Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 23. septembris
Vanda, Veneranda, Venija

Drošāk senioram un piederīgajiem

«Dzīvoju viena, un man bija kļuvis ļoti vientuļi. Māca depresija, pat tagad - šajā skaistajā pavasarī. Es nevaru būt viena, pati ar sevi, kaut arī man ir kaķis. Cienījamos gados tomēr ir vajadzīgi cilvēki, ar kuriem parunāt. Vajadzīgs kontakts,» atzīstas Vanda (vārds mainīts - red.), kurai ir pāri 70 gadiem. Viņas pieaugušie bērni ir savā dzīvē, un kundze meklējusi izeju, kā mazināt postošo vientulību.

Turpat netālu no Vandas dzīvesvietas Rīgā, Biķernieku ielā šogad martā durvis vēra jauns, daudzfunkcionāls dienas aprūpes centrs bērniem, jauniešiem un senioriem Agate. Vandas vedekla ieminējās par šo iespēju, un nu Vandas kundze ir kļuvusi par vienu no pirmajām centra Agate aprūpējamajām. Viņa neslēpj gandarījumu par pārmaiņām savā ikdienā.

Vairs nav jāraizējas

«Beidzot es varu ar kādu aprunāties, un man ne par ko nav jāraizējas. Centrā ierodos jau no paša rīta, mēs te izlasām dienas presi, apspriežam notikumus, pavingrojam. Ar otru kundzi pārspriežam savus dzīves gājumus. Dažkārt mums pievienojas arī seniors Jānis, kurš dzīvo netālu,» stāsta Vandas kundze.

Aprūpes centrā Agate viņa pavada visu dienu no plkst 9 līdz 17. Te seniore paēd pusdienas un ietur tējas pauzi. Jau tuvākajā laikā centrā notiks arī izglītojošas, prasmju apguves, fizisko spēju attīstības, darba iemaņu apguves un sociālās rehabilitācijas nodarbību programmas.

Dienas aprūpes centrā seniori var saņemt arī atbilstošu speciālistu - psihologa, ergoterapeita, sociālā darbinieka, sociālā aprūpētāja, cigun trenera pakalpojumus un konsultācijas individuālo sociālo problēmu risināšanā. Te tiks organizēti kultūras, brīvā laika pavadīšanas un atpūtas pasākumi. Pirmais - dzejas pēcpusdiena - Agatē norisināsies jau 21. marta pēcpusdienā.

Pašlaik Agate ir vienīgais dienas aprūpes centrs, kas sniedz pakalpojumus senioriem un senioriem ar demenci Vidzemes priekšpilsētā. Kopumā Rīgā ir vēl trīs šādi centri.

Aprūpes centra iespējas

Deviņdesmit kvadrātmetru plašajās telpās Biķernieku ielā 28 mūs sagaida dienas aprūpes centra vadītāja, sertificēta psiholoģe Inese Jurisa. Viņa izrāda telpas - lielākā ir paredzēta kā nodarbību telpa, kur notiek gan vingrošana, gan arī radošās darbnīcas. «Esam piesaistījuši radošo pulciņu vadītājus - notiek gleznošana, zīmēšana un ziedu kompozīciju veidošana, taču ņemsim vērā arī to senioru intereses, kuri turpmāk regulāri būs iecerējuši apmeklēt aprūpes centru un izteiks individuālas vēlmes attiecībā uz radošo darbnīcu iespēju paplašināšanu,» skaidro centra vadītāja.

Televizora gan vēl pagaidām nav, taču aprūpes centrā ir dators, kuru ar laiku paredzēts izmantot, ierādot senioriem iemaņas darbam ar datoru. «Ar senioriem nodarbosies brīvprātīgie - četri augstskolas Turība studenti, viņu vidū arī brīnišķīgs puisis no Nigērijas, kurš apgūst latviešu valodu,» stāsta Inese Jurisa.

Blakus ir neliela atpūtas telpa ar kondicionieri, kurā uz mirkli seniors var atlaisties, juzdamies saguris. Tālāk ir virtuvīte - te reizi dienā senioriem tiek pasniegtas pusdienas, kas sagatavotas saskaņā ar diētas speciālistu ieteikumiem.

Kopumā dienā aprūpes centrs var uzņemt līdz 10 senioriem. Lai noslēgtu līgumu, senioram jāiesniedz rakstisks iesniegums. Senioriem ar diagnozi demence nepieciešams sociālā dienesta nosūtījums, ģimenes ārsta izziņa (nr. 027/u) un rakstisks iesniegums. Kā stāsta Inese Jurisa, līgumu var slēgt uz mēnesi, tad maksa par uzturēšanos aprūpes centrā ir mazāka - tie ir 15 eiro dienā. Slēdzot līgumu uz nenoteiktu dienu skaitu nedēļā, maksa par uzturēšanos aprūpes centrā ir 20 eiro dienā. Cenā iekļauti visi speciālistu pakalpojumi un ēdināšana.

