Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +11 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 30. septembris
Menarda, Elma, Elna

Dzīves svinēšana Noras gaumē

Rakstniece Nora Ikstena ir ļoti darbspējīga. Kopš 1998. gada, kad iznāca viņas pirmais romāns Dzīves svinēšana, Nora gandrīz katru gadu nodevusi lasītāju vērtējumam pa grāmatai, viņa arī raksta dokumentālo filmu un mūzikas projektu scenārijus, ir saistošu sleju autore Kultūras Dienā.

Tava radošā dzīve noteikti prasa lielu enerģijas patēriņu. Kā tev izdodas dzīvot pozitīvi uzlādētai?

Domāju, ka nepastāv kāda strikti noteikta veselīgā dzīvesveida formula. Cilvēka organisms ir tik unikāls un individuāls, ka tikai katrs pats var saprast un izvēlēties, kā viņam labāk dzīvot. Vispirms tas nozīmē būt iekšēji apmierinātam ar sevi. Piemēram, varbūt cilvēks ārēji neatbilst vispārpieņemtajiem skaistuma parametriem, bet viņš jūtas omulīgi un ir apmierināts ar dzīvi. Jauki. Saprast, ko vari ēst un ko tev labāk nelietot, lai justos labi. Kādu fizisku slodzi vari atļauties, kā gūt prieku par dzīvi. Tā ir veselīga dzīvesveida augstākā meistarība, kuru cenšos apgūt.

Piedod, bet, man šķiet, agrāk biji apaļīgāka. Kā tev izdevies nomest svaru?

To ievērojami zaudēju pirms diviem gadiem, kad vairs necentos pakārtot sevi iesīkstējušiem ēšanas paradumiem. Esmu iemācījusies sadzīvot ar savu organismu un atradusi zelta vidusceļu - lietas, kas man patīk un garšo. Spīdzināt sevi ar diētām - tas nav mans ceļš. Vairs neēdu smagos visurgājējus ēdienus. Cenšos daudz uzturēties svaigā gaisā, ēst vieglu ēdienu, mēreni lietot vīnu, nesmēķēt. Vislabāk jūtos, uzturā lietojot zivis, liesu gaļu, daudz dārzeņu. Dzeru tikai balto vīnu.

Balto? Sarkanais esot veselīgāks, labāks sirdij.

Mans organisms nav radīts ne sarkanajam vīnam, ne smagajam alkoholam. To esmu pārbaudījusi. Turklāt baltais vīns labi iet kopā ar zivīm. No slimībām mani sargā bebru dziedzeru uzlējums.

Kurā aptiekā ko tādu var nopirkt?

Nevienā. Mans tēvs ir mednieks, viņš atnes bebru dziedzeru maisiņus, izņem to saturu, liek maisiņus pudelē un lej virsū šņabi, nevis spirtu. Uzlējumu var sākt lietot pēc 2-3 nedēļām, pa ēdamkarotei tukšā dūšā. Kūre ilgst divas nedēļas. Lielisks imunitāti stiprinošs līdzeklis. Ārēji ar uzlējumu ārstējam sasitumus un rētas.

Taču no antibiotikām dzīves ritumā izvairīties ir gandrīz neiespējami.

Esmu liela ķīmisko zāļu pretiniece. Trīs reizes dzīvē man bijušas operācijas, pēc tām nācās parakstīt papīru, ka atsakos no antibiotikām. Vienmēr man palīdzējis bebru dziedzeru uzlējums.

Lai veselīgi dzīvotu, nepieciešams domubiedru atbalsts, viens nav cīnītājs.

Esmu ekoloģiskās pārtikas cienītāja. Ikšķilē ir vesela cilvēku brālība ar vienādiem uzskatiem, piemēram, rakstnieks Roalds Dobrovenskis ar sievu Veltu Kaltiņu, dzejniece Liāna Langa. Esam pārliecināti, ka dzīvojam īpaši laba gaisa zonā. Cenšamies ēst pašu audzētus un sezonas produktus. Mums ir īsta naturālā saimniecība. Liānas mamma audzē fantastiski garšīgus tomātus un papriku. Kad ir bērzu sulu laiks, krūzes vienmēr pilnas, sēņu laikā ēdam sēnes, kamēr tās pa ausīm nāk laukā, zemeņu laikā - zemenes. Kad dārzā nogatavojas gurķi, zirnīši un citi dārzeņi, spiežam uz tiem. Mans tēvs gādā medījumus.

Kas ir tavu fizisko aktivitāšu topā?

Nevingroju, un trenažieru zāles nav priekš manis, jo nepatīk tā vide un kolektīvā svīšana. Prieku nesagādā arī skriešana. Es labprāt braucu ar riteni, staigāju tālus gabalus ar suni Piparu un peldu. Daugavā retāk, biežāk baseinā, kaut tur hlorēts ūdens. Pagājušā gada rudenī atklāju Melnās jūras labumus.

Kopš esi kopā ar mīļoto (Levans Beridze, gruzīnu rakstnieks - T. Š.), tu bieži uzturies Gruzijā. Vai nekrīti kārdinājumā, baudot šīs zemes gardos asos un piparotos ēdienus?

Kā nu ne? Gruzijā katrā mājā cienā ar milzīgiem pelmeņiem hinkali, kas pildīti ar gaļu vai biezpienu un ir kā garda kūpoša bumba kuņģim, bet labprāt tos ēdu. Taču kopumā gruzīnu virtuve ir veselīga, dabiska, tajā izmanto gandrīz visu pašu audzēto. Man garšo lobio, kura pamatā ir pupiņas, daudzveidīgie baklažānu ēdieni, tkemali - plūmīšu mērce, ko ēd pie vistas un zivīm.

Vai pati arī esi ielauzījusies gruzīnu virtuves noslēpumos?

Levana mamma lieliski gatavo tradicionālos ēdienus, es pagaidām tikai mācos. Levans neko no gatavošanas nesaprot, taču viņš ir pateicīgs līdzbaudītājs un manu eksperimentu atbalstītājs, kad es sāku kombinēt latviešu un gruzīnu ēdienus. Vīra dzimtenē ēdiena baudīšana ir tradīcija - ar stāstiem, sarunām, smiekliem, skaistiem tostiem un vieglu mājas vīnu. Latviešiem to vajadzētu mācīties.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Stāvoklis starp dzīvību un nāvi

Miruša ķermeņa atdzīvināšana kā romānā par Frankenšteinu varētu būt reālāka, nekā šķiet. Zinātnieki nākuši klajā ar pieņēmumu, ka starp dzīvību un nāvi patiešām ir vēl viens starpposms, kas varētu ...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?