Laika ziņas
Šodien
Apmācies
Rīgā +17 °C
Apmācies
Svētdiena, 22. septembris
Maigurs, Mārica, Māris

Eirooptimists vilks

Lai gan Diena vienmēr ir pozicionējusies galvenokārt kā pilsētas avīze, tai nav bijis vienaldzīgs arī mežazvēru liktenis, turklāt ne tikai tad, ja tie nākuši iekšā pilsētā - kā tagad mežacūkas, kuras nu, pēc Jāņiem, paredzēts ķert un vest uz mežiem ārpus pilsētas. Arī tam zvēram, par kuru saka: «ja tu viņa baidies, tad mežā neej», Diena ir veltījusi vairākus rakstus.

Viens no pirmajiem un lielākajiem bija 1993. gada 10. jūlija SestDienā uzšķiramais zoologa Jāņa Ozoliņa raksts Cik ilgi vilks Latvijā vēl vilks?. Lai gan 1993. gadā vilku skaits Latvijā tika lēsts uz 300 līdz 500 astēm, virsrakstā ietvertais jautājums tobrīd bija pietiekami jēgpilns, ņemot vērā, ka lielā daļā Eiropas valstu vilki jau bija pilnīgi izmedīti, un viens no minētā raksta tapšanas iemesliem bija vilku iznīcināšanas patosa pilnais raksts Vides aizsardzības kluba laikraksta Elpa 28. aprīļa numurā. Ornitologs Māris Strazds, to izlasījis, toreiz SestDienai stāstīja, ka viena no viņa kolēģu reakcijām uz rakstu bijusi vēlme to pārtulkot un nosūtīt VAK ārzemju partneriem, lai tie redz, kādi ir šīs organizācijas patiesie uzskati valsts iekšienē.

Ņēmies noskaidrot, vai vilks tiešām Latvijai būtu tik kategoriski nepieņemams, kā mēģināja apgalvot Elpa, J. Ozoliņš vispirms atgādināja, ka ziemeļu puslodē vilks līdzās cilvēkam vienmēr ir bijis ietekmīgākais plēsoņa, spējīgs regulēt ne vien zālēdāju, bet arī par sevi mazāku un sliktāk organizētu plēsēju skaitu. «Arī tagad vilkam zobos nonāk jenotsuņi, retāk arī lapsas vai pat kāds lūsēns. Novērojumi Tālajos Austrumos liecina, ka pelēči neiztur tikai tīģera klātbūtni.» Pirmatnējam medniekam vilks bija konkurents, un ne vairāk. Īstais karš starp vilku un cilvēku sākās, kad attīstījās lauksaimniecība. Būdams labi piemērots atklātai ainavai, vilks kļuva par pastāvīgu cilvēka sekotāju un mājlopu aplokā atguva to, kā pietrūka mežā. Karos vilki tiesāja arī nogalinātos un kaujas laukā atstātos karavīrus, tāpēc pat 1993. gadā J. Ozoliņš rakstīja, ka «tas ir viens no iemesliem, kāpēc vilku skaits strauji pieauga pēc abiem pasaules kariem un kādēļ arī šodien ir situācijas, kad vilkam labāk griezt ceļu». Īpaši tas jāievēro maziem bērniem un sievietēm. Turklāt VIII gadsimtā un XIX gadsimta pirmajā pusē Līvzeme visas Krievijas mērogā izcēlās ar vilku uzbrukumiem cilvēkiem. Acīmredzot to veicināja viensētas.

1993. gadā Latvija bija kļuvusi par Eiropas vilku citadeli, pateicoties dabas apstākļu un sociālisma īpatnību savienojumam. Tajā pašā laikā šo plēsēju medības bija atļautas cauru gadu, mazuļu laiku ieskaitot, tāpēc prognozēt, kā vilkam ies nesakārtotā saimniecībā, vēl skaidri nevarēja. Turklāt netrūka plēsoņu tipa mednieku, kas uzskatīja, ka vilku skaits būtu jāsamazina jebkuriem līdzekļiem. Tāpēc vilks, ja vien varētu, balsotu par Eiropas Savienību ar visām četrām, jo, iestājoties ES, tik barbariska attieksme pret dzīvnieku vairs netika pieļauta, un vilku aizsardzība Latvijā tika nostiprināta juridiski. No sezonā nomedījamo vilku limita sasniegšanas vai, vēlākais, no 31. marta līdz 15. jūlijam tagad ir vilku medību liegums, un notiek sugas monitorings, kas kādu vilkiem nevēlamu pārmaiņu gadījumā ļauj pārskatīt medību termiņus un limitu. Pagaidām, stāsta J. Ozoliņš, Igaunija gan arī šajā jomā mums ir priekšā, jo tur jau ir ieviesta kompensācijas sistēma par lopkopībai nodarītajiem zaudējumiem. Latvijas kavēšanos šajā ziņā varētu izskaidrot arī ar politiskiem iemesliem - daudzi politiķi ir mednieki, un, ja tiks ieviesta mājlopu aizsardzības sistēma, zudīs arguments, kāpēc vilku skaits jātur pēc iespējas zemāks. Tomēr par vilku ienākšanu Rīgā gan neesot jāuztraucas - ja viņi to darīšot, tad tikai tādēļ, lai apēstu sev nedraudzīgos politiķus.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?