Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +6 °C
Daļēji saulains
Svētdiena, 29. septembris
Mihails, Miķelis, Mikus, Miks

Dzirkstī burbuļu promenāde

Einārs Lazdiņš

Tuvojoties gadumijai, kad mājās uzvirmos piparkūku aromāts, tiks rotāta Ziemassvētku egle, aktuāls kļūst jautājums, ko īsti no plašā vīnu klāsta izvēlēties svētku reizē pie mielasta. Nenoliedzams ir fakts, ka liela daļa vīna cienītāju īpašos dzīves gadījumos, arī gadumijā, tiecas nobaudīt glāzi dzirkstošā vīna. Vai tikai aromātu burvība un garšas nianses padara šo dzērienu tik nozīmīgu un populāru? Liela daļa noslēpuma laikam jau meklējama dzirkstošā dzēriena izcelsmē, smalkajos, vizuļojošu pērļu virtenēm līdzīgajos burbulīšu kārtojumā, kas priecē un piesātina mūsu organismu ar ogļskābo gāzi. Lai atgūtu skābekļa līdzsvaru, mums paātrinās elpošana, sirdsdarbība, mēs kļūstam jautri un atbrīvoti. Ne velti šis dzēriens apvieno prieka, panākumu un, protams, romantikas simbolu.

Gustave Lorentz Cremant d'Alsace Brut, Francija, - dzirkstošais vīns. Francijas ziemeļaustrumos atrodas viena no ražīgākajām dzirkstošo vīnu apelācijām Cremant d'Alsace. Lai piesātinātu vīnu ar ogļskābās gāzes burbulīšiem, Elzasas Cremant radīšanai tiek izmantota klasiskā jeb Šampaņas metode, pēc kuras vīna materiālam pievieno noteiktu daudzumu rauga, cukura, tādējādi rosinot otrreizēju rūgšanas procesu, kas norisinās pudelē. Iegūtajiem vīniem ir jāatbilst stingriem ražošanas kritērijiem. Raksturīgākās vīnogu šķirnes, kuras izmanto dzirkstošo vīnu veidošanā, ir Pinot Blanc, Pinot Gris, Riesling, Pinot Noir un neliels daudzums Chardonnay. Demokrātiskā cena un kvalitāte, kuru piedāvā Elzasas vīndari, padarījuši šos vīnus par pieprasītiem un atzītiem daudzās pasaules zemēs. Gustava Lorenca veidotais Crᅢᄅmant d'Alsace Brut izceļas ar elegantu, lieliski sabalansētu garšu. Smaržu salikumā izceļas citrusu un grauzdētas baltmaizes nianses, to papildina viegls grauzdētu riekstu aromāts. Nosvērtās un līdzsvarotās garšas noslēpums veidojas no triju vīnogu šķirņu harmoniskās saskaņas. Šardonē pārsvars vīnam piešķir konsistences dzīvīgumu, žirgtu, augļiem bagātu aromātu un garšas nianses. Baltais pino izceļ vīna rafinēto eleganci un trauslumu, savukārt tumšsarkanais pino lieliski atspoguļo vīna neatlaidību, liegu tumšo ogu strāvojumu patīkamajā, nedaudz pikantajā garšā.

Rosa de Los Vientos Brut, Argentīna, - dzirkstošais sārtais vīns. Neukena ir viens no jaunākajiem vīna apgabaliem Argentīnas dienvidos, Patagonijā, ar izteikti vēsāku klimatu nekā valsts vidienē nozīmīgākajā apgabalā pēc saražotā vīna apjoma - Mendosā. Arī kaļķainās augsnes kvalitāte vīna dārzos nodrošina atšķirīgus apstākļus, kuros lieliski vēl bez Argentīnas vīndaru vizītkartes Malbec iejutušās arī dižciltīgās Chardonnay un Pinot Noir vīnogu šķirnes. Ņemot vērā iepriekšminēto, Argentīnas dzirkstošo vīnu industrijā nozīmīgākie soļi tiek sperti tieši dienvidu reģionos. Kā apstiprinājumu saviem vārdiem piedāvāju iepazīt vienu no šādiem vīniem, kurš radīts no simt procentiem Pinot Noir. Rosa de Los Vientos piemīt dzidra lašu krāsa. Trausls, tomēr ilgstošs svaigums ar mājienu uz sarkanajām ogām aromātā un garšas niansēs. Izteiksmīgajā, tomēr neuzbāzīgajā vīna etiķetē iestrādāts navigācijas kompasa vējrozes motīvs. Vīns būs brīnišķīgs kopā ar salātiem, kuros dominē jūras veltes vai mājputnu gaļa. Pārdrošs izaicinājums Āzijas virtuvei.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Gustave Lorentz Cremant d'Alsace Brut Rosa de Los



Kāpēc iesaka? Teicama alternatīva par pieņemamu cenu elitārajam šampanietim. Vīns radīts pēc klasiskās Šampaņas metodes Jaunās pasaules dzirkstošais vīns, radīts no dižciltīgās Pinot Noir vīnogu šķirnes ar romantisku nosaukumu Vēju roze.

Cena Ls 8,89 Ls 9,98

Ražotājvalsts Francija Argentīna

Vīnkopības apgabals Elzasa Neukena

Vīna darītava Gustave Lorentz Bodega Familia Schroeder

Vīnogu šķirnes Chardonnay, Pinot Blanc, Pinot Noir Pinot Noir

Raksturīgās pazīmes Ilgstoša dzirkstība. Smaržu salikumā izceļas citrusu un grauzdētas baltmaizes notis. Lieliski sabalansēta garša. Dzidra lašu krāsa. Trausls, tomēr ilgstošs svaigums ar mājienu uz sarkanajām ogām aromātā un garšas niansēs

Saderība ar ēdienu Lielisks aperitīvs. Demonstrē teicamu saderību pārī ar mīkstajiem sieriem un vēžveidīgajiem. Vīns būs brīnišķīgs tandēmā ar salātiem, kuros dominē jūras veltes vai mājputnu gaļa. Pārdrošs izaicinājums Āzijas virtuvei

Alkohola īpatsvars 12,0 % 13,0 %

Pasniegšanas t˚ 5-7 ˚C 7-9 ˚C

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?