Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +16 °C
Daļēji saulains
Svētdiena, 22. septembris
Maigurs, Mārica, Māris

Ēdieni ar zaļo ekolapiņu

«Mēs ceram, ka pēc dažiem gadiem bioloģiskā pārtika būs Latvijas iedzīvotāju ikdienas pārtika,» septembrī, atzīmējot bioloģiskās pārtikas mēnesi, sacīja Latvijas Bioloģiskās lauksaimniecības asociācijas vadītājs Gustavs Norkārklis. Šobrīd Latvijā vairs nav neiespējami ikdienas ēdienkarti veidot tikai no vietējiem bioloģiski audzētiem produktiem. Veikalos tos var atpazīt pēc zaļās Eiropas Savienības ekolapiņas, kas garantē, ka produkts ir bioloģiski sertificēts.

Šoreiz restorāna Kaļķu vārti šefpavārs Raimonds Zommers iedvesmai Dienas lasītājiem piedāvā divas receptes - kazas siera uzkodu un piena teļa pamatēdienu - parādot, cik daudzveidīgus ēdienus var pagatavot tikai no bioloģiskajiem produktiem. Arī gatavojot trešo ēdienu - zupu, centieties izmantot pēc iespējas vairāk tīru, ar ķīmiju nepiesārņotu produktu.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Kazas siers ar avokado un ābolu biezeni

4 personām: 4 ritulīši kazas siera (100 g katrs), 2 avokado, 4 āboli, 50 g sviesta, 1 ēd. k cukura, 300 g sarkano biešu, 1 ēd. k. lazdu riekstu eļļas, 1 tējk. baltvīna vai ābolu etiķa, svaigs baziliks, sāls, pipari pēc garšas
1. Ābolus nomizo, sagriež vienādos gabalos bez serdēm un sēklām un liek katlā kopā ar sviestu un cukuru lēni sautēties. Kad āboli mīksti, visu rūpīgi sablendē un atdzesē.
2. Avokado nomizo, izņem kodolu un sagriež gabaliņos.
3. Bietes cep krāsnī, kamēr mīkstas. Nomizo un sagriež kubiņos. Tad tām pārlej lazdu riekstu eļļu, ābola vai baltvīna etiķi, sāli, samaisa un ļauj kādas 20 minūtes iemarinēties.
4. Visas sastāvdaļas kārto uz šķīvja - centrā liek kazas sieru, apkārt pārējos produktus, aizdarot ar ābolu biezeni. Var izrotāt ar baziliku un/vai dārzeņu čipsiem.

Bez nosaukuma

Sastāvdaļas lielam katlam: 1,5 kg dažādu zivju, 0,5 kg sīpolu, 2 svaigas paprikas (pēc izvēles), 3 tomāti, sāls un svaigi malti pipari, eļļa apcepšanai, 1 daiviņa ķiploka, 50 g sviesta, 250 ml saldā krējuma
1. Zivīm notīra zvīņas un izķidā. Mazāk asakainās zivis izfilē, saglabājot ādu pie gaļas, un izlasa visas asakas. Gan galvas un lielās asakas, gan filejas rezervē.
2. Katlā uzkarsē eļļu un apcep sakapātu ķiploku un sagrieztus sīpolus, līdz tie krāsojas zeltaini. Pievieno tomātus. Pieliek arī sagrieztas paprikas (ar izņemtām sēklotnēm). Pielej ūdeni. Sapiparo, sasāli. Vāra apmēram pusstundu. Noliek malā.
3. Otrā katlā liek asakainās zivis un izfilēto zivju lielās asakas un galvas. Uz mazas uguns vāra zivju buljonu apmēram pusstundu, tad izkāš buljonu caur sietiņu. Sietiņā atlikušajām zivīm un asakām noņem gaļu, uzmanīgi izlasot sīkās asakas, un vēlreiz liek katlā - tā neaiziet bojā buljonā vārīto zivju gaļa un buljonam tiek piešķirta samtaina tekstūra.
5. Buljonā liek rezervētās filejas un vāra mīkstas, bet nepārvāra.
6. Tad zivs buljonu sajauc ar dārzeņu buljonu, pievieno sviestu un saldo krējumu un vēlreiz uzvāra.
7. Pasniedzot rotā ar dīgstiem un/vai vārītām mīdijām.

Bez nosaukuma

4 personām: 1 kg piena teļa karbonādes, 4 paipalu olas, 1 puravs, 250 g konservētu vai novārītu pupiņu, 50 g sviesta, 2 ēd. k. saulespuķu eļļas, 10 lapu kāposta keila lapas, 1 sarkanais sīpols, 3 zariņi timiāna, 1/2 tējk. baltvīna etiķa, 200 ml bezpiedevu jogurta, 10 piparmētru lapiņas, sāls, pipari pēc garšas
1. Gaļu sagriež porciju gabalos, apsāla, appiparo un cep uz grila vai karstas pannas (gaļu pērkot, tiešām jāizvēlas mīksts piena teļš). Cep, grozot no vienas puses uz otru, līdz gaļas gabals ir gatavs.
2. Pannā uzkarsē nedaudz eļļas un liek paipalu olas, kuras cep no vienas puses.
3. Puravu sagriež šķēlēs un apcep vai nedaudz apgrilē.
4. Lapu kāpostam izgriež cieto kātu, mazliet apslaka ar eļļu un liek krāsnī cepties 150˚C 5 min. (bez ventilatora). Atdzesē.
5. Sarkanos sīpolus pārgriež uz pusēm un pārlej ar eļļu (nedaudz), baltvīna etiķi, tad ietin folijā un cep 85˚C apmēram 30 minūtes.
6. Pupiņas nokāš, sablendē un pēc vajadzības izberž caur sietu, pasniedzot silda un ieputo sviestu.
7. Jogurtu samaisa ar sāli un kapātām piparmētrām.
8. Uz šķīvja kārto teļa gaļu, kam blakus liek pārējos produktus un aizdara ar jogurta mērci.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?