Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +16 °C
Skaidrs
Trešdiena, 25. septembris
Rauls, Rodrigo

Eiropas kino glābšana Maltā

Sestdienas vakarā Maltā kādā lāpu gunīm izgaismotā greznā 1574. gadā celtā viduslaiku bruņinieku pilī notikušo sudraba jubileju 25. Eiropas filmu balvu - 2012 pasniegšanas ceremoniju var uzskatīt ne tikai par mūsu kontinenta kinoindustrijas kvalitātes rezumējumu ar patiesi augstvērtīgām spēl-, dokumentālām un animācijas filmām dāsnam kinogadam (ap 2700 Eiropas Kinoakadēmijas biedriem finiša taisnē dažādās nominācijās balsoja par 47 filmām no visām ES un dažām «ārpuseiropas» - līdzproducentu statusā - valstīm), diemžēl arī par sava veida izmisīgiem pūliņiem «saglabāt seju» mūsu kontinenta kinokultūrai.

Par ārkārtējo Holivudas diktātu un spēcīgo mārketinga spiedienu žēlojās itin visas īpašajos videovēstījumos aptaujātās pasaules mēroga kinoslavenības, kuri paši par popularitātes, pieprasījuma un uzmanības trūkumu pat no Holivudas puses nekādi nevarētu sūdzēties. Ne viens vien EFA laureāts vakara svētku gaitā no skatuves gluži kā burvju glābējzvana signālu izkliedza saukli - Lai dzīvo Eiropas kino!. To nekautrējās darīt arī EFA abi mūža ieguldījuma balvu ieguvēji pasaules kinematogrāfā - leģendārais itāļu režisors Bernardo Bertoluči un ģeniālā britu, bet krievu cilmes aktrise Helēna Mirena, atgādinot, cik būtisku lomu viņu liktenī spēlējusi satikšanās ar tādiem Eiropas autorkino dižgariem kā Mikelandželo Antonioni un Ingmars Bergmans.

Bez bezgaumīgajiem vakara vadītājas Ankes Engelkes jociņiem par globālo politkorektumu, eiroidentitāti un visām nominētajām «manām, Ankes, vismīļākajām filmām» (manā un, spriežot arī pēc zāles vārgajām reakcijām, arī svinību viesu ieskatā) ceremonijas norises translāciju LTV pabojāja arī mūspuses komentētāju paviršā, diemžēl arī kļūdainā informācija, kas Eiropas kinonorisēs neiesvētītajiem neļāva saprast, kam, kāpēc un par ko tieši balvas tiek pasniegtas.

Tas, ka Eiropas Kinoakadēmijas biedri četras (gada labākā filma, režija, abi aktierdarbi) no sešām galvenajām EFA balvām nolēma piešķirt austriešu režisora Mihaela Hanekes darbam Mīlestība/Amour, no vienas puses, ir likumsakarīgi un šķiet loģiski - Amour ir stindzinoši cilvēcīgs mākslas darbs, kurā divi izcili aktieri Žans Luī Trentiņjans (82) ar Mariju Rivu (84) izspēlē mūža traģisko «norieta parastības» drāmu režisora stingri kontrolētā mizanscēnu teritorijā - viena interjera, vidusmēra dzīvokļa «zārkā». Filma, kuras intīmais raksturs netraucē atgādināt arī par «vispārinājumu» - filmas sociālo slāni, kas skar Eiropas kontinenta straujo novecošanu.

No otras puses, fakts, ka pie tik izcilībām ražīga kinogada (pietiek nosaukt kaut pārējās nominantes spēlfilmu kategorijā - brāļu Taviāni Cēzaram jāmirst, vācu Barbaru, dāņa T. Vinterberga Medības, franču Neuzvaramos, britu Kaunu - visas ārkārtā jaudīgi mākslas darbi) teju visas svarīgākās EFA balvas sakrīt «vienā groziņā», šoreiz īpaši šķiet kaut kā… ne gluži taisnīgi. Taču tāds ir akadēmiķu kolektīvs lēmums, un to apstrīdēt ir bezjēdzīgi.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Vislabākā sistēma neglābs no tumsonības

Ikvienam normālam cilvēkam, noklausoties no difterijas mirušā četrgadnieka vecāku versiju par notikušo, bezpalīdzīgām skumjām pievienojas dusmas un vēlme, lai šis bezjēdzīgais pieaugušo pašie...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?