Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +15 °C
Skaidrs
Otrdiena, 24. septembris
Agris, Agrita

Eiropas fondu nauda - kaitīga?

Uzdrošinos būt nepopulārs un izvirzu tēzi, ka Eiropas fondu finansējums ir «neveselīga nauda». Pamēģiniet piecas minūtes internetā pameklēt informāciju par Eiropas fondu finansējuma sadali, un iegūsiet šādu ainu: «Rīgai piešķirts pārāk maz naudas. Rīgai piešķirts pārāk daudz naudas. Nozarēm piešķirts pārāk daudz naudas, bet reģioniem - pārāk maz. Iedzīvotāji uzskata, kad fondu sadale ir neefektīva.» Tā varētu turpināt bezgalīgi, un nav jau arī ko brīnīties - naudas daudz, un visi cīnās par iespēju to dabūt.

Problēma slēpjas citur. Normālā biznesa situācijā uzņēmējs rada ideju un vai nu finansē to pats, vai atrod kādu, kurš gatavs viņam naudu aizdot vai nopirkt uzņēmuma daļas, jo ir pārliecināts, uzsveru - pārliecināts, ka investīcijas atmaksāsies. Savukārt uzņēmējs - naudas ņēmējs uzņemas nopietnas saistības vairāku gadu garumā - spēt ar savu ideju pelnīt un naudu atdot. Ja kaut kas noiet greizi un zaudētāji ir abi - gan uzņēmējs, gan naudas devējs. Tomēr konceptuāli šis process balstīts uz biznesa vienošanos starp diviem uzņēmējiem, kas sadarbībā cer uz izaugsmes un peļņas iespēju - tātad abām pusēm ir augsta motivācija gūt panākumus un peļņu.

Ar Eiropas fondiem ir savādāk. Atbildības un saistību līmenis atgūt investēto naudu ir daudz zemāks, jo nauda vienkārši ieplūst uzņēmumā kā līdzfinansējuma injekcija, bez nepieciešamības to atpelnīt. Tas ir konkurences vidi deformējošs faktors - ja viens uzņēmums ražotnes attīstībai spiests ņemt kredītu bankā, bet otrs līdzīga profila uzņēmums iegūst Eiropas naudu, protams, izdevīgākā konkurences situācijā ir Eiropas naudu saņēmušais uzņēmums. Var, protams, uzskatīt, ka uzņēmums, kurš nemācēja iegūt Eiropas naudu, pats vainīgs - nemāk strādāt un izmantot iespējas piesaistīt naudu. Tomēr veselīgam uzņēmumam jāorientējas uz procesiem tirgū, nevis uz mākslīgu vidi. Sākot domāt ierēdņu un formalitāšu kategorijās, uzņēmums zaudē reālo konkurētspēju. Veiksmīgākie papīru un pieteikumu «ražotāji» ne vienmēr būs veiksmīgi arī reālajā biznesa vidē. Līdzīgi kā saudzējošajā zoodārza vidē audzis dzīvnieks savvaļā nespēs izdzīvot, arī Eiropas fondu izlutinātam uzņēmumam patiesas konkurences apstākļos darboties būs grūti.

Eiropas fondu finansējuma piešķiršanā daudz lielāka nozīme ir papīriem un ierēdņu lēmumiem par to, kam naudu piešķirt, kam ne, nekā biznesa plānam, kurš darbojas ne tikai uz papīra, bet arī dzīvē. Ierēdņi, kas pieņem lēmumus par naudas piešķiršanu, iespējams, nekad mūžā nevienu uzņēmumu nav dibinājuši un nedibinās, bet atšķirībā no bankas darbinieka viņiem neviens arī neprasīs atbildību par to, kāpēc nauda piešķirta neefektīvam uzņēmumam. Ja vien papīri būs kārtībā... Tāpēc ļoti bieži svarīgākais kritērijs naudas piešķiršanā ir tas, ka visi dokumenti, pieteikumi, pārskati un finanšu dokumenti sagatavoti atbilstoši instrukcijām, nevis tas, vai ieguldīto naudu reāli iespējams atpelnīt, kā tam būtu jābūt normālā biznesa situācijā.

Cits, ar naudas ierēdniecisku un politisku sadali saistīts, aspekts ir tas, ka šajā procesā neizbēgami rodas konflikti starp nozarēm, reģioniem, pašvaldībām, un nesamērīgi daudz enerģijas tiek iztērēts cīņās par naudas sadali, nevis attīstībā un investīciju piesaistē.

*Biznesa augstskolas Turība Attīstības padomes priekšsēdētājs

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?