Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +17 °C
Skaidrs
Otrdiena, 24. septembris
Agris, Agrita

Dzimstības pieaugums - mānīgi pozitīvs

Demogrāfiskās situācijas uzlabošanas pasākumi ir jāveic tuvākajos divos gados, jo pēc tam tā būs jau neatrisināma problēma. Tendences liecina, ka jau ar nākamo gadu strauji saruks to sieviešu skaits, kas ir gatavas pasaulē laist pirmo bērnu, savukārt pēc 10 gadiem dzimstība var samazināties pat divas reizes. Šogad pirmajos septiņos mēnešos, salīdzinot ar pagājušo gadu, ir par 63 jaundzimušajiem vairāk, tomēr, pēc demogrāfu domām, tas ir nebūtisks skaitlis, jo mirstības rādītāji ir daudz lielāki.

Šā gada pirmajos septiņos mēnešos piedzimuši 11 794 bērni, liecina Centrālās statistikas pārvaldes (CSP) apkopotie provizoriskie dati. Bet tas ir tikai par 63 jaundzimušajiem vairāk nekā 2012. gada pirmajos septiņos mēnešos, kad piedzima 11 731 bērns. Demogrāfs Ilmārs Mežs Dienai norādīja, ka šāds pieaugums ir tik neliels un simbolisks, ka faktiski nav pamanāms. Dzimstība ir nedaudz palielinājusies tieši dzimuma vecuma struktūras ietekmē. Kā Dienai skaidroja Latvijas Universitātes profesors Pēteris Zvidriņš, pašreiz visvairāk ir 25 gadus veci cilvēki, kuri tieši šajā vecumā veido ģimenes. Savukārt brīdī, kad šo vecumu sasniegs meitenes, kurām patlaban ir 12 līdz 15 gadu, situācija būtiski pasliktināsies. Pēc CSP datiem, patlaban Latvijā dzīvo 14 951 sieviete vecumā ap 25 gadiem, turpretim 15 gadu vecu meiteņu ir tikai 8318. Tāpēc pēc 10 gadiem dzimstība var samazināties pat divas reizes.

Tieši šis ir brīdis, kad valsts varētu panākt, lai dzimstības rādītāji sasniedz mirstības rādītājus, uzskata I. Mežs. «Ja to neatrisinās šajā vai nākamajā gadā, tā paliks par ielaistu, neatrisināmu problēmu,» uzskata demogrāfs. Viņš piebilda, ka dzimstības rādītājs šogad palielinājies par 0,5%, bet mirstības par 2%.

Tāpat dzimstību ietekmē pieaugošais sieviešu vidējais vecums brīdī, kad viņas ir gatavas laist pasaulē mazuli. Saskaņā ar 2012. gada statistiku jaundzimušā mātes vidējais vecums bija 29,3 gadi, piedzimstot pirmajam bērnam - 26,6 gadi. Piemēram, 10 gados tas palielinājies no 24,8 līdz 26,6 gadiem. I. Mežs norādīja, ka tas skaidrojams ar iedzīvotāju demogrāfiskās uzvedības maiņu, bet Latvija nav izņēmums, šāda situācija ir visā Eiropā jau vairāk nekā 20 gadu. Sievietēm mūsdienās prioritāte ir izglītības iegūšana, veiksmīgas karjeras sākšana, mājokļa un mašīnas iegāde, un tikai tad viņa sāk domāt par laulībām un ģimenes pieaugumu. Demogrāfs gan norādīja, ka tas ir objektīvs rādītājs, kas nav ne labi, ne slikti. Līdzīgi domā arī P. Zvidriņš, tomēr piebilst, ka mediķi par šādu tendenci satraucas, jo sievietei lielākā vecumā bērnu ieņemt ir grūtāk.

Risinājums šajā gadījumā gan nebūtu jāmeklē, uzskata I. Mežs, tomēr jānodrošina, ka valsts vienlīdz atbalsta sievieti, kura vēlas dzemdēt gan 20 gados, gan 37 gados. «Diemžēl patlaban Latvijā nav šīs vienlīdzības. Piemēram, jaunām sievietēm, kuras vēl studē vai vēl nav atradušas darbu, līdz ar to nav paspējušas uzkrāt savu sociālo fondu, māmiņalga ir tikai 100 latu. Turpretī tās, kas ir uzkrājušas sociālo fondu, veiksmīgi iekļaujas kopējā Eiropas atbalsta shēmā, saņemot apmēram 70% no algas,» sacīja I. Mežs. Šāda valsts politika netieši norāda, ka sievietei izdevīgāk ir dzemdēt vēlāk.

Vēlāka ģimenes plānošana ietekmē arī bērnu skaitu. P. Zvidriņš skaidroja, ka ģimenē pārsvarā ir viens līdz divi bērni, tāpēc Latvijā ir apmēram 1,4 bērni uz vienu sievieti dzīves laikā. Un šāds rādītājs nav pietiekami augsts, lai uzlabotu demogrāfisko situāciju valstī. Pēc viņa domām, to ietekmējis arī valsts atbalsta trūkums, problēmas ar bērnudārzu rindām un krīze, jo ģimenēm samazinājās materiālais nodrošinājums.

Lai risinātu demogrāfisko problēmu, nepietiek ar valdības sāktajiem atbalsta pasākumiem, uzskata I. Mežs. Patlaban neesot redzams valsts atbalsts tieši ģimenēm ar bērniem, jo tā vēlas palīdzēt visiem nedaudz, nevis izvirzītajai prioritārajai grupai. Lai būtu redzami uzlabojumi, steidzami nepieciešami papildu 100 miljoni latu, pretējā gadījumā valstij nav nākotnes, uzskata I. Mežs.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?