Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +8 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 30. septembris
Menarda, Elma, Elna

Eiropas līderu skaits vairojas

Viens no nerakstītiem Lisabonas līguma mērķiem bija atbildēt uz bijušā ASV valsts sekretāra Henrija Kisindžera retorisko jautājumu: «Kam es varu zvanīt, ja gribu parunāt ar Eiropu?» Pēc ilgi gaidītās Lisabonas līguma stāšanās spēkā H.Kisindžera pēctece, tagadējā ASV valsts sekretāre Hilarija Klintone varētu samulst no lielās izvēles, jo uz Eiropas viedokļa paudēja lomu pretendē vismaz četri līderi: Eiropas Komisijas prezidents Žozē Manuels Barrozo, ES prezidējošās valsts Spānijas premjers Hosē Luiss Rodrigess Sapatero, ES prezidents Hermans van Rompujs un ES ārlietu vadītāja Ketrīna Eštone.

Cerams, ka H.Klintonei neienāktu prātā meklēt padomu spāņu ES prezidentūras mājaslapā, no kuras nedēļas sākumā viņai pretim raudzītos hakeru ievietotā mistera Bīna fotogrāfija.

Pienākumu dalīšana

ES politikas analītiķi pauduši bažas par Lisabonas līgumā noteiktās ES pārvaldes sistēmas efektivitāti, jo vienlaikus ar jauno amatu izveidošanu tiek saglabāta arī līdzšinējā rotācijas sistēma, saskaņā ar kuru visām ES dalībvalstīm ir iespēja uz sešiem mēnešiem uzņemties ES vadību. 1.janvārī ES prezidentūru no Zviedrijas pārņēma Spānija, piektdien Madridē notiks šim pasākumam veltīta svinīga ceremonija.

H.Sapatero ir pirmais ES dalībvalsts līderis, kuram prezidentūras laikā nāksies saskaņot savu darbību ar ES prezidentu H.van Rompuju. Lisabonas līguma autori cerēja, ka pienākumu dalīšana uzlabos ES pārvaldes efektivitāti un palielinās Eiropas ietekmi pasaulē. «Jāredz, kā tas viss attīstīsies, bet domāju, ka pēc šīs sistēmas ieviešanas ES darbs nākotnē būs labāks un saskaņotāks,» uzskata Eiropas Kustības Latvijā prezidents Andris Gobiņš.

Sarežģīta sistēma

Pagaidām par jaunās kārtības efektivitāti var izteikt tikai minējumus. «Jaunā sistēma ir ne mazāk sarežģīta un daudzslāņaina kā iepriekšējā. Nebūs viegli panākt, lai tā strādātu,» aģentūrai AFP norāda Eiropas Politikas centra analītiķis Antonio Misiroli. Par vienu no trūkumiem tiek uzskatīta rotācijas sistēmas saglabāšana, jo katra dalībvalsts nāk ar savām prioritātēm, tādēļ grūti nodrošināt pēctecību. Taču neviena dalībvalsts negrasās atteikties no iespējas vismaz pusgadu pagozēties ES vadībā, lai gan mazākām valstīm šis pienākums ir diezgan smags slogs.

Spānijas prezidentūras laikā ES jāvienojas par jaunu attīstības stratēģiju, kas būtu spēkā līdz 2020.gadam. Stratēģijas mērķis ir veicināt ES konkurētspēju pasaulē. ES jau ir bēdīga pieredze ar tā saukto Lisabonas stratēģiju, kas nespēja pārveidot ES par konkurētspējīgāko reģionu pasaulē. Skeptiķi izteikuši šaubas, vai Spānija ir piemērotākā valsts, kuras vadībā ES varētu risināt savas ekonomikas problēmas. Tieši spāņi kļuvuši par vieniem no lielākajiem ekonomikas krīzes upuriem; bezdarba līmenis Spānijā sasniedzis 18%. H.Sapatero uzsver, ka Eiropas ekonomikas atveseļošana būs galvenā Spānijas prezidentūras prioritāte. Atšķirībā no Zviedrijas, kas vairāk rūpējās par Baltijas jūras reģionu, Spānija plāno pievērst lielāku uzmanību Vidusjūras reģionam un ES sadarbībai ar Latīņamerikas valstīm.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Prezidentūra

ES prezidentūru rotācijas kārtībā ik pēc sešiem mēnešiem uzņemas kāda no dalībvalstīm. Lisabonas līgums saglabā šo sistēmu, bet samazina prezidējošās valsts pilnvaras, jo daļu pienākumu uzņemsies jaunais ES prezidents Hermans van Rompujs un ārpolitikas vadītāja Ketrīna Eštone. H.van Rompujs turpmāk vadīs Eiropadomes sanāksmes, kurās piedalās ES dalībvalstu līderi,
K.Eštone vadīs ārlietu ministru sanāksmes. Prezidējošā valsts joprojām koordinēs sadarbību citās jomās, piemēram, vides aizsardzībā. Latvija pildīs ES prezidentūras pienākumus 2015.gada pirmajā pusē.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

LOK: Apdraudētas iespējas nodarboties ar sportu Rīgā

“Rimi” Olimpiskais sporta centrs saņēmis vēstuli no Rīgas domes ar paziņojumu, ka sakarā ar veiktajiem grozījumiem MK noteikumos nr. 350, no 1. oktobra vairāk nekā desmit reizes tiek paaugstināta ...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?