Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +6 °C
Skaidrs
Svētdiena, 29. septembris
Mihails, Miķelis, Mikus, Miks

Dzīvokļos brūvēt neļaus

Lai saraudzētu dažus balonus vīna vai sidra personīgai lietošanai, jums nevienam piekrišana nebūs jāprasa, taču, ja vēlēsieties saražoto arī pārdot, bez licences un pašvaldības atļaujas iztikt nevarēs. Šodien Rīgas domnieki balsos, ar kādiem nosacījumiem to izsniegs, taču vīndari neizprot plānus aizliegt alkoholiskos dzērienus ražot daudzdzīvokļu mājās.

Spirtu nevarēs izmantot

Pēc grozījumiem Alkoholisko dzērienu aprites likumā, ko Saeima pieņēma 20. aprīlī, pašvaldības ir atbildīgas par kārtību, kādā tiek izsniegtas atļaujas pašu darinātā vīna, raudzēto dzērienu vai pārējo alkoholisko dzērienu ražošanai. Minētie grozījumi paredz, ka ar atvieglotiem nosacījumiem ir atļauts gadā ražot un realizēt 15 000 litru mājās darīta vīna vai raudzēto dzērienu un 100 litru destilēto dzērienu no savos dārzos un dravās iegūtajiem produktiem vai savvaļā augošiem augiem, neizmantojot spirtu vai citu saražotos alkoholiskos dzērienus. Mājražotājiem būs iespēja alkoholiskos dzērienus pārdot.

Šāda veida ražošanu drīkst veikt komersants, kurš Valsts ieņēmumu dienestā ir saņēmis licenci noliktavas turētāja darbības veikšanai un pašvaldības piekrišanu. Rīgā atļauju izsniegs pilsētas izpilddirektors Juris Radzevičs (LPP/LC), uz laiku, ne ilgāku par trim gadiem. Tā netiks izsniegta, ja ražošanu plānots veikt vietā, kas tam nav piemērota - nav nodrošināta atbilstoša ventilācija, atkritumu savākšana, kanalizācijas novadīšana, un kas neatbilst izmantošanas mērķim. Šādu biznesu nevarēs sākt vietā, kas atrodas izglītības, kultūras un ārstniecības iestāžu, policijas, karaspēka daļu un citu militarizēto formējumu ēkā un teritorijā, valsts un pašvaldību ēkā un teritorijā, kā arī daudzdzīvokļu - divu vai vairāk dzīvokļu - mājā. Pēdējo punktu domē pamato ar to, ka alkohola ražošanas laikā var tikt bojāts gaiss un radītas neērtības citiem iedzīvotājiem.

Sargāšot kanalizāciju

«Kas par muļķībām? Kad samogonku taisa, ir smaka. Vīnam nav nekādas smakas,» smejas Latvijas vīnkopju un vīndaru biedrības (LVVB) priekšsēdis Gvido Dobelis. Viņš vīnogas audzē 600 kvadrātmetru lielā dārzā Liepājas ielā, savukārt sauso un pussauso vīnu ražo dzīvoklī. Tiesa, ļoti mazos apjomos - 50 litru gadā, galvenokārt paša vajadzībām. Formēt atļaujas un kļūt par legālu tirgotāju viņš neplāno, jo esot par vecu ražotnes atvēršanai, turklāt viņa kaislība ir vīnogu audzēšana.

Skaidrojot vēlmi aizliegt ražošanu daudzdzīvokļu mājās, domes sabiedrisko attiecību speciālists Uģis Vidauskis teic, ka smakas apmēri ir atkarīgi no tā, ko un kā gatavo, bet pāri paliek arī ražošanas atlikumi, tādējādi var tikt piesārņota vai aizdambēta kanalizācija, kā arī pārpalikumi var tikt mesti atkritumu konteineros, kur tie smakotu. «Rūpnieciska darbība nav dažas burkas kaut kāda šķidruma, tās ir citas prasības,» saka U. Vidauskis un piebilst, ka deputātiem būs jālemj, vai šo punktu saglabāt.

Kā norāda LVVB, daudzi rīdzinieki eksperimentē ar alkoholisko dzērienu ražošanu savai lietošanai, taču kā ražotāju nevienu nevar klasificēt. Zemo aktivitāti biedrības pārstāvis Andris Dišlers skaidro ar nespēju konkurēt ar vīna importētājiem: «Entuziastiem šie likuma grozījumi pavērs ceļu, bet ne plašākai kustībai, jo nepieciešami lieli ieguldījumi.»

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Receptes visam rudenim

Vienkārši ēdieni ar svētku garšu – ne tikai svētkiem, bet arī darba dienām.








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?