Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +15 °C
Daļēji apmācies
Trešdiena, 25. septembris
Rauls, Rodrigo

Ēģiptē draud izcelties pilsoņu karš

Tikai pērn asiņainu revolūciju piedzīvojusī Ēģipte, kura ir spērusi dažus soļus demokrātiskas valsts virzienā, var tikt ierauta pilsoņu karā, jo arābu pasaules lielākā valsts ir sadalījusies divās naidīgās nometnēs. Vienā pusē ir prezidenta Mohammeda Mursi atbalstītāji, bet otrā pusē nostājušies valsts galvas oponenti.

Ēģiptes armija ceturtdien abu pušu piekritējiem lika aizvākties no rajona ap prezidenta pili galvaspilsētā Kairā. Naktī uz ceturtdienu protestētāju sadursmēs pie pils tika nogalināti vismaz septiņi cilvēki, 350 guvuši ievainojumus. Pēc nekārtībām pie prezidenta rezidences tika izvietoti tanki un bruņumašīnas.

Ēģiptes ietekmīgākā musulmaņu organizācija aicināja M. Mursi atcelt pirms divām nedēļām pieņemto rīkojumu, ar kuru prezidentam tiek piešķirta gandrīz neierobežota vara, un piedāvāja prezidentam un viņa pretiniekiem sākt dialogu bez specifisku prasību izvirzīšanas. «Šķelšanās ēģiptiešu vidū nāk par labu tikai tautas ienaidniekiem,» paziņoja Musulmaņu brālība, kuras biedrs bija M. Mursi pirms ievēlēšanas prezidenta amatā.

Spēku neizmantos

Ēģiptes armija pils apkaimē ceturtdien atjaunoja kārtību, izvirzot ultimātu naidīgo pušu atbalstītājiem aiziet līdz pulksten trijiem pēcpusdienā. Vairāki simti M. Mursi atbalstītāju prasību izpildīja pirms noteiktā laika, bet daži desmiti opozicionāru palika, tomēr arī viņi pēc karavīru pieprasījuma devās prom, vēsta Reuters.

Bruņoto spēku pārstāvji paskaidroja, ka bruņutehnikas izvietošana pie pils bijusi nepieciešama, lai nodalītu oponentus, nevis lai izmantotu spēku pret viņiem. «Armija netiks izmantota kā instruments demonstrantu apspiešanai. Pret ēģiptiešiem netiks izmantots spēks,» paziņoja Ēģiptes armija.

Militāristiem bija liela loma arī H. Mubaraka krišanā, pēc kuras tieši viņi uzņēmās vadīt Ēģipti pārejas periodā pirms šogad notikušajām valstī pirmajām demokrātiskajām vēlēšanām un prezidenta vēlēšanām. Pēdējās krīzes laikā ģenerāļi bija atturējušies iejaukties.

Tomēr Ēģiptes liberālo opozīciju, kuru vada bijušais Starptautiskās Atomenerģijas aģentūras vadītājs Mohammeds el Baradejs, apvienojošā Nacionālā pestīšanas fronte solīja, ka rīkos jaunus protestus, kam nav obligāti jānotiek pie prezidenta pils. Visticamāk, prezidenta oponenti turpmāk pulcēsies Tahrīra laukumā, kur pērn risinājās revolūcijas galvenie notikumi.

Notikumi Ēģiptē ir satraukuši rietumvalstis. ASV, kuras ik gadu Kairai sniedz militāro palīdzību 1,3 miljardu dolāru (702 miljoni latu) apmērā, aicinājušas ēģiptiešus uz dialogu. Bet Lielbritānija aicināja veidot «iekļaujošu» politisko procesu.

Spiediens uz Mursi

Ēģiptē ir elektrizēta gaisotne jau kopš 22. novembra, kad M. Mursi paziņoja, ka neviena tiesu instance nevar atcelt viņa pieņemtos lēmumus. Viņš apgalvo, ka lēmums ir bijis nepieciešams, lai aizsargātu pērn notikušo revolūciju no tieslietu sistēmas, kurā joprojām strādā tūkstošiem 2011. gada februārī gāztā diktatora Hosnī Mubaraka lojālistu. Prezidenta oponenti uzskata, ka M. Mursi cenšas atjaunot autoritārismu.

Prezidents, kurš nāk no konservatīvās partijas Brīvība un taisnīgums, kuras saknes ir meklējamas Musulmaņu brālībā, daudzkārt ir uzsvēris, ka rīkojumam ir pagaidu raksturs un tas zaudēšot spēku līdz ar brīdi, kad spēkā stāsies jaunā Ēģiptes konstitūcija. Pagājušajā nedēļā parlaments steigā atbalstīja konstitūcijas likumprojektu, ko izstrādāja Pārstāvju sapulce, kurā vairākumā bija prezidentu atbalstošie islāmisti.

Jaunās konstitūcijas kritiķi apgalvo, ka tā ir veidota bez konsultācijām ar dažādām sabiedrības grupām, tāpēc nenodrošinās pilnīgu politisko un reliģisko brīvību, kā arī neaizsargās sieviešu tiesības, raksta BBC. Par spīti skaļajiem iebildumiem, Ēģiptes valdība uzstāj, ka referendums par konstitūciju notiks 15. decembrī.

Neraugoties uz plašo atbalstu Ēģiptes musulmaņu vidū, M. Mursi pakāpeniski kļūst izolēts. Par to liecina gan Musulmaņu brālības paziņojums, gan fakts, ka šīs un pagājušās nedēļas laikā prezidentu ir pametuši vismaz septiņi padomnieki. Eksperti uzskata, ka turpmāko protestu un sadursmju gadījumā par atkāpšanos varētu paziņot arī atsevišķi M. Mursi valdības ministri.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Vislabākā sistēma neglābs no tumsonības

Ikvienam normālam cilvēkam, noklausoties no difterijas mirušā četrgadnieka vecāku versiju par notikušo, bezpalīdzīgām skumjām pievienojas dusmas un vēlme, lai šis bezjēdzīgais pieaugušo pašie...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?