Laika ziņas
Šodien
Daļēji apmācies
Rīgā +21 °C
Daļēji apmācies
Pirmdiena, 23. septembris
Vanda, Veneranda, Venija

Erdogans sola uzbūvēt «jaunu» Turciju

Turcijā sāksies jauns laikmets - pēc kļūšanas par valsts pirmo tautas vēlēto prezidentu paziņojis pašreizējais premjerministrs Redžeps Tajips Erdogans, kurš neslēpj, ka līdz šim ceremoniālo amatu vēlas padarīt par Turcijā ietekmīgāko. Viņš sola kļūt par visas tautas prezidentu, kas aiz sevis apvienos dažādi domājošos, lai Turcija kļūtu par vienu no politiski un ekonomiski ietekmīgākajām valstīm pasaulē.

R. T. Erdogana oponenti domā, ka viņš vēl vairāk konsolidēs varu savās rokās un pakāpeniski islamizēs valsti, tādējādi atkāpjoties no modernās Turcijas «tēva» Mustafa Kemala Ataturka iedibinātā striktā nošķīruma starp politiku un reliģiju.

Atdzimšana no pelniem

Svētdien notikušajās Turcijas prezidenta vēlēšanās, kurās varēja piedalīties 55 miljoni balsstiesīgo, pašreizējais premjerministrs ieguva 52% balsu, pārliecinoši apsteidzot galveno konkurentu - opozīcijas partiju kopīgo kandidātu Ekmeledinu Ihsanoglu -, kurš saņēma 38,3% vēlētāju atbalstu, vēsta AFP.

Daudzus pārsteidzis lielais atbalsts E. Ihsanoglu, kuram atšķirībā no R. T. Erdogana bija pieticīga priekšvēlēšanu kampaņa. «Esam sasnieguši ļoti ievērojamu rezultātu, jo, kad pirms mēneša sākām savu kampaņu, visi teica, ka nezina tādu Ihsanoglu, ka viņš neko nesajēdz no politikas,» sacīja E. Ihsanoglu.

Ar iegūtajām balsīm R. T. Erdoganam pietika, lai izvairītos no vēlēšanu otrās kārtas. Pēc provizorisko rezultātu izziņošanas viņš svētdienas pusnaktī galvaspilsētā Ankarā uzrunāja vairākus desmitus tūkstošus atbalstītāju, solot jaunus laikus Turcijai. «Šīs vēlēšanas ir Turcijas pagrieziena punkts, Turcijas dzimšanas diena, tās atdzimšana no pelniem,» sacīja jaunievēlētais prezidents. «Šodien mēs noslēdzam vienu ēru un ieejam jaunā ērā.»

R. T. Erdogans paziņoja, ka vēlēšanās uzvarēja «demokrātija un visi Turcijas iedzīvotāji», arī tie, kuri nebalsoja par viņu, un paziņoja, ka viņš apvienos Turcijas polarizēto sabiedrību. «Mums var būt atšķirīgi politiskie uzskati, atšķirīgs dzīvesstils, reliģiskā piederība, vērtības, etniskā izcelsme, bet mēs visi esam šīs zemes bērni, katrs no mums ir šīs valsts saimnieks,» viņš sacīja. «Apvienosimies un būvēsim jaunu Turciju kopā, atstājot pagātnes strīdus, saspīlējumus, konfliktus un mākslīgās problēmas vecajā Turcijā.»

Viņš aicināja savus kritiķus, kas R. T. Erdoganu dēvē par «diktatoru», paskatīties pašiem uz sevi. Viņš izteicās, ka politiskajai opozīcijai vajadzētu «pārskatīt savu politiku», lai tā sakristu ar viņa «ideālu par jauno Turciju».

Nespēs saraut saites

Kritiķi uzskata, ka R. T. Erdogana uzvara nav nākusi godīgā cīņā, jo televīzijās galvenokārt demonstrēja viņa priekšvēlēšanu reklāmas, bet plakāti ar premjeru dominēja visā valstī. «Erdogans kļuva par pirmo tautas tieši ievēlēto prezidentu pēc negodīga priekšvēlēšanu procesa,» pirmdien rakstīja centriski kreisais laikraksts Cumhuriyet. Galēji labējās Nacionālistu rīcības partijas līderis Devlets Bahčeli, kas vēlēšanās atbalstīja E. Ihsanoglu, ziņu aģentūrai AP sacīja, ka R. T. Erdogans vēlēšanās uzvarēja «blēdoties».

R. T. Erdogana kļūšana par prezidentu nozīmē, ka viņa vadītajai Taisnīguma un attīstības partijai (AKP) jāmeklē jauns premjers, kurš būs politiskā spēka līderis nākamgad paredzētajās parlamenta vēlēšanās. Kā reālākais kandidāts tiek minēts ārlietu ministrs Ahmets Davutoglu.

Saskaņā ar Turcijas konstitūciju R. T. Erdoganam līdz 28. augustam, kad notiks viņa inaugurācija prezidenta amatā, jāsarauj visas saites ar paša dibināto AKP. Tomēr analītiķi nešaubās, ka arī turpmāk viņam būs liela ietekme politiskajā spēkā, no kura sekmēm nākamajās parlamenta vēlēšanās lielā mērā būs atkarīgs, vai R. T. Erdoganam izdosies veikt labojumus konstitūcijā, lai paplašinātu prezidenta pilnvaras. Lai veiktu izmaiņas konstitūcijā, nepieciešams divu trešdaļu parlamenta deputātu atbalsts.

Līdz tam viņš ir apņēmies pilnībā izmantot konstitūcijas sniegtās pilnvaras, piemēram, vadīt valdības sēdes, ko nedarīja pašreizējais prezidents Abdulla Gils.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?