Lai justos drošībā

Ideju par dienas aprūpes centra izveidi Inese Jurisa lolojusi jau vairākus gadus. «Intensīvi sekoju līdzi finansējuma iespējām gan no valsts, gan pašvaldības puses, piedalījos arī vairākos projekts, diemžēl atbalsta, lai uzreiz izveidotu šādu centru, nebija,» atzīst Agates vadītāja. Tomēr liktenīgi notikumi Ineses personiskajā dzīvē šādu iespēju sagādājuši, un viņa pieņēmusi izaicinājumu atvērt privātu dienas aprūpes centru.

Pēc izglītības Inese Jurisa ir sertificēta psiholoģe, jau vairākus gadus strādā kā ģimenes psiholoģe, darbojas Latvijas Psihologu un psihoterapeitu asociācijā un savulaik profesionālo pieredzi sociālajā darbā guvusi dienas aprūpes centrā Liepa. «Man bija brīnišķīga iespēja augstskolas laikā strādāt šajā dienas centrā un iegūt pieredzi ar cilvēkiem, kuriem ir atmiņas zudumi. Mans mērķis ir nodrošināt sakārtotu, drošu vidi tiem vecāka gadagājuma cilvēkiem, kuri sirgst ar demenci un kuru bērni, mazbērni ikdienā ir aizņemti un nevar pilnībā veltīt laiku saviem senioriem,» stāsta Inese Jurisa. Viņa turpina: «Šeit seniors ir drošībā, viņš ir paēdis, ar viņu nodarbojas speciālisti, un viņa piederīgajiem nav jāraizējas, kā vecais cilvēks ar atmiņas zudumiem pavada dienu, kad paliek mājās viens. Pēdējā laikā veiktie pētījumi liecina, ka demences pazīmes jeb atmiņas traucējumi cilvēkiem brieduma gados novērojami arvien agrāk.»

Jāpiebilst, ka bērniem un jauniešiem paredzēto nodarbību laiks Agatē ir pēc plkst. 17. Pagaidām jaunajiem un gados vecajiem kopīgas nodarbības nav paredzētas, taču nākotnē centra vadītāja šādu iespēju neizslēdz. «Psiholoģijā ir metode, kurā, pateicoties jauniešu un senioru savstarpējai komunikācijai, iespējams veicināt atmiņas aktivizēšanos vecajiem cilvēkiem. Iespējams, nākotnē arī mēs to varētu pielietot praksē,» apliecina I. Jurisa.

Vajag domubiedrus

Arī 69 gadus vecais Jānis (vārds mainīts - red.) dzīvo Biķernieku ielā un plāno turpmāk ik darba dienu uzturēties aprūpes centrā Agate. «Pagaidām nāku novērtēt, vai šis centrs būs piemērots manām interesēm. Pašlaik man te patīk. Te ir labāk, nekā mājās sēdēt vienam,» saka Jānis. Pensijā viņš ir jau septiņus gadus. Vasarā senioram patīk doties uz jūru, peldēt, kādreiz aiziet uz mežu. Ogot un sēņot gan netīk. Ziemā, rudeņos, tad gan vienam esot garlaicīgi.

Savulaik Jānis strādājis gan Latvijā, gan aiz tās robežām un saka - kaut arī ārzemēs, iespējams, dzīvošana seniora vecumā būtu labāka, tomēr «arī gājputni atgriežas mājās». Par nodrošinājumu seniors nesūdzas. «Bērniem, mazbērniem ir savas mājas un sava dzīve, un man palīdzība nav nepieciešama, ar pensiju pietiek. Taču man ikdienā svarīgi satikt cilvēkus ar daudzpusīgām interesēm. Dažādu paaudžu cilvēkiem parasti uzskati atšķiras, lai arī viņi ir viena ģimene. Ar sava vecuma līdzgaitniekiem uzskati ir līdzīgi, tādus cilvēkus arī vēlos šeit sastapt,» saka Jānis.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Veicina Alcheimera slimību

Dzīvošana spožām gaismām izdaiļotās metropolēs ir vilinoša, bet varētu izrādīties visai bīstama izvēle. Tāds secinājums izriet no amerikāņu zinātnieku pētījuma.








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?