Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +19 °C
Skaidrs
Otrdiena, 24. septembris
Agris, Agrita

Dziesma rudenī, bet bez grūtsirdības

Inga Patmalniece

Bards ir cilvēks, kurš visbiežāk spēlē ģitāru un dzied pats savas dziesmas. Šis dziedošais dzejnieks var būt arī cilvēks, kurš nepazīst notis, bet dzied tā, kā jūtas. Tās parasti ir dziesmas, kas kaut uz mirkli liek sajust dzīves esenci. Dziesmas, kas sarakstītas ar asarām un sirds asinīm. Šādu dvēseles, dzejas un mūzikas savienošanos vienā elpā būs iespējams dzirdēt Sv. Pētera baznīcā šodien, 17. oktobrī, plkst. 19.00, kur notiks desmitā starptautiskā bardu un folkmūzikas festivāla Bardu rudens 2013 noslēguma koncerts.

Sv. Pētera baznīcā skanēs Haralda Sīmaņa, Valda Atāla, Ulda Kākuļa, Raimondas Vazdikas un Maijas Kalniņas balss. Būs bardi arī no Lietuvas - Vigants Kazlausks un Povils Ģirdenis, Francijas - Matje Tuzo un duets no Somijas - Tūre Kilpelainens un Jarno Karjalainens.

Dziesminiece un aktrise Raimonda Vazdika gan teic, ka nav svarīgi, kā sauc dziesmu sacerētāju, bet svarīgi ir tas, ko viņš grib sacīt. «Bards grib teikt kaut ko būtisku. Skart emocionālas stīgas, un iespējams, ka Bardu rudens ir labs koncerta nosaukums, jo ir labi pateikt kaut ko rudenīgu bez liekas grūtsirdības.» Viņa speciāli šim koncertam no pūralādes izvilkusi dziesmu, ko sacerējusi 18 gadu vecumā. Skaņdarbam šis būs publisks pirmatskaņojums. Jautāta par to, kāpēc dziesmai šāds liktenis - tik ilgi mēmi gulēt atvilktnē -, dziesminiece teic, ka viņai ir daudz šādu darbu. «Dziesmas iedziedātas mazā kasetē. Tagad kasetes vairs neražo, tāpēc nav nemaz tik viegli atrast vietu, kur tās var noklausīties. Tā nu tās gaida savu kārtu.» Dramaturgs Pauls Putniņš, kurš šo jaundarbu ir dzirdējis, reiz kādā kursabiedru salidojumā R. Vazdikai teicis: «Nospēlē to smuko dziesmu!»

Iespējams, ka dziedātāja no citiem bardiem - Haralda Sīmaņa vai Valda Atāla - atšķiras ar to, ka klasiski savas dziesmas izpilda duetā ar ģitāristi Ilzi Grunti. Viņa ir arī R. Vazdikas dziesmu aranžētāja. «Es, protams, varētu sevi pavadīt uz klavierēm - tā, kā tās dziesmas ir sacerētas -, bet esmu atradusi, ka vislabāk skan, ja spēlē Ilze.»

Koncerta dziesmas solās būt jestrākas par tām, ko ierasts dzirdēt baznīcā. «Tomēr esmu pārliecināta, ka tās nebūs pretrunā ar baznīcas telpu,» spriež barde. Ir ļoti daudz, par ko dziedāt, viņa atzīst: par dzīves jēgu, mīlestību un labākām dienām. Koncertā skanēs arī senākas R. Vazdikas dziesmas. Iespējams, arī populārais hits Apsoli man neko!. R. Vazdika to sarakstījusi, nedomājot par to, vai kāds cits, izņemot viņu pašu, to gribēs dzirdēt. Tā nav iekļauta koncerta programmā, bet, «ja kāds pieprasīs, tad dziedāšu. Tas atkarīgs no tā, kādi cilvēki atnāks». Bards varot spēlēt arī trim klausītājiem un kaut uz mirkli radīt katarsi.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?