Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +19 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 23. septembris
Vanda, Veneranda, Venija

EK nauda iet gar degunu

Eiropas Komisija (EK) nolēmusi sniegt 125 miljonu eiro lielu atbalstu lauksaimniekiem, kurus negatīvi ietekmē Krievijas noteiktais produktu embargo. Palīdzību saņems tomātu, burkānu, puķkāpostu, kivi un vēl citu dārzeņu un augļu audzētāji. Tomēr, kā norāda nozares pārstāvji, visticamāk, mūsu lauksaimnieki paliks bešā, jo Latvija uz Krieviju konkrētos produktus eksportē ļoti niecīgos apjomos.

Zemkopības ministrijas pārstāve Dagnija Muceniece Dienai atklāj, ka pagaidām precīzi eksporta apjomi uz Krieviju tieši šai produktu kategorijai netiek izdalīti, vien redzams, ka eksports ir ļoti niecīgs. «Zemkopības ministrs šobrīd vairāk runā par to, kā nodrošināt pēc iespējas lielāku veikalu ķēžu atbalstu, lai mūsu zemkopjiem ir, kur realizēt savu produkciju,» norāda D. Muceniece.

Savukārt asociācijas Latvijas dārznieks vadītājs Jānis Bērziņš pauž sašutumu par EK iecerēto kompensāciju kārtību: «Mēs esam vienotā tirgus telpā. Ja tagad kādām valstīm sniegs atbalstu, citām ne, tā ir tirgus kropļošana. Šobrīd ieguvēji ir tie, kas eksportēja uz Krieviju. Dārzkopji un augļkopji cīnījās vietējā tirgū un tagad nesaņems neko, bet tirgus jau principā būs pārpildīts ar Polijas un Ukrainas lētajiem dārzeņiem.» Viņaprāt, mūsu Ārlietu ministrija pārāk kūtri iestājusies par Latvijas zemniekiem, jo jau no paša sākuma runāts par to, ka sankcijas nodarīs postu arī tiem, kas ražo vietējam tirgum. «Mūsu valdība atkal ir nogulējusi. Grūti pateikt, vai saistībā ar kompensācijām tur vēl ir iespējams ko panākt. Vēl jau ir jautājums par valdības pieņemtajiem atbalsta pasākumiem, arī tur sola atbalstu tikai tiem, kuru eksports uz Krieviju pārsniedz 10%,» viņš atgādina.

J. Bērziņš arī aicina jebkuru zemnieku, kuram radušās problēmas, par to runāt ar nozaru asociācijām, lai kopīgi varētu vērsties pie valdības ar konkrētiem skaitļiem un konkrētām vajadzībām.

Tikmēr izskanējušas pat ziņas, ka puķkāpostu audzētājiem pienākuši tik grūti laiki, ka lieko produkciju nākas izmest. Uzņēmuma Mūsmāju dārzeņi vadītāja Edīte Strazdiņa Dienai to saista ne tikai ar Krievijas sankciju ietekmi, bet arī ar karstajiem laikapstākļiem. Augusta sākums bijis tik karsts, ka visa tā raža, kas bija paredzēta līdz septembrim, tika novākta jau šī mēneša sākumā, un to vairs nebija kur likt.

Ne valdības, ne EK solītās kompensācijas nozare vēl nesaņem. Tomēr tieši dārzeņu un augļu audzētājiem šis ir ražas novākšanas laiks, kad visvairāk nepieciešama palīdzība. «Karstajā laikā ļoti daudz naudas iziet elektrībai, jo nepieciešams darbināt dzesētājus, lai dārzeņi nesabojājas. Turklāt, kāda tam ir jēga, ja beigās zemniekam produkciju nāksies izmest. Saprotu arī, ka valdība nespēj tik ātri noreaģēt uz esošo situāciju, jo vēl to nav apzinājusi. Mums pašiem ir jāveic savi aprēķini par konkrētiem uzņēmumiem. Mēs nevaram teikt, ka neviens mums neko nedod. Pašiem ir jārēķina, pašiem ir jāprasa,» uzsver E. Strazdiņa.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?