Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +19 °C
Skaidrs
Otrdiena, 24. septembris
Agris, Agrita

Elektrības cenas iegrožos ar nodokli

Valdība ir atbalstījusi jauna nodokļa ieviešanu subsidētās elektroenerģijas ražotājiem un izmaiņas Elektroenerģijas likumā, tādējādi nodrošinot Latvijas elektrības tirgus atvēršanu visiem lietotājiem no 2014. gada 1. aprīļa. Ar jaunieviesto nodokli valdība vēlas iegrožot elektroenerģijas subsīdiju radīto nastu patērētājiem pēc elektrības tirgus pilnīgas atvēršanas. Tomēr nodokļa ieviešana varot izputināt vairākus no treknajām subsīdijām atkarīgos atjaunojamās enerģijas ražotājus, neslēpjot neapmierinātību ar valdības ieceri, uzsver industrijas pārstāvji.

Subsidētās enerģijas nodokļa ieviešanā tiek piedāvātas trīs diferencētas likmes - 15% dabasgāzes stacijām, 10% atjaunojamo energoresursu stacijām un 5% stacijām, kas nodrošina ar siltumenerģiju centralizētās sistēmas un kuru subsidētās enerģijas nodokļa likmei ir tieša ietekme uz siltuma gala tarifu lietotājam. Ekonomikas ministrijas (EM) valsts sekretārs Juris Pūce skaidroja, ka ar subsidētās enerģijas nodokļa (SEN) palīdzību valdība plāno ierobežot elektrības cenā iekļautā subsīdijām paredzētā maksājuma jeb obligātā iepirkuma komponentes (OIK) pieaugumu. Tās apjoms šobrīd ir 1,89 santīmi par kilovatstundu, bet bez valsts iejaukšanās jau 2014. gadā subsidētās enerģijas ražošanas pieauguma iespaidā tas sasniegtu 2,3 santīmus par kilovatstundu. EM priekšlikums paredz, ka ar SEN palīdzību valsts atgūs daļu no ražotājiem izmaksātajām subsīdijām, skaidro J. Pūce. Šāds īpatnējs risinājums - izmaksāt subsīdijas un pēc tam tās atgūt ar nodokļa palīdzību - izvēlēts kā ātrākais un vienkāršākais, jo šobrīd elektrības ražotāju atbalsta sistēmu regulē aptuveni 20 normatīvo aktu, kuru grozīšana prasītu vairāk laika, norāda EM pārstāvis.

Likuma grozījumi jau izraisījuši sašutumu atjaunojamās enerģijas ražotāju vidū - Latvijas Atjaunojamās enerģijas federācijas pārstāvis Edgars Vīgants valdībai pauda viedokli, ka lēmums ieviest SEN ir kā nozares sodīšana par to, ka iepriekšējās valdības pieņēmušas «ne īpaši tālredzīgus lēmumus». Viņš uzskata - 10% nodoklis saņemamajām subsīdijām ir nesamērīga nasta atjaunojamās enerģijas ražotājiem, kuri strādā ar aptuveni 12% rentabilitāti. Līdzīgi uzskata arī uzņēmuma Latgales dārzeņu loģistika valdes loceklis Edgars Romanovskis, kurš norāda - nodokļa rezultātā cietīs arī daudzi lauksaimnieki un mežrūpnieki, kuriem elektrības ražošana nav pamatnodarbošanās, bet ir nozīmīgs papildu ieņēmumu avots.

Savukārt pretējs viedoklis ir Būvmateriālu ražotāju asociācijas izpilddirektoram Leonīdam Jākobsonam, kurš norādīja - būvmateriālu ražošanas nozarei kā vienai no energoietilpīgākajām ekonomikas nozarēm ir svarīgi, lai OIK tiktu ierobežots esošajā līmenī. Tāpēc asociācija atbalsta EM ierosinājumus, vienlaikus gan pieļaujot, ka nodokļa likmes dažādiem elektrības ražošanas veidiem varētu būt diskutējamas, uzsver L. Jākobsons.

Ekonomikas ministrs Daniels Pavļuts uzskata, ka, par spīti atjaunojamās enerģētikas nozares asajiem protestiem, nodokļa ieviešana būs Latvijas ekonomikas attīstībai labvēlīgs solis, jo neļaus pieaugt elektroenerģijas subsīdiju nastai uz ekonomiku. «Mērķis ir rast līdzsvaru starp dažādu nozaru vajadzībām, veidojot tādu subsidētās enerģijas atbalsta sistēmu, kas neapdraud citu Latvijas nozaru dzīvotspēju un konkurētspēju,» norāda D. Pavļuts.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?