Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +12 °C
Skaidrs
Otrdiena, 24. septembris
Agris, Agrita

Eiropas TV- gudra alternatīva Krievijai

Ir jāveido vienots, Eiropas Savienības (ES) finansēts televīzijas kanāls krievu valodā ES valstu krievvalodīgajai auditorijai, kas sniegtu objektīvu informāciju par notikumiem Eiropā un pasaulē, uzturētu spēkā eiropeiskās vērtības, kā arī piedāvātu kvalitatīvu izklaidi. Ar šādu iniciatīvu vēstulē pie Eiropas Komisijas (EK) prezidenta Žozē Manuela Barrozu ir vērsušies triju Baltijas valstu un Somijas žurnālisti un mediju eksperti.

Vienoto kanālu varētu saukt Golos Jevropi (Voice of Europe/ Eiropas Balss) un tehniski tā darbību būtu iespējams nodrošināt jau 2015. gadā. Šāda kanāla nepieciešamību īpaši aktualizējuši notikumi Krimā un Krievijas sāktais informatīvais karš. Vēstules autori ir pārliecināti, ka ar cenzūru un Krievijas TV kanālu retranslācijas aizliegumu, kāds ir gan Latvijā, gan Lietuvā, nebūs līdzēts.

Viens no idejas autoriem Igaunijas žurnālists Anvars Samosts Dienai uzsver, ka ir «nepieciešams mūsu līdzpilsoņiem, kuri nerunā nedz latviski, nedz lietuviski un igauniski, piedāvāt cieņpilnu alternatīvu. Tā ir ES maigās varas izplatīšana iepretī Krievijas propagandai».

Dienas un Dienas Biznesa galvenais redaktors Gatis Madžiņš, iesaistoties iniciatīvas virzīšanā, uzsver - šāda kanāla izveide ir visas ES interesēs, jo tas vispirms ir drošības jautājums. «Cenzūra nav pašreizējās situācijas veiksmīgākais risinājums, turklāt - interneta laikmetā - bezjēdzīgs. Latvijas gadījumā ar to tiek vākti tikai un vienīgi politiskie plusiņi. Vienots ES kanāls būtu nevis vaimanāšana par Krievijas informatīvo agresiju, bet gan ļoti konkrēts proaktīvs pretsolis. Trim Baltijas valstīm šādu kanālu izveidot un uzturēt būtu pārāk dārgi, turklāt problēmas aktualizācija ES līmenī projektam dotu pavisam citu svaru. Kā liecina neoficiāla informācija, šādu ideju atbalsta gan augstas Igaunijas amatpersonas, gan EK. Ceru, ka arī Latvijā projekts radīs dzirdīgas ausis, jo līdz šim mazliet mulsinājusi mūsu amatpersonu reakcija, kas aprobežojusies ar «preses relīžu sašutumu»,» iniciatīvas nepieciešamību skaidro G. Madžiņš.

Saeimas Eiropas lietu komisijas priekšsēdētāja Zanda Kalniņa Lukašēvica (RP) Dienai uzsver, ka pilnībā atbalsta šādu ideju. «Par vienota TV kanāla izveidi krievu valodā, kas darbotos ES līmenī, mēs esam runājuši arī politiskā līmenī - pēdējā reize bija ES ārlietu ministru padomē. Tas, ka šai politiskajai iniciatīvai ir atbalsts arī pašu žurnālistu vidū, ir ļoti priecīga ziņa.» Deputāte arī ir pārliecināta, ka minētā iniciatīva, visticamāk, gūs atbalstu EK.

Arī Nacionālās elektronisko plašsaziņas līdzekļu padomes (NEPLP) loceklis Gints Grūbe Dienai atzīst, ka tā «ir atbalstāma ideja, par kuras īstenošanu gan jācīnās politiskā līmenī». «Pērn par to tika spriests seminārā ar TV kanālu Arte, kuru veido Vācija un Francija. Toreiz gan vairāk bija runa par vienotu Baltijas valstu kanālu, taču sapratām, ka tas būtu finansiāli nepaceļami,» stāsta NEPLP pārstāvis.

Arī Rīgas Stradiņa universitātes profesors un sabiedrības integrācijas eksperts Deniss Hanovs ir pārliecināts, ka jebkura proaktīva rīcība ir labāka par cenzūru. «Ar aizliegumiem vien mēs nolaidīsimies līdz Krievijas līmenim. Bez atbilstošas praktiskas rīcības demokrātiskās vērtības ir tikai aprakstīts papīrs. Tās ir jāpierāda darbībā. Tādēļ ir jādomā, kā veidot un uzturēt vienotu ES informatīvo telpu, kura mūsu reģionā ir ļoti sašķelta, ar daudziem vēsturiskiem uzslāņojumiem. Man ļoti patīk iecerētais nosaukums Golos Jevropi, kas atsauc atmiņā pagājušā gadsimta disidentiskās kustības. Šādam kanālam ir jāapliecina un jāizplata eiropeiskās vērtības, kuru ietekme mūsu valstī vēl joprojām ir nepietiekama.»

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Vēstules fragments

Mēs uzsveram, ka Golos Jevropi (Voice of Europe) darbotos kā neatkarīgs ziņu kanāls, kas balstīts vārda brīvībā un redakcionālajā neatkarībā. Tas nebūtu propagandas instruments. Golos Jevropi nodrošinātu faktos balstītas ziņas, diskusiju platformu un kvalitatīvu izklaidi. Šādu TV kanālu varētu izvietot valstī, kurā ir krieviski runājošas minoritātes. Tādēļ mēs iesakām kādu no Baltijas valstu galvaspilsētām vai arī Helsinkus. Darbam TV kanālā varētu tikt piesaistīti arī Krievijas žurnālisti, kuriem trūkst brīvas pašizpausmes iespēju.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?