Mēs arī pieradām, ka par 3 latiem varējām iegūt jau gluži labus slāpju dzesētājus. Tomēr kopš tiem laikiem daudz vīna aiztecējis, vīnu kvalitāte augusi, un arī benzīns vairs nemaksā 0,15-0,20 ls/l. Šīs dienas degustējamie var pretendēt uz nedaudz augstāku plauktu.
2006 Fairview Shiraz
Lai gan vīns tapis ārkārtīgi tālu, ja labi parokas tīmeklī, var rast kādu saiti ar mūsu mazo un vīna ziņā biklo Latviju. Tālajā 1906. gadā Fairview vīndarītavas tagadējā īpašnieka Čārlza Beka vectēvs ir kāpis tvaikonī, lai dotos uz tālo Dienvidāfriku tieši Rīgas ostā! Par citām niansēm vēsture klusē, bet 30 gadu laikā viņam izdevies sapelnīt pietiekami, lai iegādātos 1693. gadā dibināto saimniecību Fairview. Latvijā nopērkamo vīnu vairums pārstāv Stellenbošas apgabalu, bet šis nācis no Pārlas (Paarl), kur ir karstāks un klimata un augsnes ziņā vairāk atgādina Francijas dienvidus. Vīna etiķeti rotā kazu attēli, un ne velti, jo Fairview ir viens no lielākajiem kazas siera ražotājiem Dienvidāfrikā. Pēc vīndara teiktā, tieši kazas pavēsta par vīnogu gatavību - kad tās sāk ēst vīnogas, ogas ir gatavas un var sākties ražas novākšana.
2008 Michel Torino, Don David Malbec Reserve
Ik pa brīdim (samērā bieži) Argentīnas vīni tiek salīdzināti ar kaimiņiem čīliešiem, un ne velti, jo katram ir, ar ko padižoties. Šoreiz - par Argentīnu. Vīna kultūras pirmsākums abām kaimiņvalstīm ir līdzīgs; tas aizsākās XVI gadsimta vidū, un vainojami bija spāņu misionāri. Argentīnieši ir lieli vīna cienītāji un eksportē vien aptuveni 10% no saražotā vīna, Čīlē šis skaitlis ir vismaz 60%. Vīnogulāji ir izvietoti ļoti augstu kalnos, augstākie pat 3000 metru virs jūras līmeņa. Arī Don David ir tapis Kafajates ielejā 1700 metru augstumā. Šo vīnogulāju vērtība slēpjas lielajās diennakts temperatūru svārstībās: dienā karsts - vīnogā veidojas cukurs, naktī auksts - paliek noturīgs skābums, un rezultātā mēs iegūstam lielisku garšas un aromātu līdzsvaru, kas jūtams arī Don David Malbec Reserve. Savu ideālo kondīciju šis vīns varētu sasniegt pēc 6-12 mēnešiem, bet piparotu steiku cienītāji to droši var atkorķēt jau tūdaļ.