Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +6 °C
Daļēji saulains
Svētdiena, 29. septembris
Mihails, Miķelis, Mikus, Miks

Dodot gūtais neatņemams

Inga Šīna*

Neraugoties uz stabilizāciju un mēreno optimismu uzņēmējdarbībā, pārāk daudziem klājas grūti, tāpēc Ziemassvētki Latvijā daudziem būs vieni no smagākajiem pēdējo gadu laikā. Līdz ar pieaugušajiem cieš arī bērni - maznodrošinātajās ģimenēs, bērnunamos, slimojošie vai kuru vecāki devušies peļņā uz ārvalstīm, atstājot viņus tuvinieku aprūpē.

Šādos apstākļos, cenšoties palīdzēt, jārīkojas tā, lai viņiem radītu ne vien sāta sajūtu, kas ātri pāriet, bet arī sniegtu cerību, kas dzīvo krietni ilgāk, dāvājot cilvēkiem spēkus un vēlēšanos padarīt dzīvi ap sevi labāku. Jācenšas arī, lai biežāk rastos vēlēšanās darīt labu, tērējot tam gan spēkus, gan līdzekļus, turklāt tā, lai šī vēlme rastos visiem, kam vien šāda iespēja ir.

Labdarībai Latvijā nepieciešama reklāma, un pagaidām tikai nedaudzi ir apjautuši vienkāršo patiesību, ka palīdzēt cilvēkiem ir krietni patīkamāk, nekā saņemt palīdzību no citiem. Kā liecina a/s Rietumu banka labdarības fonda teju vai piecu gadu pieredze, labiem mērķiem nav noteikti jāziedo summas ar daudzām nullēm. Labdarība nav tikai bagāto greznība un privilēģija. Tā ir pieejama daudziem.

Mūsu fonds sniedz atbalstu slimnīcu bērnu nodaļām, internātiem, skolām un sociālās aprūpes centriem visā Latvijā. Ne reizi vien esam pārliecinājušies, ka reģionos situācija bieži ir ievērojami sliktāka. Ar atbildību varu sacīt, ka, lai gan par to rakstīs avīzēs, redzēts TV, dzirdēts no paziņām, daudzi patiesībā neapjauš problēmu apmēru: mūsu valsts aizvien ir nepatīkamu kontrastu zeme.

Cilvēki, kas cīnās ar problēmām, nedzīvo paralēlā realitātē, viņi ir tepat līdzās, starp viņiem var būt mūsu paziņas un kaimiņi, pat seni draugi… Nemaz nav grūti noskaidrot, kas ar viņiem notiek un kam visvairāk nepieciešama palīdzība - tikai uzmanīgāk jāpalūkojas sev apkārt.

Tieši tā - blakus savai mājai, birojam vai sava uzņēmuma filiālei, vai savā adrešu grāmatiņā - jūs spēsit atrast savas personīgās labdarības programmas «objektu» un iemeslu to sākt. Vienlaikus jāatceras: nereti, lai izdarītu patiesi labu darbu, vajag pavisam nedaudz. Varbūt uzdāvināt nepieciešamās mantas bērnunamā dzīvojošajiem vai sociālās aprūpes centrā mītošajiem, sarīkot tiem nelielus svētkus, veikt remontu, iegādāties grāmatas vai videofilmas, abonēt iecienīto laikrakstu.

Ierobežoto iespēju apjomā, ko varam atļauties atvēlēt labdarībai, mūsu fonds atbalsta talantīgos maznodrošināto ģimeņu bērnus, piešķirot viņiem stipendijas studiju turpināšanai augstskolā, datoru, mūzikas instrumentu iegādei, rīkojot bērnu vasaras nometnes, iepērkot slimnīcu pediatrijas nodaļām nepieciešamo aprīkojumu, remontējot specializētām nodarbībām nepieciešamās telpas. Mūsu pēdējo gadu lielāko projektu vidū ir Rīgā lielākā un mūsdienīgākā bērnu rotaļu laukuma ierīkošana Mežaparkā, mūzikas skola Pārdaugavā, sāls istaba ar plaušu slimībām sirgstošo bērnu ārstēšanai un ne gluži neskaitāmi, tomēr ļoti daudzi citi.

Mūsu fonds nemitīgi saņem aizvien jaunus lūgumus, no kuriem daudzi patiešām ir pamatoti. Tikai 2010. gadā vien visā Latvijā esam īstenojuši vairāk par 100 projektiem un plānojam nākamgad turpināt darbību tādā pašā apmērā. Fonda darbības laikā realizēti vairāk nekā 400 projekti visā Latvijā par kopējo summu pāri par 1,5 miljoniem eiro.

Mijiedarbībā ar valsts iestādēm, pašvaldībām, plašsaziņas līdzekļiem un sabiedrību esam uzkrājuši vērā ņemamu pieredzi labdarības pārvaldībā, projektu atlasē, finansēšanas organizēšanā un līdzekļu kontrolē. Esam lielākais privātais labdarības fonds, kas sācis un īstenojis lielus projektus pēc principa «privātais partneris + pašvaldība». Priecāsimies dalīties pieredzē ar visiem, kas arī vēlētos palīdzēt, bet vēl nezina, kā to izdarīt un ar ko sākt. un varam Katram, kas vien vēlas palīdzēt, noderēs mūsu uzkrāta datu bāze, piedāvājot projektus par dažādām summām.

Nereti vislabāk ir sākt ar tuvākās pašvaldības apciemojumu. Kā liecina pieredze, tieši tur cilvēki vislabāk zina vajadzības un problēmas un ir gatavi ieteikt godprātīgus partnerus.

Ziemassvētki ir labs laiks, lai sāktu «jaunu dzīvi», kurā būs vieta arī labiem darbiem. Aicinu tā rīkoties visus veiksmīgos uzņēmējus, visus tos iedzīvotājus, kuri var palīdzēt saviem tuvākajiem un tālākajiem, kā arī pilnīgi nepazīstamiem. Un ne svētkos vien.

*A/s Rietumu Banka labdarības fonda valdes priekšsēdētāja

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?