Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +12 °C
Daļēji apmācies
Sestdiena, 28. septembris
Sergejs, Svetlana, Lana

Elkrade

Neesmu aizrautīgs tagad modīgo «mākoņteoriju» piekritējs, taču atzīstu, ka idejas patiešām lido gaisā un, iespējams, kaut kur tur patiešām eksistē mākonis, kurā akumulējas, kondensējas un mūžīgi uzglabājas visu zemes dzīvo būtņu radošā un ne tik radošā enerģija.

Vienu tādu planējošu ideju pats redzēju, pirms vēl biju izlasījis ziņu, ka Holivudas varenākās studijas steidz iepirkt autortiesības no rakstītājiem, kas radījuši vēl nesen «pasaulē meklētākā noziedznieka», tagad - vienkārši līķa, kura stingā sakropļotā ķermeņa fotogrāfijas liedzas publiskot pats ASV prezidents, daudzos dzīves aprakstus.

Runa, protams, ir par kādas trešās pasaules valsts pieticīga biznesmeņa (varenā ceļa sākums - lētu divriteņu bizness no Azerbaidžānas uz Sudānu, ja kas!) un vienlaikus - visu pasauli mainījušā terorista nr.1 Osamas bin Ladena dzīves aprakstiem. Tiek pirktas ne tikai tiesības izmantot perfektus vēsturiskus pētījumus, piemēram, Lorensa Raita grāmatu Al-Kaida un Maikla Šoijera apcerējumu Osama Bin Laden, ekranizēšanai pielāgots kaut kad varētu tikt pat divreiz Puliceru saņēmušā intelektuāļu žurnāla New Yorker aprakstnieka Stīva Kola apjomīgais sējums The Bin Ladens: An Arabian Family in the American Century! Taču svarīgi ir saprast, ka Holivudas mērķis nav tikai peļņa - pasaulē ietekmīgākā «sapņu fabrika» ne mirkli nav aizmirsusi par savu galveno funkciju - ideoloģisko jeb, rupjāk rakstot, smadzeņu skalošanas, virsuzdevumu. Un Osama XXI gadsimta pasaulei ir tas pats, kas Ļeņins XX gadsimta pasaulei, - elks, kurš iemieso šīs pašas pasaules divējādību - Sātans un Dievs vienā personā. Ja mēs runājam par cilvēkiem, kas «mainīja pasaules kārtību», Ļeņins un bin Ladens ir viena poda dēsti - «vispasaules proletariāta diktatūra» un «pasaule pēc 11. septembra» ir vienlīdz grandiozi masu šovi, kuri kārtējo reizi lika zemes ļaudīm zaudēt ilūzijas. Un meklēt gan jaunus elkus, gan jaunus ienaidniekus. Līdz ar to - Ļeņins un bin Ladens kā «šovmeņi» ideāli atbilst Holivudas elku Olimpam.

Tāpēc Holivudas mantkārīgās roķeles tieksmē «iedzīvoties uz mūslaiku civilizācijas primitīvākās un spēcīgākās masu fobijas un apdraudējuma - izdzīvošanas instinkta aizskāruma - rēķina» (U. Eko) aizstiepušās līdz pat Krievijai, kur asprātīgais rakstnieks un poēts Pāvels Peperšteins pērn publicēja podīgu grāmatiņu Kara stāsti. Par Peperšteina drosmīgajiem un fantastiskajiem sižetiem no šīs grāmatas tad arī ieinteresējušies Holivudas stāstu uzpircēji.

Lūk. Viens no Peperšteina mistifikācijas sižetiem vēsta, ka «īstenībā» (kurš tagad zina, kas tā tāda ir?) grāmatas Kara stāsti autors ir Kolimā - Staļina gulaga nometņu barakās - mūsdienās brīnumainā kārtā iekārtojies sirms večuks Osama bin Ladens. Cilvēks, kurš trīc kā apšu lapa, jo viņu uztver ne par to personu, kas viņš ir. Savukārt īstais pasaules terorisma līderis bin Ladens, kuru meklē ASV specdienesti, nepavisam nav arābs, bet gan Olsteras īrs Bendžamens O'Ladans. Ruds īru džeks, kuram arī patīk medīt ērgļus kā «īstajam Osamam».

Katram laikmetam savi varoņi, savi elki, par kuriem Bībelē, citstarp, top teikts «neradiet sev elkus», vēlāk nāksies nožēlot. Šis «vēlāk» vēl nav pienācis, jo pat Baraks Obama tiešraidē Baltajā namā vēro bin Ladena slaktiņa specoperāciju un lepojas ar to - citādi jau pasauli neaplidotu foto ar ASV prezidentu pie TV. Elks - moceklis - dzimst strauji un veiksmīgi.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?