Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +15 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 26. septembris
Kurts, Knuts, Gundars

Eiropa un tās biedējošie kontrasti

Kaspars Adijāns

Pēdējā laikā daudz uzmanības pievērsts Eiropas ekonomiskajām atšķirībām, disciplinētos ziemeļus pretnostatot liderīgajiem dienvidiem. Šāds iedalījums mums noteikti glaimo, jo tiekam pieskaitīti priekšzīmīgo valstu grupai. Taču šampanieti korķēt vaļā vēl nevaram, aktuālā Eirobarometra statistika norāda, ka vertikālā plaisa starp rietumiem un austrumiem joprojām ir dramatiska.

Konkrētajā statistikā tikuši apkopoti dati, cik katras dalībvalsts darba devējam vidēji stundā izmaksā darbinieka algošana. Latvija ar 5,9 eiro šajā topā ir ceturtajā vietā no beigām, apdzenot vienīgi Lietuvu (5,5), Rumāniju (nav 2011. gada datu) un Bulgāriju (3,5). Tajā pašā laikā Francijā šis skaitlis ir 34,2, Dānijā 38,6 un Beļģijā pat 39,3 eiro stundā. Tendence ir acīmredzama - austrumu gals atpaliek, un starpība nav jūdzēs. Tā ir gaismas gados. Bulgārijā viens darbinieks izmaksā 11 reižu mazāk nekā Beļģijā. Latvijai iestājoties ES, šis skaitlis bija trīs eiro, tagad tas it kā ir dubultojies, taču, pat ja tas būtu trīskāršojies, nekur daudz tālāk kā patlaban mēs nebūtu tikuši, starpība bija un paliek ievērojama.

Briselē, apspriežot Eiropas nākamo septiņu gadu budžeta plānu, ir parādījusies Latvijai bīstama tendence. Turīgās rietumvalstis pašas ir nonākušas ekonomiski nestabilā situācijā, to iedzīvotāji izdara vērā ņemamu spiedienu uz politiku, paužot, ka nevēlas sponsorēt izlaidīgos dienvidus. Taču to noteikti sajutīsim arī mēs savā atbildīgi nabadzīgajā ziemeļaustrumu sektorā.

Sapnis par ekonomiski izlīdzinātāku Eiropas Savienību būs vien uz pāris gadiem jāatliek, un par katru papildu eiro tagad būs jācīnās ar putām uz lūpām. Arī metodes, lai tiktu uzklausīti, būs jāpilnveido. Krasā kontrastā nonāk mūsu traktora visai miermīlīgais brauciens uz Briseli un Rietumeiropas zemnieku burtiski dažas dienas vēlāk veiktā akcija, ar 15 000 litru piena aplaistot Briseles parlamenta ēku. Kuram jūs drīzāk piekāptos?

Iepriekšminētā statistika liek secināt, ka latviešu emigrācijas problēmu tuvākajā laikā, visticamāk, neizdosies atrisināt. Kamēr divu stundu lidojuma attālumā būs kāda valsts, kurā var legāli strādāt un par vienu un to pašu darbu nopelnīt kaut piecas reizes vairāk nekā dzimtenē, cilvēki turpinās pārcelties uz turieni dzīvot.

Interesants paradokss uz šī fona ir vairāku starptautisko uzņēmumu neelastīgā cenu politika, piemēram, vienam apģērba gabalam visā Eiropā nosakot vienu standarta cenu. Absolūtajos skaitļos Latvijā tas izmaksātu tikpat daudz, cik Beļģijā, taču darba stundu ziņā ieguldījums jau ir pavisam cits. Tas ir vēl jo pārsteidzošāk, ņemot vērā pārdošanas personāla un telpu īres izmaksu lielo starpību. Nav iespējams, ka apgrozījuma trūkums vienmēr neitralizē citas izmaksas.

Kopš iestāšanās Eiropas Savienībā Latvijā daudz kas ir uzlabojies, arī plaisa starp pārtikušajiem rietumiem un nabadzīgajiem austrumiem ir mazinājusies, taču tā vēl joprojām nav vismaz akmens sviediena attālumā, un, domājams, pārskatāmā laikā tā netiks ievērojami sašaurināta. Šāds stāvoklis ilglaicīgi Latvijai var nozīmēt smagas sekas.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Vislabākā sistēma neglābs no tumsonības

Ikvienam normālam cilvēkam, noklausoties no difterijas mirušā četrgadnieka vecāku versiju par notikušo, bezpalīdzīgām skumjām pievienojas dusmas un vēlme, lai šis bezjēdzīgais pieaugušo pašie...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?