Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +15 °C
Daļēji saulains
Svētdiena, 22. septembris
Maigurs, Mārica, Māris

Drīz no Liepājas lidostas pacelsies pirmās lidmašīnas

Rekonstruētajai Liepājas lidostai steigā jākārto stingrās sertifikācijas prasības, lai tai tiktu piešķirts Eiropas Savienības (ES) Kohēzijas fonda līdzfinansējums. Kopējā summa, ko lidosta saņems no ES, ir 7,8 miljoni eiro, tas veido 85% no kopējā ieguldījuma.

Sertifikācija ir nākamais solis pēc rekonstrukcijas. Jau martā lidostai būs jāuzrāda dokumentācija, kas apliecina, ka lidostas infrastruktūra un aprīkojums ir Eiropas līmenī. Lai izpildītu ES lidlauka regulas prasības, ir jānodrošina arī pietiekami liels skaits kvalificētu speciālistu.

Liepājas lidostas valdes loceklis Agris Sprūde Dienai detalizēti izklāsta, cik liels birokrātiskais darbs vēl priekšā. ES ir stingra savās prasībās, un veltīgi būtu cerēt uz jelkādu piekāpšanos attiecībā uz strikti noteikto laika limitu.

A. Sprūde norāda, ka par maršrutiem tiekot domāts nepārtraukti. Galvenie virzieni būšot Vācija, Skandināvija un arī Krievija. «Vēsturiski Liepājai ar Krieviju bijušas ciešas saites. Protams, ģeopolitiskā situācija kaut kādas korekcijas ievieš, bet mēs joprojām to uzskatām par vienu galvenajiem virzieniem,» paskaidro A. Sprūde. Kamēr vēl nav noslēgti līgumi ar aviokompānijām, lidostas valdes loceklis izvairās runāt par konkrētiem maršrutiem. Viņš arī nevēlas stāstīt, kuras aviokompānijas varētu sadarboties ar Liepājas lidostu: «Aviokompānijām savstarpēji ir liela konkurence, tāpēc, kamēr nav zināms lidojuma datums un pirmā lidmašīna, mēs par to izvairāmies runāt.»

Ne pirmo reizi

Liepājas lidosta iepriekš pāris gadu nodrošināja lidojumus uz četrām pilsētām. No Liepājas bija iespējams aizlidot uz Rīgu, Kopenhāgenu, Hamburgu un Maskavu. Uz Rīgu tika nodrošināti lidojumi pat četras reizes dienā. Tos veica nacionālā lidsabierība airBaltic, izmantojot Fokker 50 tipa lidmašīnu. Biļetes varēja iegādāties par ļoti zemu cenu. Turp un atpakaļ tās maksāja apmēram 13 latu. Tik zemu cenu bija iespējams panākt tikai ar valsts līdzfinansējumu. Lidojums ilga 40 minūšu. Sākoties finanšu krīzei, lidostas darbība apstājās.

«No 2005. gada lidosta piedzīvoja strauju attīstību. Pasažieru plūsma pieauga. Lielā mērā šis uzrāviens bija saistīts ar tā laika politiku. Pēc tam kad airBaltic pārskatīja savas prioritātes, reisi tika pārtraukti,» lidostas norietu 2008. gadā ieskicē A. Sprūde un norāda, ka, lidostai atsākot reisus nākamajā gadā, tā gribētu rēķināties arī ar šo nacionālo pārvadātāju.

Lidosta patlaban pieder Liepājas pašvaldībai. Tās pārstāvji uzskata, ka labumu no tās darbības gūs ne tikai vietējie iedzīvotāji.

Uz jautājumu, vai nav bažu, ka Liepājas lidostas mērķi iestigs tāpat kā grandiozie Jurmala Airport plāni, A. Sprūde atbild noliedzoši: «Viņu mērķi bija lielāki. Viņiem skrejceļš ir garāks nekā mūsējais pat pēc rekonstrukcijas. Jurmala Airport ir ļoti tuvu Rīgai. Ir jābūt kaut kādam pamatojumam, lai aviokompānija izvēlētos nosēsties tur, nevis Rīgā. Tajā pašā laikā Liepāju no Rīgas šķir 200 kilometru, turklāt pārvietošanās ar auto nav ļoti ātra.»

Konkurente Palanga

Aviācijas nozares eksperts Tālis Linkaits diezgan skeptiski raugās uz Liepājas lidostas spēju kļūt par veiksmes stāstu. «Pretendēt uz kādu nišas tirgu būs visai grūti, ņemot vērā, ka turpat 70 km tālāk ir Palangas lidosta, kurai ir garāks skrejceļš un kurai jau ir iestrādāti maršruti. Arī potenciālo pasažieru areāls Palangai ir lielāks. Līdz ar to Liepājai ir ļoti jādomā, kuri tad būs tie maršruti, ko būtu izdevīgi īstenot,» skaidro T. Linkaits.

Vakar apskatīt rekonstruēto lidostu bija devies arī satiksmes ministrs Anrijs Matīss (Vienotība). Viņš pauda gandarījumu par redzēto un norādīja, ka lidostas veiksme būs atkarīga no tās spējas piesaistīt pasažierus no reģioniem. Valsts dotācijas mehānismi pasažieru lidojumiem no Rīgas un uz to šoreiz vairs netiks paredzēti. Atšķirībā no T. Linkaita A. Matīss Palangas lidostas klātbūtni nevērtē kā pastiprinātu konkurenci. «Ja mēs redzam, ka Palangas lidosta ir konkurētspējīga un piedāvā lidojumus uz vairākām pilsētām, arī Briseli, tad kāpēc lai Liepājas lidosta tāda nebūtu? Iespējas ir ļoti lielas, investīcijas infrastruktūras sakārtošanā ir veiktas. Vajag tikai aktīvi strādāt.»

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?