Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +13 °C
Skaidrs
Otrdiena, 24. septembris
Agris, Agrita

Ekonomiskais strīds par skatītāju

«Lattelecom un TV3 nesaskaņu sekas var skart valsts drošību, radot precedentu arī turpmāk sašaurināt iedzīvotāju iespējas televīzijā skatīties nacionāla ražojuma saturu,» tā vakar norādīja Saeimas Cilvēktiesību komisijas priekšsēdētāja Ināra Mūrniece (VL-TB/LNNK), komisijas sēdē izskatot strīdu starp TV kanālu retranslētāju Lattelecom un MTG grupu. Lattelecom pārstāvji gan oponē, norādot, ka TV3 oriģinālsaturs ir vien divas stundas diennaktī.

Parlamentārieši komisijas sēdē uzsvēra, ka nevar iejaukties divu komercuzņēmumu strīdā, taču vienojās aicināt valdību pievērst uzmanību šim gadījumam un ar to saistītajiem nacionālās drošības riskiem.

Jāatgādina, ka no 2. aprīļa Lattelecom interaktīvās televīzijas skatītāji savos TV ekrānos vairs nevar redzēt Latvijā visvairāk skatīto TV kanālu - TV3. Tas liek uzdot jautājumu, kas notiks, kad beigsies līgums par otra MTG piederošā kanāla LNT retranslēšanu, - vai tiks panākta vienošanās par sadarbības turpināšanu.

Jāpiebilst, ka Lattelecom tirgus daļa ir 40% visu TV skatītāju un 20% no tiem lieto tieši interaktīvo televīziju. Atvērts ir arī jautājums par sadarbības turpināšanu pēc līguma beigām ar otru lielāko TV operatoru - Baltcom - par TV3 un LNT retranslāciju.

MTG grupa aizbildinās ar noslēpumainību, un tās pārstāve Marta Zandersone pat atteicās Dienai atklāt noslēgto līgumu par LNT un TV3 virszemes apraidi termiņu beigas. Atklātāki gan ir TV operatori. Lattelecom pārstāve Līga Bite Dienai norāda, ka līgums par TV3 translēšanu virszemes apraidē un LNT retranslēšanu abās platformās beidzas šā gada beigās. Baltcom TV kanālu satura vadītāja Diāna Pujate Dienai atklāj, ka līgums ar MTG beidzas jau maijā.

Lūgta komentēt, vai MTG lūgs paaugstināt LNT un TV3 retranslēšanas maksu Baltcom un Lattelecom pēc līguma beigām, M. Zandersone atbild, ka «šobrīd šāds jautājums nav aktuāls, jo līgumi ir noslēgti».

D. Pujate gan skaidro, ka ir sāktas sarunas ar MTG par LNT un TV3 retranslācijas nosacījumiem Baltcom klientiem pēc šā gada 31. maija. Viņa izvairīgi bilst, ka sarunu procesā nevar sniegt nekādas prognozes par iespējamiem sadarbības nosacījumiem. Arī L. Bite atturējās prognozēt, kā notiks sarunas gada beigās ar MTG par LNT turpmāko translēšanu, vien bilda, ka MTG cenu paaugstinot katru gadu.

Jāatgādina, ka par iemeslu MTG nespējai vienoties ar Lattelecom kļuva retranslācijas maksa. Proti, MTG uzskata, ka TV3 saturā ir pietiekami daudz unikālu oriģinālraidījumu un tas ir visvairāk skatītais TV kanāls, tāpēc ir pamatoti paaugstināt maksu par retranslācijas pakalpojumiem. MTG arī atsaucas uz TV3 lielo vērtību - arī naudiskā izteiksmē - Lattelecom piedāvātajā paketē. Lattelecom savukārt norāda, ka maksa ir paaugstināta neadekvāti - par 60% - un operators nav gatavs tādu summu maksāt. Uzņēmums arī ir vērsies Konkurences padomē ar prasību izskatīt, vai MTG ļaunprātīgi neizmanto savu monopolstāvokli. M. Zandersone, lūgta to komentēt, atbild ar vienu teikumu: «Mēs likumu nepārkāpjam.»

Tos skatītājus, kurus šis lēmums ietekmē, MTG aicina izmantot nacionālo videoportālu TVplay un citas televīzijas platformas, uzsverot, ka jau tagad ik nedēļu šo iespēju izmanto aptuveni 115 000 interneta lietotāju.

Raidorganizāciju asociācijas izpilddirektore Gunta Līdaka Dienai norāda, ka nešaubās par kompromisa panākšanu starp MTG un TV operatoriem, jo pretējā gadījumā cietīs abas puses. G. Līdaka uzsver, ka strīds ir ekonomisks un abas puses rēķina, ko tās var atļauties un kas tām ir izdevīgi. «Nedomāju, ka MTG prasības ir pilnībā nepamatotas. Oriģināla satura radīšana ir dārga, īpaši tik mazam tirgum, kāds ir Latvijas. Jo oriģinālraidījumu izmaksas ir līdzīgas visur pasaulē, bet skatītāju un arī reklāmdevēju tirgus apmēri ievērojami atšķiras. Nav korekti salīdzināt, piemēram, Discovery prasītās retranslācijas izmaksas ar TV3 izmaksām, jo Discovery sevi atpelna vairākās valstīs, savukārt TV3 - tikai vienā,» stāsta G. Līdaka. Iespējams, situāciju varētu mainīt likuma grozījumi, kuros būtu noteikts, ka nacionālie kanāli ir obligāti iekļaujami visās TV operatoru paketēs. Taču pagaidām tā ir vien atsevišķu deputātu iecere.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?