ceļotājus, nepieciešams piešķirt pilsētai dzīvīgumu un atraktivitāti. To, šķiet, apzinās arī pašvaldība un cenšas panākt vēlamo rezultātu, kaut vai ar sniegavīru figūru palīdzību.

Negrib saņemt citu naudu

Kopumā Dobelē un novadā darbojas aptuveni 600 uzņēmumu, liecina pašvaldības dati. Sociālekonomisko stabilitāti visspēcīgāk balsta vērienīgās dažādu nozaru ražotnes, kurām veiksmīgi izdevies pārvarēt visas krīzes un satricinājumus. Privātā sektora nozīmīgāko spēlētāju vidū ir gan jau minētās Tenax un Baltic Candles, gan arī Spodrība, Dobeles dzirnavnieks un vēl vairāki citi uzņēmumi.

Situācija izveidojusies tā, ka «daudzos uzņēmumos ievērojama ietekme ir ārvalstu kapitālam, bet mūsdienu globalizētajā pasaulē citādi nemaz nevar būt», rezignēti atzīst Dobeles novada domes priekšsēdētājs Andrejs Spridzāns.

Bezdarbs Dobelē svārstās ap 10% no sociālekonomiski aktīvo iedzīvotāju skaita un tātad atbilst vidējam Latvijas līmenim. Tomēr investori, kas būtu gatavi veidot jaunas ražotnes un piedāvātu daudzas labi apmaksātas darbavietas, Dobelē tiek ļoti gaidīti, it īpaši tāpēc, ka pilsētā ir brīvas industriālās teritorijas, kas būtu ļoti piemērotas rūpnīcu būvniecībai. «Kaut arī bezdarbnieku vidū atrodami cilvēki, kuri pieraduši dzīvot no pabalstiem un darbu nemeklē, lielākā daļa bezdarbnieku būtu gatavi strādāt, ja vien parādītos darbavietas,» uzskata A. Spridzāns.

Jaunu uzņēmumu ienākšana, iespējams, arī ļautu īstenoties domē lolotai iecerei - turpmāk vairs nesaņemt līdzekļus no pašvaldību izlīdzināšanas fonda. To panākt līdz šim nav izdevies, jo, «ja neko daudz nebūvē, nevar pieaugt ienākumi no nekustamā īpašuma nodokļa, un, ja iedzīvotājiem radikāli nekāpj algas, nevar augt iedzīvotāju ienākuma nodokļa budžetā ienestā summa», atzīst domes priekšsēdētājs.

Jau minētā tūrisma vērienīgāka izaugsme savukārt varētu piešķirt jaunu elpu mazā un vidējā biznesa attīstībai, piemēram, kafejnīcām, suvenīru tirgotavām, vietējā reģionā ražotu lauksaimniecības preču veikaliem.

Dobeles vārdu nes pasaulē

Kamēr jauni investori pie Dobeles pašvaldības durvīm nedrūzmējas, atliek cerēt uz esošo darba devēju paplašināšanos. Neliela darbinieku skaita palielināšanās tiek pieļauta vairākos uzņēmumos. «Šobrīd nodarbinām ap 170 cilvēku, šogad plānojam pieņemt vēl 10 cilvēkus,» sola a/s Dobeles dzirnavnieks valdes priekšsēdētājs Kristaps Amsils.

Tieši šo ražotni, lai arī tās lielākais akcionārs ir igauņu uzņēmums Tartu Veski, uzskata par Dobeles simbolu - gan tāpēc, ka uzņēmums nes Dobeles vārdu, gan tāpēc, ka nodrošina ne vien darbu iedzīvotājiem, bet arī ienākumus reģiona lauksaimniekiem, no kuriem iepērk ražošanai nepieciešamos graudus.

Uzņēmums eksportē vairāk nekā pusi saražotās produkcijas, daudzu Eiropas valstu tirgus jau iekarots un iecerēta nostiprināšanās tālāku reģionu tirgos. «Āzijā, piemēram, Taizemē, un Āfrikā, piemēram, Angolā, mums ir iestrādnes. Pirmie konteineri ar makaroniem jau aizsūtīti. Iepriekš šiem reģioniem jau esam miltus piegādājuši,» stāsta K. Amsils.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Vislabākā sistēma neglābs no tumsonības

Ikvienam normālam cilvēkam, noklausoties no difterijas mirušā četrgadnieka vecāku versiju par notikušo, bezpalīdzīgām skumjām pievienojas dusmas un vēlme, lai šis bezjēdzīgais pieaugušo pašie...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?