Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +15 °C
Daļēji apmācies
Svētdiena, 22. septembris
Maigurs, Mārica, Māris

Dzemdības kā šausmu stāsts

«Uz mani bļāva, pārmeta, ka nemāku spiest un nemaz negribu savu bērnu,» tā kāda māmiņa atminas savas dzemdības. Lai gan dzemdības parasti asociējas ar patīkamām emocijām, daudzos sieviešu stāstos iedvesmu varētu smelties šausmu filmu režisori. Bieži atmiņās figurē arī tā dēvētais Kristellera paņēmiens, kas jau sen atzīts par neefektīvu un traumatisku. Atcerēties piedzīvoto nav viegli, tāpēc notikumu varones nevēlējās publiski atklāt savu īsto vārdu, un rakstā minētie vārdi ir mainīti.

Sabojātās dzīves

Pirms pieciem gadiem Paula kopā ar vīru laimīgi devās uz Rīgas pilsētas Dzemdību namu (RDN), viņi nenojauta, ka turpmāk audzinās guļošu bērnu. «Kad parādījās bērna galviņa, ārste tādā kā palēcienā ar elkoni, izmantojot visu spēku, sāka man zem ribām sist bērniņu laukā. Kad mazulis bija ārā, viņš bezspēcīgi gulēja uz puncīša. Es viņiem prasīju: «Kāpēc jūs neko nedarāt? Viņš taču neelpo!» Tikai kad vairākkārt biju pajautājusi, atbrauca intensīvās terapijas ārsti un sāka elpināšanu. Bērniņš tika pilnīgi sasists, viņam asiņoja nieres un bija bojātas visas smadzeņu daivas.» Tikusi pāri pirmajam šokam, Paula pamanīja, ka viņas vēders no vienas vietas nosēts ar zilumiem, taču tas bija nieks salīdzinājumā ar to, kāds izskatījās bērns: «Viņa galvaskauss izskatījās tā, it kā kāds būtu paņēmis mālu un iespiedis tur iekšā savu roku, aizmugurē pat varēja sataustīt svešu pirkstu bedrītes. Mums teica, ka viņš būs dārzenis. Mūsu bērns ir saprātīgs, taču viņam ir epilepsija, un viņš guļ uz gultas.»

Pametot slimnīcu, pāris pamanīja, ka visi papīri ir «tīri», dzemdības it kā noritējušas normāli: «Kad jautāju, vai tad tas ir normāli, ka bērns tā tiek izsists un guļ intensīvajā, un tiek elpināts, man atbildēja, ka neko sliktu dzemdību procesā nesaskatot.» Pēc vairākkārtējiem lūgumiem noformēt korektus dokumentus saņemta noraidoša atbilde.

Tolaik visi spēki bija jāvelta jaundzimušā aprūpei, tāpēc ģimenei nepietika resursu taisnības meklējumiem. Vecāki gan nosūtīja vēstuli iestādes vadībai, taču atbildi tā arī nesagaidīja. Māmiņa reiz centusies rast atbalstu kādā forumā internetā, taču tur viņu noķengāja, ierakstu pamanīja arī konkrēto dzemdību ārste, kura Paulai atsūtīja vēstuli ar ieteikumu nerunāt apkārt muļķības.

Divus gadus vēlāk kaut ko līdzīgu šajā pašā iestādē piedzīvoja Katrīna: «Vīrietis, kura amatu es nezinu, gūlās man virsū uz vēdera ar visu savu spēku. Katru reizi, kad tas notika, es ne tikai vairs nespiedu, bet pat pārtraucu elpot no tā, cik sāpīgi un nepatīkami tas bija. Pārējais personāls uz mani bļāva, pārmeta, ka nemāku spiest un nemaz negribu savu bērnu.» Dzemdību zālē atradās arī vīrs, taču viņš, saklausījies profesionāļu izteikumus, sievu neaizstāvēja: «Viņš domāja, ka nevajag iejaukties, noteikti visas sievietes māk dzemdēt, bet es vienkārši ne.» Gan Katrīna, gan bērniņš ir fiziski veseli, taču emocionāli sieviete tam joprojām nav tikusi pāri un situāciju salīdzina ar grupveida izvarošanu.

Līdzīgos stāstos ar Dienu dalījās vēl vairākas sievietes. Vienai no viņām uz vēdera ar visu spēku gūlušās pat divas personas, citas bērnam salauzts atslēgas kauls. Visu šo pēcdzemdību dokumentos nekas neliecināja par notikušo, bet mātes, domājot, ka vienkārši nemāk dzemdēt, liekus jautājumus nav uzdevušas. Jāatzīmē, ka visas šajos stāstos minētās dzemdības nav notikušas RDN, izskan arī Cēsu un Jūrmalas slimnīcu vārdi.

