Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +17 °C
Skaidrs
Otrdiena, 24. septembris
Agris, Agrita

Dodas iegādāties skolas somas, klades un pildspalvas

Lai gan šovasar vecākiem vairs nav jātērē nauda par mācību grāmatām un darba burtnīcām, joprojām nepieciešams parūpēties par skolnieku personiskās lietošanas priekšmetu, piemēram, kancelejas preču un sportošanai nepieciešamā apģērba iegādi.

Jāatgādina, ka jūlijā pieņemtie grozījumi Izglītības likumā un Vispārējās izglītības likumā nosaka, ka no šī gada 1. septembra valsts un pašvaldību, kā arī privātajās izglītības iestādēs mācību līdzekļu iegāde pilnībā tiks finansēta no valsts budžeta līdzekļiem.

Jau no augusta sākuma

Veikalu darbinieku novērojumi liecina, ka vecāki ar bērniem jaunajam mācību gadam aktīvi sākuši gatavoties jau kopš augusta sākuma.

Pastiprinātu pircēju interesi par skolas somām, penāļiem, burtnīcām un kladēm, dažādiem rakstāmpiederumiem un guaša krāsām veikalu pārdevēji novērojuši daudzviet Latvijā. Kancelejas un skolas preču veikalā Freko Siguldā jau nedēļām ilgi aktīvi tiek iegādātas skolas somas. Līdzīga situācija ir arī citur Latvijā, piemēram, Jāņa Rozes grāmatnīcās Rīgā, Ogrē un Valmierā pieprasīti ir dažādi rakstāmpiederumi, kā arī zīmēšanai un gleznošanai nepieciešamas lietas. «Daudz pērk flomāsterus, zīmēšanas blokus, burtnīcas, kladītes, otas, guaša krāsas, taču pērk arī pa kādam penālim un skolas somai,» pastāstīja Jāņa Rozes grāmatnīcas, kas atrodas Rīgā, Brīvības ielā, vadītāja Mārīte Bole.

Savukārt Apgāda Zvaigzne ABC grāmatu veikala vadītāja Maruta Saksone uzskata, ka, salīdzinot ar citiem gadiem, gatavošanās jaunajam mācību gadam notiek kūtrāk: «Kancelejas preces pērk, bet, salīdzinot ar citiem gadiem, viss notiek lēnāk. Vecāki vēl kaut ko gaida.»

Bārbijas un automašīnas

Veikalu piedāvātais burtnīcu, somu, penāļu un rakstāmlietu sortiments, kā pārliecinājās Diena, ir plašs - dzīvnieku un animācijas filmu varoņu tematika pašiem mazākajiem, kā arī drosmīgāks un stilīgāks dizains vecāko klašu skolēniem.

Veikalu darbinieki stāsta, ka meitenes nemainīgi dod priekšroku kladēm un somām ar bārbijām, princesēm un dzīvniekiem, savukārt zēni izvēlas klades un burtnīcas, kuras rotā automobiļi, roboti, dažādi supervaroņi un sportisti.

Piemēram, Valmierā Jāņa Rozes grāmatnīcā īpaši iecienītas esot klades ar BMX riteņbraucēja Māra Štromberga portretu uz vāka, savukārt vecāko klašu skolēni labprāt pērk burtnīcas Latvijas karoga krāsās vai ar citiem patriotiskiem simboliem, pastāstīja veikala vadītāja Mārīte Šmite. Gan meitenes, gan zēni daudzviet Latvijā iecienījuši skolas lietas, kuras rotā varoņi no košajām animācijas filmām Sūklis Bobs Kvadrātbiksis un Vāģi, tāpat joprojām populāra ir arī Hello Kitty produktu sērija.

Visbiežāk skolai nepieciešamās lietas vecāki iegādājas kopā ar bērniem, kuru gaume parasti ir dominējošā, un vecāki iebilst vienīgi tad, ja noskatītās preces cena ir pārāk augsta, novērojuši veikalu darbinieki.

«Bērni saka, kas viņiem patīk, vecāki pakoriģē, vai viņi to pirks vai nepirks,» stāsta Jāņa Rozes grāmatnīcas Ogrē vadītāja Ilze Ceiča.

Vecāku iniciatīvas grupas Nauda seko bērnam pārstāve Kristiāna Kalniņa uzsver, ka, iegādājoties skolas lietas, bērnam jāļauj izvēlēties pašam, šādi izvairoties no cīniņiem veikalā, taču, ja runa ir par īpaši dārgām lietām, ko vecāki nevar atļauties, tad jāmēģina bērnam situāciju izskaidrot.

Mazāko klašu skolēnu vecāki, pērkot skolas lietas, pievērš uzmanību arī tam, vai bērnu izvēlētās košās mugursomas nekaitēs mugurai un būs ērti nēsājamas, norāda Freko veikala Siguldā vadītāja Taiga Krūmiņa.

Vecāki pārcenšas

«Ir svarīgi sekot, lai rakstāmlietas nav tikai skaistas un krāsainas, jo, ja pazūd funkcionalitāte, neveidojas pareizs satvēriens, rokraksts un viss pārējais,» uzsver K. Kalniņa.

Taču nereti skolēnu vecāki, izdabājot modes tendencēm, pārcenšas, iegādājoties pārāk dārgas un bieži vien mācību procesam nevajadzīgas lietas, novērojuši skolotāji. Siguldas Valsts ģimnāzijas (SVĢ) vēstures skolotāja Inese Berga norāda, ka šāda pārcenšanās vairāk raksturīga pamatskolas vecuma skolēnu vecākiem.

Valmieras 5. vidusskolas latviešu valodas un kulturoloģijas skolotāja Inese Mola secinājusi, ka pirkumi skolai atkarīgi, pirmkārt, no ģimenes dzīvesstila un gaumes, otrkārt, no izvēlētās skolas - prestižākās skolās, kuras apmeklē daudz turīgu vecāku bērni, latiņa ir augstāka.

Arī biedrības Latvijas Vecāku kustība pārstāve Zane Johansone pieļauj, ka prestižākās skolās mantu kults ir izteiktāks, - ja bērnam nav tik stilīgas skolas lietas kā citiem vienaudžiem, tad viņam var draudēt kļūšana par autsaideri.

Tiesa gan, neviena no aptaujātajām skolotājām nav novērojusi, ka skolnieki tiktu apsmieti tāpēc, ka vecāki viņiem nav spējuši iegādāties gana stilīgu skolas somu vai penāli. «Sigulda ir mazpilsēta, bērni vienā vidē aug, viņi jau no bērnudārza viens otru pazīst. Es domāju, ka bērni novērtē citu bērnu personību, nevis, piemēram, cepuri,» teic I. Berga.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?