Laika ziņas
Šodien
Smidzinošs lietus
Rīgā +14 °C
Smidzinošs lietus
Sestdiena, 28. septembris
Sergejs, Svetlana, Lana

Eiropā bēgļu kā «pile okeānā»

Eiropu satricinājušas bažas par migrantu plūdiem no nemieru plosītajām arābu zemēm, piesaucot to radīto apdraudējumu eiropiešu identitātei. Taču, atzīmējot 20. jūnija Pasaules bēgļu dienu, Apvienoto Nāciju Organizācijas (ANO) augstais komisārs bēgļu jautājumos Antonio Gutjerrešs aicinājis eiropiešus izrādīt vairāk solidaritātes un norādījis, ka Eiropa nav pasaules naba. Bēgļi, kas nokļūst šajā pasaules daļā, ir kā «pile okeānā», A. Gutjerreša vārdus uzsvērusi raidsabiedrība BBC.

Eiropai aplami priekšstati

ANO brīdina, ka migrantu problēma pasaulē kļūst arvien nekontrolējamāka un pērn sasniegts lielākais bēgļu daudzums pēdējos 15 gados. Proti, 2010. gada nogalē cilvēku skaits, kas atstājuši savu mītnes vietu tādu iemeslu kā vajāšanas, sadursmju, vardarbības vai dabas katastrofu dēļ, sasniedzis 43,7 miljonus. No tiem vairāk nekā puse ir bērni. Taču šajos datos nav iekļauti tūkstoši, kas šogad pametuši un turpina pamest sacelšanās pārņemtās arābu zemes.

«Eiropā valda priekšstats, ka industriālās valstis tiek pārplūdinātas ar bēgļiem,» ANO Bēgļu lietu aģentūras (UNHCR) pārstāvi Manu Nībergu citējis The Guardian. Taču UNHCR pirmdien publicētais ziņojums norāda, ka 80% bēgļu nonāk attīstības valstīs, kas pašas netiek galā ar savām problēmām.

ANO augstais komisārs bēgļu jautājumos A. Gutjerrešs uzsvēris «satraucoši nepareizos priekšstatus» par bēgļu plūsmu pasaulē. Valstis, kurās nonāk visvairāk bēgļu, ir Pakistāna (1,9 miljoni), Irāna (1,1 miljons) un Sīrija (viens miljons). Tikai ceturtajā vietā ierindojas pirmā Eiropas valsts, kas ir Vācija ar 600 tūkstošiem emigrantu. Tomēr tieši Eiropa ir tā, kuras priekšstats par imigrāciju «neatbilst realitātei» un arvien pieaug pret imigrantiem naidīgs noskaņojums.

Bēgļu krīze Lampedūzā

Pasaules bēgļu dienas ietvaros A. Gutjerrešs viesojās Itālijai piederošajā Lampedūzas salā, pār kuru, premjera Silvio Berluskoni vārdiem runājot, brāzies «cilvēku cunami vilnis». Lampedūzu apmeklēja arī aktrise un ANO labas gribas vēstniece Andželīna Džolija, kas turp devās pēc viesošanās sīriešu bēgļu nometnēs Turcijā.

Šogad salu sasnieguši jau vairāk nekā 40 tūkstoši bēgļu, saasinot domstarpības Eiropā par to, kā risināt arābu pasaules sacelšanās radīto bēgļu krīzi. Nesaskaņas starp Itāliju un Franciju par situācijas risinājumu mudināja diskusijas pat par Šengenas zonas brīvās pārvietošanās noteikumu pārskatīšanu.

Lampedūza kļuvusi par galveno Ziemeļāfrikas bēgļu cerību, dodoties uz Eiropu. Salai migranti nav sveša parādība, tomēr šogad to skaits pārsniedzis visus rekordus. Tas ļāvis gada pirmajā ceturksnī Itālijai pārsniegt Grieķijai piederošo titulu kā bēgļu iemīļotākajam iekļuves punktam Eiropā, vēsta BBC. Uz salu dodas līdz pat desmit laivām dienā. ANO uzskata, ka pusotrs tūkstotis gājuši bojā jūrā, nesasniedzot salu.

Arī Romas katoļu baznīcas pāvests Benedikts XVI aicinājis valstu līderus bēgļiem nodrošināt cieņpilnu uzņemšanu, līdz tie brīvi un droši varēs atgriezties dzimtenē. Tikmēr pašā Itālijā notika pret imigrantiem noskaņotās Ziemeļu līgas gada sanāksme. Tajā plašus aplausus izpelnījās valsts iekšlietu ministra Roberto Maroni slavinājums par īpaši striktajiem bēgļiem izvirzītajiem noteikumiem, kas liek daudziem patvēruma meklētājiem atgriezties savā dzimtenē, raksta AP.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?