Strīdīgais paņēmiens

«Šādu rīcību, kad ārstniecības persona guļas uz vēdera un stipri spiež to, sauc par Kristellera paņēmienu. Jau sen ir skaidrs, ka no tā rodas vairāk traumu nekā efekta,» zina stāstīt vecmāte Līga Giniborga. «Esmu redzējusi, ka bieži to izmanto nevajadzīgi, kad sieviete pati ir adekvāta un var spiest, tas ir vairāk nekā lieki,» paskaidro vecmāte. Viņasprāt, problēma meklējama ārstos, nevis dzemdētājās: «Ir jāsadarbojas ar sievieti. Reizēm viņa tiek uztverta vienkārši kā darba objekts, ar kuru nevajag dibināt attiecības. Ja ārsts par pacientu zina vien to, kas rakstīts papīros, nevar sanākt laba sadarbība. Vecie ārsti bieži ir izdeguši, bet jaunie mācās pie vecajiem.»

RDN galvenā ārste Dace Rezeberga gan apgalvo, ka, iespējams, senāk kas tāds noticis, taču tagad šādas metodes neviens vairs neizmantojot: «Bieži lietota prakse ir, ka starp kontrakcijām ar delnu pietur dzemdes dibenu, lai auglis neslīdētu atpakaļ. Tas nav traumatiski un nav pieminēšanas vērts.» Taču tam, ka kāds guļas virsū, būtu jāatspoguļojas dzemdību vēsturē. D. Rezeberga arī noliedz Paulas apgalvojumus, ka RDN vadība neatbildot uz vēstulēm: «Atgriezeniskā saite tiek sniegta vienmēr, izņēmums ir reizes, kad sūtītājs palicis anonīms.»

Kristellera paņēmiens vecajās grāmatās tiek aprakstīts maigāk nekā tā reālais pielietojums dzīvē, bet jaunajās neesot atrodams vispār. Pēc L. Giniborgas vārdiem, šo metodi neaizliedz tāpēc, ka tiek uzskatīts, ka to vairs neizmanto. Tā kā tas neparādās arī pēcdzemdību dokumentos, nav pamata domāt citādi. Nevar aizliegt to, kā teorētiski nav.

Veselības ministrijā Dienai skaidro, ka atbilstoši Pacientu tiesību likumam var pieprasīt, lai ārsts izdara papildinājumus vai labojumus dokumentos. Ja nepamatoti tiek sniegta noraidoša atbilde, jāvēršas Veselības inspekcijā. Citās valstīs, lai pasargātu sievietes, dzemdību zālēs ir ierīkota videonovērošana, Latvijā pagaidām gan nekā tāda nav.

Skaļākā lieta slēgta

2002. gadā mediji ziņoja par Natāliju Grasmani, kura vērsās tiesā pret RDN. Pēc sievietes vārdiem, viņas bērns nepareizi sniegtās dzemdību palīdzības dēļ kļuva par invalīdu. «Ārsts teica, ka izmantojis Kristellera metodi, kas izpaužas tā, ka viņš uzliek delnu uz mātes vēdera un stumj bērnu, lai tas ātrāk piedzimtu. Tie bija meli, jo manā gadījumā divi ārsti uzgūlās man uz vēdera un bērnu izgrūda laukā. To redzot, mans vīrs šausmās izskrēja no dzemdību zāles,» atceras N. Grasmane.

Astoņus gadus vēlāk dēls nomira, taču māte nepadevās. Tiesas process noslēdzās 2014. gadā. Toreiz atzina, ka N. Grasmanei ir tikai daļēja taisnība, viņai par labu piedzina 4268,62 eiro. «Mana dzemdību vēsture bija pārrakstīta, vairākas lappuses vienkārši bija pazudušas. Grēkāzis vienmēr ir sievietes, kuras «neko nesaprot un vispār neprot dzemdēt». Latvijā viņas ir absolūti neaizsargātas. Tas ir kaut kas neticams, ka man neizdevās uzvarēt tiesā! Cilvēks ir nevērtīgs šajā valstī, un tas ir skumji,» tagad komentē sieviete. Viņa Dienai atklāj, ka centusies vērsties arī Eiropas Cilvēktiesību tiesā, taču nepareizi noformētas prasības dēļ tas nesanāca.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Aicina rakstīt iesniegumu

Veselības inspekcija gadījumus par nelabvēlīgu iznākumu vai vardarbību dzemdībās izvērtē, ja tiek saņemts iesniegums no pašas dzemdētājas. Ja tajā saskata iespējamas noziedzīga nodarījuma pazīmes, lietas materiāli tiek pārsūtīti tiesībsargājošajām iestādēm.

2015. gadā Veselības inspekcijā saņemts un izskatīts 41 iesniegums. No šiem iesniegumiem 21 gadījumā konstatēti pārkāpumi.
2014. gadā saņemti un izskatīti 35 iesniegumi, 8 no tiem konstatēti pārkāpumi.
2013. gadā inspekcija saņēma 30 iesniegumu, pārkāpumus konstatēja 8 gadījumos.

Avots: Veselības inspekcija

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Pēc tam būs kūka

Koncertzāles Cēsis mākslinieciskā vadītāja Inese Zagorska (66) par koncertzāles 10 gadu jubileju, kultūras harmoniju, vēstures mantojumu, jaunām tradīcijām un nākotni.








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?