Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +16 °C
Daļēji apmācies
Trešdiena, 25. septembris
Rauls, Rodrigo

Emocionālie resursi nav bezgalīgi un neizsmeļami

«Prieks par Ingvildu! Apsveicu! Forši, ka jau ceturto gadu no vietas Latvijas lepnuma balvu izpelnās cilvēki, kas palīdz pašiem neaizsargātākajiem - dzīvniekiem! Varbūt beidzot sabiedrība beigs kā strausi slēpt galvu smiltīs un sāks reāli skatīties uz šo problēmu, ko paši ir veicinājuši!» tā rakstīts kādā no portāliem.

Ingvilda Aumeistere, kura jaunas mājas atradusi gandrīz 300 kaķiem un vēl daudziem citiem dzīvniekiem, nemaz nejūtas tā, ka varētu gozēties slavas saulītē, kurā iecelta. «Nekas nav mainījies,» viņa saka un turpina: «Man bija cerība, ka pēc publikācijām visi ņems kaķus un citus pamestos dzīvnieciņus no patversmes uz mājām. Jā, zvanīja, interesējās. Arī paņēma kādu bēdubrāli. Taču vairāk gan bija tādu zvanītāju, kuri taujāja par iespēju atdot dzīvnieku, informēja par apkārt klīstošiem, pagrabos dzīvojošiem dzīvniekiem.»

Ingvildas tiešajā aprūpē ir 18 vai pat vairāk kaķu, divi suņi un vēl visādi citādi dzīvnieki. Ingvilda ir aizņemta savos darbos un pienākumos un pēdējā laikā arī retāk ieskatās sociālajos portālos, tāpēc nav informēta, kā viņai piešķirto Latvijas lepnuma titulu citi vērtējuši.

«Agrāk man bija vairāk laika sekot domubiedru diskusijām un aktīvāk izteikties,» viņa piebilst.

Ziema pagājusi. Tā bija barga klejojošajiem dzīvniekiem. Ingvildas aprūpējamo pulkam, piemēram, nākuši klāt trīs seski. Aizbēguši vai izmesti? Tie taču ir modes mājdzīvnieki! «Tur jau tā problēma, ka diemžēl dzīvnieki mēdz būt arī modē. Ja sesks netiek audzināts un mācīts, tad tas kož, gāž puķu podus, savanda plauktus, attaisa skapīšus. Tagad nāk pavasaris, un sesks sāk meklēties un …smirdēt, jo par tā kastrāciju laikus nav padomāts. Tad nu saimnieks nospriež, ka tāds meža dzīvnieks sesks vien ir, un palaiž to, cerot, ka dzīvnieks izdzīvos. Taču tie seski, kas tiek pārdoti kā mājdzīvnieki, ir tāltāli radi meža dzīvniekiem un savvaļā izdzīvot nevar. Ja nakts laikā pabraukā pa mikrorajoniem, tur var redzēt, ka seski čum un mudž atkritumu tvertnēs.» Ingvilda nojauš, ka tāpat kā ik gadu pēc kaķu mēneša marta atkal daži dzīvnieki paliks bez mājām. «Esmu nolēmusi cīnīties ar cēloņiem, nevis ar vējdzirnavām,» viņa saka.

«Varbūt nenodarbošos tik daudz ar mežonīgo kaķēnu ķeršanu pagrabos, bet vairāk pievērsīšos akūtiem mājas kaķu gadījumiem, kad tie paliek bez pajumtes. Resursi jāizmanto lietderīgi. Ne tikai finansiālie, bet arī emocionālie,» Ingvilda skaidro. Bet grūti noticēt, ka viņa varēs vienaldzīgi paiet garām kādam bezpalīdzīgi ņaudošam kaķēnam.

I. Aumeistere grib aprakstīt gan savu pieredzi, gan apkopot plašu informāciju par to, kā rīkoties, ja no ielas tiek paņemts kaķēns. «Analfabētismam līdzīga izpratne par dzīvnieku turēšanu noved pie tā, ka daudzi pieradinātie četrkājainie draugi tiek izmesti uz ielas. Padomus man jautāja arī cilvēki, kas zvanīja pēc Latvijas lepnuma ceremonijas,» saka Ingvilda un nezaudē optimismu, ka Latvijā vairākums tomēr ir līdzcietīgi un labestīgi cilvēki. «Pie manis pēc kaķa bija atbraukuši jaunie saimnieki un jautāja, vai man ir kāds sakars ar biedrību TUTTI palīdzība dzīvniekiem. Nu es jau pati vienā personā esmu šī biedrība.»

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Vislabākā sistēma neglābs no tumsonības

Ikvienam normālam cilvēkam, noklausoties no difterijas mirušā četrgadnieka vecāku versiju par notikušo, bezpalīdzīgām skumjām pievienojas dusmas un vēlme, lai šis bezjēdzīgais pieaugušo pašie...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?