Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +12 °C
Daļēji apmācies
Sestdiena, 28. septembris
Sergejs, Svetlana, Lana

Emocijas atbildīgam dizainam

Latvijas Mākslas akadēmijai jau tā grūti paiet garām izteiksmīgās arhitektūras dēļ. Līdz jūlija sākumam būs vēl grūtāk, jo tumšajā, vēsajā jūgenda portālā aicina iegriezties spirgti strīpaini karodziņi ar 3D, vēstot, ka atkal klāt Dizaina diplomandu dienas. Tā ir apjomīga izstāde akadēmijas sporta zālē, kas iepazīstina ar šīgada Dizaina nodaļas bakalaura un maģistra programmu diplomdarbiem.

Notiek arī darbnīcas un priekšlasījumi. Pēdējais no tiem - Dizaina mese un kontaktbirža notiks 15. jūnijā plkst. 14. Diplomandi tiksies ar interesentiem savos stendos, iepazīstinās ar konceptu, atbildēs uz jautājumiem un dibinās kontaktus. Mesē aicināti piedalīties uzņēmēji, akadēmijas un citu augstskolu studenti un docētāji, pašvaldību pārstāvji, profesionālas un sabiedriskas organizācijas, rūpnieki un zinātnieki.

Personiska, sociāla atbildība

Šīgada Dizaina diplomandu dienu tēmu - Dizains un emocijas - komentē LMA asociētā profesore Gita Straustiņa: «Mēs mēģinām apgūt jaunu darbarīku, kā novērtēt dizainu ar emociju palīdzību. Cilvēki taču lieto to, kas viņiem patīk un liek labi justies, izraisa lepnumu utt. Īsāk sakot, izraisa pozitīvas emocijas. Divi Nīderlandes speciālisti pat vadīja speciālu darbnīcu, kur gan pasniedzēji, gan studenti mācījās lietot šo sistēmu. Viņi stāstīja, kā varam novērtēt dizainu ar emociju palīdzību. Ir pat īpaša elektroniska anketa, pēc kuras var testēt katru darbu. Arī izstādes apmeklētāji aicināti vērtēt ar apaļām uzlīmītēm ar emociju grimasēm (patīk, riebjas, garlaicīgi).» Tiesa, šī sistēma vēl netiek lietota, izliekot atzīmes. Tomēr tikai tāpēc, ka tā vēl neesot apgūta. Gita Straustiņa uzsver, ka tā ir personiska metode, tomēr nav subjektīva. «Piemēram noder līdzība ar telefoniem - kad tos izgudroja, visi bija priecīgi tikai par to vien, ka tie strādāja. Bēdīgi cilvēki bija tikai, ja telefons nestrādāja. Tagad, lai priecātos par jaunu telefonu, vajag jau daudz vairāk par vienkāršu funkcionalitāti.» Asociētā profesore Barbara Ābele gan skeptiski piebilst, ka patiesībā jau tas ir tikai vēl viens veids, kā cilvēkiem iemānīt jaunus produktus, ar kuriem tāpat pilna pasaule. Galvenais, ko arī Dizaina nodaļa cenšas panākt studiju procesā, esot saprast, ka dizainera profesijā mūsdienās pirmām kārtām svarīga ir atbildība - no personiskas līdz sociālai.

Universālā dizaina misija

Vērtējot darbus, Barbara Ābele stāsta, ka esot kādi 15 darbi, par kuru augsto līmeni puslīdz vienisprātis esot visi pasniedzēji. To autori pievērsušies tā sauktajai dizaina domāšanai un iezīmē mūsdienu dizaina izpratnes dažādību. «Mums par lielu prieku daudz šogad ir universālā dizaina darbu, jo veidot universālo dizainu kaut kādā ziņā ir dizainera misija.» Tas attiecas uz darbiem, kas risina dažādas objektīvi aktuālas sociālās problēmas. Piemēram, koka konstruktors bērniem ar attīstības traucējumiem, betona plāksnes vājredzīgiem cilvēkiem, ābece vājredzīgiem bērniem, nošu pieraksts neredzīgiem cilvēkiem, spinālo problēmu mājaslapa, speciāls peldbaseinu aprīkojums vājredzīgiem. «Ir arī interesanti identitātes darbi - Vidzemes krēsla redizains, Daugavpils ķieģelis, istablietu projekts, kā arī darbs par jaunu memoriālā muzeja identitāti. Ir divi tehnoloģiski darbi - akustiskā sistēma un zemes baterijas. Šo es izceltu īpaši. Tā autore ir Linda Lakstiņa-Lakstīgala, nosaukums - Dārg-lietas. Tās ir baterijas, kas veidotas pēc elementāra fizikas principa, kad elektrība rodas no augsnes skābuma. Linda šo principu izmantojusi, lai izveidotu triju bateriju - mazu, caurspīdīgu caurulīšu - komplektu, ko paņemt līdzi no dzimtās zemes. Viena no tām spīd, otra rāda laiku, trešā - dzied lakstīgalas balsī.» Šogad esot arī pirmais pakalpojumu dizaina pārstāvis - Andras Mendriķes maģistra darbs Vienā laivā. Tas saistīts ar tūrisma jomu un piedāvā zvejniekiem doties speciāli sagatavotos izziņas braucienos, kad nav zvejas iespēju. Zaļās domāšanas virzienu pārstāv briketes un atkritumu šķirošanas iepakojuma projekts, ir arī darbi, kas saistīti ar teritoriāliem risinājumiem un robežojas ar arhitektūru.

Viens no veiksmīgākajiem šīgada darbiem (novērtēts ar atzīmi 10) ir Emilijas Mizaraites Ābece bērniem ar smagiem redzes traucējumiem. Tā tapusi, pētot speciālās auditorijas problēmas un atklājot, ka bērniem ar redzes invaliditāti grūti saprast, piemēram, kā nolasīt kontūru. Ābece veidota sadarbībā ar Strazdumuižas internātskolu, to izmēģinājuši un testējuši skolas audzēkņi. Būtisks un pasaules mērogā unikāls esot Rolanda Vēgnera darbs - peldēšanas palīgierīce cilvēkiem ar telpas izjūtas un redzes problēmām.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?