Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +14 °C
Skaidrs
Otrdiena, 24. septembris
Agris, Agrita

Ēd, vizinās un nekontrolē

Simt četrdesmit tūkstoši eiro iztērēti neekonomiski, bet 4700 eiro izšķērdēti - šāds ir Valsts kontroles (VK) secinājums par Nacionālās elektronisko plašsaziņas līdzekļu padomes (NEPLP) pērnā gada budžeta tēriņiem. Turklāt, iespējams, iestāde pieļāvusi vēl 123 tūkstošu eiro nesaimniecisku izlietošanu no VSIA Latvijas Televīzija (LTV) puses.

Padomes 2013. gada finanšu revīzijā konstatēta virkne pārkāpumu un nelikumīgu tēriņu. Piemēram, NEPLP priekšsēdētājs Ainārs Dimants iestādes apmaksātu taksometru pērn regulāri izmantojis privātiem braucieniem uz augstskolām, lai pasniegtu lekcijas. VK lūdz viņam izvērtēt iespēju nelikumīgi iztērētos 304 eiro atmaksāt valsts budžetā.

Pēc VK ieskatiem nelietderīga izrādījusies jaunā Latvijas sabiedriskā elektroniskā medija koncepcijas projekta izstrāde, ko pēc padomes pasūtījuma veidoja 13 darba grupas un kam izlietoti 114 tūkstoši eiro. Iemesls - pēc tam, kad pagājušajā vasarā valdība šo dokumentu neatbalstīja, NEPLP to tā arī nav nedz uzlabojusi, nedz iesniegusi atkārtotai izvērtēšanai. Tāpēc pastāv risks, ka tā izrādīsies nederīga.

Pie dabas un restorānā

Nodokļu maksātāju nauda šķērdēta arī kolektīvajiem pasākumiem un reprezentācijas izdevumiem. Tā, piemēram, aizvadītajā vasarā padome nelikumīgi finansējusi divu dienu semināru viesu namā Rūjienā, kur 14 personu lokā apspriesta elektronisko plašsaziņas līdzekļu nozares attīstības nacionālā piecgades stratēģija. Tur viņi paēdināti par 400 eiro, vēl par 340 eiro izguldīti, par 220 eiro noīrēta semināru telpa, bet vēl 140 eiro iztērēti transportam. Turklāt - par piedalīšanos šajā vasarīgajā izbraukumā padomes locekļi sev piešķīruši komandējuma dienas naudu.

Kopumā dažādu apspriežu, kursu, semināru un citu pasākumu organizēšanai NEPLP 2013. gadā iztērējusi 8400 eiro. VK norāda uz vairākiem reprezentācijas izdevumiem, bez kuriem sabiedrības priekšā atbildīgs saimniekotājs būtu izticis. Piemēram, lai apspriestu atzinumu par dārgi izmaksājušo un valdības neapstiprināto sabiedriskā medija koncepciju, četri padomes darbinieki un viens viesis devušies uz restorānu Esplanāde, kur pie viena par valsts budžeta naudu ieturējušies par 157 eiro. Savukārt Vecgada pasēdēšanu padomes darbinieki vērta patīkamāku, pasūtot sev uz biroju ēdienus par 140 eiro. Šis 28. decembra pasākums tika nosaukts par padomes rīcības plāna izvērtējuma sanāksmi. A. Dimanta kabinetā atklāta viņa amata priekšstāvju foto attēlu galerija, kas izmaksāja 189 eiro. Vēl pērnā gada nogalē NEPLP veica sākotnēji neparedzētus avansa maksājumus 30 tūkstošu eiro apmērā. Piemēram, kādam zvērinātam advokātam par vēl nesaņemtu juridisku palīdzību padome pārskaitīja piecus tūkstošus eiro, bet 4000 eiro - kādai tūrisma kompānijai par vēl neieplānotiem komandējumiem.

Neefektīvi un pret sabiedrības interesēm dotācijas tērējusi arī LTV, un padomes uzraudzība šajā ziņā neesot bijusi pietiekama. Akmens tiek mests LTV ēkas Zaķusalā saimniekošanas dārziņā, jo tur nespēj paskaidrot, kā un cik pamatoti izlietoti 110 tūkstoši eiro par veiktiem remontdarbiem un ēkas uzturēšanas materiāliem. No 2013. gadā piešķirtās dotācijas LTV pretēji sabiedrības interesēm 7000 eiro iztērējusi par pakalpojumiem, ēdienu un dāvanām.

Nacionāls sports

Pats A. Dimants šajās dienās atrodas Eiropas Drošības un sadarbības organizācijas konferencē Kirgizstānas galvaspilsētā Biškekā. Viņš atteicās telefoniski komentēt VK konstatēto padomes izšķērdību, taču uz dažiem jautājumiem atbildēja īsziņās.

«Ar VK ziņojumu, kā parasti, strādāsim pēc starp NEPLP un VK noteikta grafika, izskatot un novēršot katru aizrādījumu atsevišķi, bet priecē, ka būtisku nav,» raksta Dimants. Komentējot savus braucienus ar taksometru, viņš apgalvo, ka tie visi bijuši saistīti ar darba pienākumiem padomē: «Katrs brauciens ir attiecīgi paskaidrojams, ko arī darīsim.» Viņš uzsver, ka padome pilnībā atteikusies no dienesta automašīnas nomas un šofera, būtiski samazinot transporta pakalpojumu izmaksas. Uz to norāda arī VK.

NEPLP bijušais priekšsēdētājs Ābrams Kleckins, komentējot esošās padomes tēriņus, ir kodolīgs: «Tas tāds nacionāls sporta veids. Varbūt jaunā komanda vēl nav iestrādājusies un nezina, kā jārīkojas ar valsts naudu.» Viņš gan uzskata, ka atsevišķas neformālas tikšanās ārpus biroja telpām un izbraukumos ir pieļaujamas, jo «tā var veidot tuvākus kontaktus, labāk saprasties un daudz ko mierīgi izrunāt».

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?