Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +15 °C
Skaidrs
Trešdiena, 25. septembris
Rauls, Rodrigo

Dziļi personiski un konkurētspējīgi

Latvijas Arhitektūras 2012. gada labāko darbu skate noslēgusies ar absolūtu publiskās arhitektūras uzvaras gājienu. Pagājušās piektdienas novakarē Latvijas Mākslas akadēmijā tēlnieka Aivara Vīlipsōna darinātā bronzas ananasa balva nonāca jauno arhitektu paaudzes pārstāvju - SIA MADE Arhitekti - rokās par augstvērtīgo Saldus Mūzikas un mākslas skolas projektu. Arī ananasa šķēles jeb otrās pakāpes Gada balvas saņēma publisko projektu autori.

«Katra balva uzrāda izcilības standartus, uz kuriem vajadzētu tiekties,» apbalvošanas ceremonijā teica Latvijas Arhitektu savienības priekšsēdētājs Viktors Valgums.

Šogad vērtēšanai tika iesniegti 58 darbi, no kuriem nacionālā žūrija arhitektes Lienes Griezītes vadībā atlasīja labākos 17 un no tiem veica vēl rūpīgāku atlasi. Galavārds piederēja starptautiskajai žūrijai, kurā šogad strādāja četri arhitekti: Hiromi Hosoja (Šveice), Rolands Paleks (Lietuva), Janne Terasvirta (Somija) un Sīri Valnere (Igaunija). Žūrijai bija jāizvērtē finālam izvirzīto darbu arhitektūras ideja un koncepcija, viengabalainība, to atbilstība projekta uzdevumam, vietas kontekstam un mērogam, kā arī sabiedriskais nozīmīgums un emocionālā iedarbība.

Ārvalstu arhitektūras profesionāļi atzina, ka skates labākajos arhitektūras darbos ir jaušama dziļi personiska pašu arhitektu iesaiste. Viņi arī novērojuši jaunās arhitektūras paaudzes pieplūdumu, kas veicina svaigu pieeju arhitektūrai un uzlabo tās kvalitāti kopumā. Visi projekti bijuši konkurētspējīgi, tādēļ labākais tika izraudzīts garās diskusijās.

«Žūrija vienojās, ka šis ir ekselents arhitektūras paraugs, kas sevī kombinē dizainu, telpu plānojumu un vides jutīgumu,» sacīja Hiromi Hosoja, piesakot Lielās balvas ieguvēju - Saldus Mūzikas un mākslas skolu. Neskatoties uz to, ka ēkai nedaudz trūkst siltuma un personiskuma, tā esot būtisks sasniegums, kas, cerams, iedvesmos uz daudz jaunām inovācijām arhitektūrā un konstrukciju tehnoloģijās. Žūrija novērtēja MADE Arhitekti devumu Saldus pilsētvides veidošanā un saldenieku pašapziņas celšanā. «Ir ļoti būtiskas visas iesaistītās puses - pasūtītājs, būvnieki, būvuzraugs un vēl daudz un dažādi cilvēki -, bet tajā pašā laikā ir svarīgi arhitektam nenoticēt viņiem visos jautājumos un turēt to galveno pavedienu,» atzina MADE Arhitekti pārstāve Linda Krūmiņa. Laureātiem būs iespēja piedalīties nozīmīgākā Eiropas arhitektūras apbalvojuma - Mīsa van der Roes balvas - noslēguma ceremonijā šā gada jūnijā Barselonā.

Vienu no četrām bronzas ananasa šķēlēm saņēma Likteņdārza skatu terase un paviljons, ko veidojuši jaunie arhitekti Didzis Jaunzems un Laura Laudere kopā ar biroju Jaunromāns un Ābele. Atzinību nopelnīja arī Latvijas Mākslas akadēmijas jaunā korpusa autori - birojs SZK un partneri. Savukārt ar divām ananasa šķēlēm vienā piegājienā savu kolekciju varēs papildināt Zaigas Gailes birojs par Žaņa Lipkes memoriālā muzeja izveidi Ķīpsalā. «Izcils ieguldījums humānismā,» tā žūrija komentēja piemiņas vietu, kas radīta pašaizliedzīgajam ebreju glābējam Žanim Lipkem.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?