Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +10 °C
Viegls lietus
Pirmdiena, 23. septembris
Vanda, Veneranda, Venija

Eiropā var augt islamofobija

Pēc pagājušajā trešdienā Parīzē notikušā terora akta pret satīriskā izdevuma Charlie Hebdo redakciju, kas atļāvās publicēt karikatūras par islāmu, Rietumeiropā pieaug bažas, ka notikušais veicinās neiecietību pret musulmaņiem un vairos atbalstu politiskajiem spēkiem, kas ir naidīgi imigrantiem.

Iegūst galēji labējie

Jau ilgāku laiku pirms uzbrukuma Charlie Hebdo vairākās Rietumeiropas valstīs pieauga pretislāma un pretimigrantu noskaņojums. To lielā mērā veicināja hroniskās ekonomiskās problēmas un augstais bezdarbs Eiropā, ko sev par labu izmanto populistiski un galēji labēji spēki. Nesekmīgi izrādījušies šo valstu valdību centieni pilnvērtīgi iekļaut savā sabiedrībā imigrantus, no kuriem daļa jūtas kā zemākas šķiras pilsoņi, tādēļ kļuvuši par vieglu ēsmu Rietumiem naidīgām ideoloģijām, piemēram, radikālajam islāmam.

Francijā, kuras aptuveni piecus miljonus lielā musulmaņu kopiena (7,5% no 65 miljoniem iedzīvotāju) ir lielākā Eiropā, populārākā politiķe ir Marina Lepena, kas vada eiroskeptisko un pret imigrantiem noskaņoto partiju Nacionālā fronte. M. Lepena atklāti vaino imigrantus Francijas rekordaugstajā bezdarbā un augošajā sociālajā nevienlīdzībā.

Atšķirībā no sociālistu prezidenta Fransuā Olanda, kurš pēc uzbrukuma izdevumam centās atturēt frančus no musulmaņu kopienas demonizēšanas, viņa paziņoja, ka Francijas valdībai «skaļi un skaidri» jāvēršas pret islāma fundamentālismu.

Vācijā popularitāti iekarojošā kustība Patriotiskie eiropieši pret Rietumu islamizāciju (PEGIDA), par kuras bastionu kļuvusi valsts austrumu pilsēta Drēzdene, pēc terora akta Parīzē norādīja, ka ir brīdinājusi par islāmistu draudiem Eiropai. «Islāmisti Francijā parādīja, ka nav spējīgi dzīvot demokrātijā, bet kā risinājumu redz vardarbību un nāvi,» teikts PEGIDA paziņojumā.

Pagājušajā nedēļā publicētajā aptaujā, kas veikta novembrī, 61% Vācijas iedzīvotāju atzinuši, ka «islāmam nav vietas Rietumos», savukārt 57% respondentu apgalvoja, ka jūtas «islāma apdraudēti».

Arī Zviedrijā, kas gadiem bijusi piemērs pret iebraucējiem atvērtai valstij, augusi nepatika pret imigrantiem un musulmaņiem. Pēdējās nedēļās valstī ļaunprātīgi aizdedzinātas vismaz trīs mošejas. Pēdējās parlamenta vēlēšanās 13% zviedru atbalstīja partiju Zviedru demokrāti, kas iestājas pret valsts liberālo imigrācijas politiku.

Paredz polarizāciju

Eiropas musulmaņi un eksperti brīdina, ka var pieņemties spēkā vārdiski un pat fiziski uzbrukumi islāmticīgajiem.

«Jebkurš incidents, līdzīgs Parīzē piedzīvotajam, pielies eļļu ugunij,» uzskata Vācijas Māršala fonda pētnieks Jorgs Forbrigs. «Radikālās kustības to izmantos kā iespēju, lai paziņotu, ka islāms apdraud mūsu valstis.»

Vācijas Federālās Drošības politikas akadēmijas mācību direktors Karls Heincs Kamps pirms uzbrukuma Parīzē prognozēja, ka šādi notikumi veicinās atbalstu tādām kustībām kā PEGIDA. «Šāda veida kustība Vācijā eksplodēs, kad pie mums notiks pirmais lielais islāmistu uzbrukums,» K. H. Kamps decembrī sacīja Bloomberg. «Atbalsts tai pieaugs desmitkārtīgi pēc tam, kad Ķelnē vai Berlīnē tiks nogriezta pirmā galva.»

Prestižās Londonas universitātes King's College Starptautiskā radikalizācijas pētījumu centra direktors Pēters Noimans šo uzskata par «bīstamu brīdi Eiropas sabiedrībām». «Ja šādu uzbrukumu skaits pieaugs, un es uzskatu, ka tā notiks, mēs tuvākajos gados pieredzēsim tālāku Eiropas valstu sabiedrību polarizāciju,» viņš sacīja izdevumam The New York Times, piebilstot, ka tādā gadījumā lielākie cietēji būs vienkāršie musulmaņi.

Arī ierindas eiropieši atzīst, ka viņu vidū var augt pretislāma noskaņojums. «Mums apgalvo, ka islāms iestājas par Dievu, par mieru, bet, kad mēs redzam citu islāmu ar džihādistiem, tad es nemanu mieru, bet naidu,» Parīzes iedzīvotājs Didjē Kantā sacīja The New York Times. «Tādēļ mēs nespējam pateikt, kurš ir īstais islāms.»

Eiroparlamenta deputāts no Vācijas Daniels Kons-Bendits prāto, ka Rietumeiropā augošā islamofobija saistīta ar bailēm, ka tradicionālā kultūra piedzīvo nenovēršamas pārmaiņas.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Veicina Alcheimera slimību

Dzīvošana spožām gaismām izdaiļotās metropolēs ir vilinoša, bet varētu izrādīties visai bīstama izvēle. Tāds secinājums izriet no amerikāņu zinātnieku pētījuma.








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?