Laika ziņas
Šodien
Viegls lietus
Rīgā +14 °C
Viegls lietus
Trešdiena, 25. septembris
Rauls, Rodrigo

Ēnu ekonomikas ietekme jākliedē

Patlaban apsardzes un drošības pakalpojumu nozares attīstību un algu pieaugumu kavē Latvijā izplatīta problēma - ēnu ekonomika.

Tieši ēnu ekonomika rada apburto loku, jo aizvien pastāv apsardzes kompānijas, kas vēlas gūt labumu uz darbinieku rēķina, piedāvājot saņemt atalgojumu aploksnē vai arī strādāt pašnodarbinātas personas statusā. Tas savukārt nozīmē, ka darbinieki, kuri piekrīt šādiem noteikumiem, it īpaši - ir ar mieru saņemt atalgojumu aploksnē, tiek pakļauti sociālajam riskam un, akceptējot šādus darba attiecību nosacījumus, paši ar savām rokām zāģē zaru, uz kura sēž. Jāuzsver, ka arī oficiālais un legālais pašnodarbinātā statuss strādājošam cilvēkam rada liekus papildu pienākumus kā nodokļu maksātājam, turklāt izraisa arī sociālās drošības riskus.

Jāuzsver, ka pašnodarbinātās personas statuss paredz uzturēt pašam savu atsevišķu grāmatvedību, kas fiziskās apsardzes darbiniekiem citādi nebūt nav nepieciešama. Jāņem vērā, ka, piekrītot saņemt algu aploksnē, cilvēks ne tikai pilnībā un radikāli izslēdz iespēju saņemt viņam pienākošās sociālās garantijas, bet arī atbalsta drošības nozares stagnāciju un mazina profesionālās izaugsmes iespējas nākotnē.

Patlaban darbinieku atalgojums apsardzes un drošības pakalpojumu nozarē ir nepietiekams, un apsardzes kompānijām tuvākajā nākotnē noteikti vajadzētu domāt par tā paaugstināšanu, lai darbinieki saņemtu adekvātu samaksu par savu darbu.

Patlaban apsardzes un drošības pakalpojumu nozares tirgus spēlētāji fiziskās apsardzes darbiniekiem piedāvā samērā līdzīgas bruto algas, kas atkarīgas no nostrādāto darba stundu skaita. Apsardzes uzņēmumu darbinieku bruto stundu likme atšķiras vidēji 0,20 santīmu robežās. Tomēr ir arī uzņēmumi, kas piedāvā lielākas bruto stundu likmes, piemēram, 1,70 latu vērtībā.

Mūsu tirgus analīze liecina, ka šobrīd G4S Latvia fiziskās apsardzes darbiniekiem piedāvā lielākās algas nozarē un fiziskās apsardzes darbinieku vidējā bruto darba stundu likme ir 1,80-2,20 latu.

Tāpat drošības nozares apsardzes uzņēmumi potenciālajiem darbiniekiem piedāvā strādāt ar nosacījumiem, kas bieži vien ir ne tikai kuriozi, bet arī pretrunā ar Darba likumu. Darba meklētājiem tiek piedāvāts faktiski nenormēts darba laiks, piemēram, 400 darba stundu mēnesī. Tik apjomīgs stundu skaits reāli nozīmē strādāt 15 un vairāk diennakšu mēnesī.

Jāuzsver, ka, strādājot šādā režīmā, darba izpildes kvalitāte neizbēgami būs zema, un tas attiecināms uz fiziskās apsardzes darbinieka pamatfunkciju - spēju operatīvi reaģēt dažādās situācijās, kā arī gādāt par klientu drošību.

Tāpat nozarē ir gadījumi, ka fiziskās apsardzes darbiniekiem piedāvā ņemt līdzi un strādājot valkāt savu apģērbu, nevis kompānijas nodrošinātu darba formu.

Piedāvājot darbvietu G4S kolektīvā, šādi gadījumi tiek absolūti izslēgti. Mēs pašreiz nodarbinām teju 1300 darbinieku, kuriem tiek nodrošinātas visas sociālās garantijas, regulāra algas izmaksa atbilstoši darba līgumā noteiktajam algas saņemšanas datumam, turklāt nevienam no darbiniekiem nav nepieciešams pašnodarbinātā statuss.

* A/s G4S Latvia Drošības funkciju departamenta direktors un valdes loceklis

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?