Laika ziņas
Šodien
Daļēji saulains
Rīgā +15 °C
Daļēji saulains
Sestdiena, 28. septembris
Sergejs, Svetlana, Lana

Eiropas glābēja zaud ē vāciešu uzticību

Pēc gada pārtraukuma Vācijas kanclere Angela Merkele atguvusi pirmo vietu pasaules ietekmīgāko sieviešu sarakstā, ko veido respektablais amerikāņu biznesa izdevums Forbes. Izdevums uzsver, ka Vācijas kanclere «vada vienīgo patiesi globāli ietekmīgo ekonomiku Eiropā un ir neapstrīdama Eiropas Savienības (ES) līdere». «Viņa cīnās ar krīzi eirozonā, kur Vācija bieži vien atrodas neapskaužamā pozīcijā, jo ir spiesta finansiāli glābt vājākās ES valstis,» uzskata Forbes.

Par A. Merkeles sparīgajiem centieniem risināt ES vienotās valūtas savienības parādu krīzi slavinoši izteikušies arī citu Eiropas valstu līderi. Tajā pašā laikā kanclere pēdējos mēnešos ir nonākusi zem nepieredzēti liela Vācijas politiķu un sabiedrības spiediena, jo vairākums vāciešu nav mierā ar Vācijas kā Eiropas vienīgās glābējas tēlu.

Apelēja pie vienotības

«Endžij, kad reiz pilnībā izklīdīs mākoņi? Endžij, kurp tālāk vedīs mūsu ceļš?» aptuveni tā savā slavenajā balādē Angie dzied rokgrupa The Rolling Stones. Šie arī viņai šad tad jokojot veltītie vārdi itin trāpīgi raksturo pašreizējo situāciju eirozonā, virs kuras ir savilkušies tumši parādu mākoņi, un nav zināms, vai tie nesīs spēcīgas lietavas (jaunu un vēl postošāku finanšu krīzi), kas var pielikt punktu ambiciozajam vienas Eiropas valūtas projektam, vai arī palēnām izklīdīs un starp tiem parādīsies saules stari, kas sasildīs nīkuļojošo Eiropas ekonomiku un palīdzēs tai atkal zelt. Tuvākajos mēnešos eirozonas liktenis lielā mērā būs atkarīgs tieši no A. Merkeles jeb Endžijas, kā viņu nereti dēvē Rietumu prese.

A. Merkele nepārtraukti ir apelējusi pie ES solidaritātes, panākot, ka citas eirozonas dalībvalstis apstiprināja palīdzības piešķiršanu uz bankrota sliekšņa nokļuvušajiem grieķiem, kuri gadiem bija dzīvojuši pāri saviem līdzekļiem. Par vienotību viņa runāja arī tad, kad starptautiskā finanšu palīdzība bija nepieciešama Īrijai un Portugālei. No finanšu injekcijas saņēmušajām valstīm Vācijas kanclere vienmēr ir pieprasījusi ievērot stingrus fiskālos pasākumus, jo arī Berlīne pēc 2009. gadā piedzīvotās lielākās recesijas kopš Otrā pasaules kara veica smagus taupības pasākumus.

Daudzu Eiropas valstu līderi ar apbrīnu uzlūko A. Merkeli un netaupa slavas vārdus viņas neatlaidībai un nesavtīgajai vēlmei palīdzēt risināt kontinenta ekonomiskās problēmas. Piemēram, Lietuvas prezidente Daļa Grībauskaite šonedēļ paziņoja, ka ES ir jālepojas, ka tai ir tāda līdere, «kura uzņēmusies nepateicīgo uzdevumu pārliecināt citas bloka valstis raudzīties plašāk un lemt par tādu politiku, kas atbilstu visas Eiropas interesēm».

Priekšā smags uzdevums

Tikmēr dzimtenē A. Merkele kļūst aizvien nepopulārāka, pat par spīti tam, ka pēdējā gada laikā valsts ekonomika ir piedzīvojusi teicamus izaugsmes rādītājus (pagājušajā nedēļā gan kļuva zināms, ka izaugsmes tempi strauji samazinājušies), bet kopš gada sākuma nepārtraukti samazinās bezdarbs. Vairākums vāciešu nav apmierināti ar to, ka viņiem liela daļa pašu sūri grūti nopelnītās naudas ir jānovirza palīdzībai valstīm, kuras iepriekš neapdomīgi tērējās.

Šomēnes A. Merkeles popularitātes reitings noslīdēja līdz 45%, kas ir zemākā atzīme kopš 2005. gada, kad viņa pirmo reizi ieguva kancleres krēslu. Savukārt ar Vācijas valdības rīcību eirozonas krīzes risināšanā nav apmierināti 74% aptaujāto Vācijas iedzīvotāju, liecina sabiedriskās raidorganizācijas ARD organizētās aptaujas rezultāti.

Saistībā ar turpmākas palīdzības piešķiršanu tā saucamajām eirozonas perifērijas valstīm pamatīgas domstarpības valda arī A. Merkeles vadītajā Kristīgi demokrātiskās savienības (CDU), Kristīgi sociālās savienības (CSU) un Brīvo demokrātu (FDP) koalīcijā.

23. septembrī Vācijas parlamentā paredzēts balsojums par ES līderu jūlijā pieņemtajām izmaiņām Eiropas Finanšu stabilitātes fondā. Jaunie noteikumi paredz zemākas aizdevumu procentu likmes un ilgāku atmaksas termiņu finanšu grūtībās nonākušām valstīm.

Vairāki A. Merkeles pārstāvētās CDU deputāti paziņojuši, ka balsos pret. Ja kanclere nepārliecinās viņus mainīt viedokli, viņai nāksies vērsties pie opozīcijā esošajiem sociāldemokrātiem, kuru līderis jau paziņojis, ka nepalīdzēs kanclerei, kura ir zaudējusi atbalstu savā partijā, raksta Reuters.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Angela Merkele

Žurnāls Forbes atzinis par 2011. gada ietekmīgāko sievieti pasaulē. Viņa apsteigusi ASV valsts sekretāri Hilariju Klintoni un Brazīlijas prezidenti Dilmu Rusefu. Kopš 2006. gada A. Merkele šo titulu ir izpelnījusies piekto reizi

Pasaules ietekmīgāko cilvēku sarakstā Forbes viņu ir ierindojis sestajā vietā

2009. gadā kancleres amatā viņa nopelnīja 303,8 tūkstošus dolāru (145,8 tūkstoši latu)

Populārajā sociālās saziņas vietnē Facebook 2011. gada augustā A. Merkelei ir vairāk nekā 55 tūkstoši draugu

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?