Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +6 °C
Daļēji saulains
Pirmdiena, 30. septembris
Menarda, Elma, Elna

Eiropas ekonomikas glābšanā ieguldīs 750 miljardus eiro

Pasaules finanšu tirgus pirmdien pozitīvi reaģējis uz Eiropas Savienības valstu lēmumu izveidot līdz pat 750 miljardus eiro (527 miljardi latu) vērtu stabilizācijas fondu, kas varētu pasargāt eiro kursu no turpmākas lejupslīdes un mazināt bažas par eirozonas izjukšanu. Eiropas valstu līderi pauduši cerību, ka šis apņēmīgais solis novērsīs finanšu krīzes izplatīšanos no Grieķijas uz Spāniju, Portugāli un citām eirozonas valstīm.

Cīņa pret spekulantiem

Grieķijas finanšu problēmas pēdējā laikā veicinājušas eiro kursa lejupslīdi; izskanējušas pat bažas, ka Grieķija būs spiesta izstāties no eirozonas. Analītiķi ar bažām vēroja arī notikumu attīstību Spānijā, Īrijā un vairākās citās eirozonas valstīs, kam ir ievērojama parādu nasta. Eiropas līderi bija spiesti rīkoties, jo finanšu tirgus spekulanti pastiprināja spiedienu pret eiro, cerot iedzīvoties uz eiro sabrukuma rēķina.

750 miljardus eiro vērtā stabilizācijas mehānisma izveidošana ir vērienīgākais Eiropas valstu solis kopš finanšu krīzes sākuma. Paredzams, ka Eiropas Komisija kontrolēs 60 miljardus eiro vērtu stabilizācijas fondu, no kura grūtībās nonākušās valstis varēs aizņemties līdzekļus savu problēmu risināšanai. Šo naudu varētu izmantot tādas valstis kā Spānija un Portugāle, kurām nākotnē var rasties problēmas ar aizņemšanos pasaules finanšu tirgū. Nepieciešamības gadījumā eirozonas valstis solījušas samest vēl 440 miljardu, ko varētu izmantot grūtībās nonākušo valstu glābšanai. Šajā programmā solījis iesaistīties arī Starptautiskais Valūtas fonds, kas solījis atvēlēt līdz pat 250 miljardiem eiro.

Būtiska piekāpšanās sagaidīta arī no Eiropas Centrālās bankas (ECB), kas mainījusi nostāju un piekritusi vajadzības gadījumā uzpirkt grūtībās nonākušo valstu parādzīmes. ECB iepriekš pretojās šim ierosinājumam, jo bija bažas, ka tas varētu veicināt inflāciju.

Bez reformām neiztikt

ES ekonomikas komisārs Olli Rēns uzsver, ka panāktā vienošanās liecina par Eiropas valstu gatavību ar visiem iespējamiem līdzekļiem aizstāvēt eiro. Eiro kurss pret ASV dolāru un citām valūtām pirmdien atkal palielinājās; arī Eiropas akciju tirgus piedzīvoja straujāko augšupeju pusotra gada laikā.

Skeptiķi iebilst, ka pirmdien panāktā vienošanās neatrisina Eiropas ekonomikas strukturālās problēmas. Naudas piešķiršana grūtībās nonākušām valstīm tiek salīdzināta ar ūdens liešanu caurā spainī, jo šāda palīdzība ir bezjēdzīga, ja netiek veiktas būtiskas reformas. Pēc analītiķu domām, Grieķijai, Portugālei, Spānijai, Itālijai un citām valstīm agri vai vēlu nāksies ķerties pie nepopulārām reformām, lai samazinātu savus tēriņus un uzlabotu konkurētspēju pasaules tirgū. «Eiropas dienvidu valstis gaida daudzi ciešanu gadi, tas ir tikai sākums. Eiropas dienvidu ekonomikas konkurētspējas trūkums, kas bija krīzes cēlonis, nav atrisināts,» Eiropas Reformu centra vadītājs Čārlzs Grānts stāsta aģentūrai Reuters.

Vācijas un vairākas citas ES valstis paudušas neapmierinātību, ka tām ar saviem līdzekļiem jāpalīdz vieglprātīgiem ES ģimenes locekļiem. Vācijas atbalsts Grieķijai bija viens no faktoriem, kas veicināja kancleres Angelas Merkeles partijas zaudējumu Ziemeļreinas-Vestfālenes federālās zemes vēlēšanās nedēļas nogalē.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Glābiņš

Eiropas Savienības finanšu stabilizācijas mehānismā plānots ieguldīt līdz pat 750 miljardiem eiro. Šos līdzekļus varēs izmantot grūtībās nonākušās valstis, piemēram, Spānija, kam varētu rasties problēmas aizņemties naudu finanšu tirgū. 60 miljardus eiro plāno piešķirt Eiropas Komisija, 440 miljardu savāktu eirozonas valstis, bet Starptautiskais Valūtas fonds solījis vēl 250 miljardu.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Receptes visam rudenim

Vienkārši ēdieni ar svētku garšu – ne tikai svētkiem, bet arī darba dienām.








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?