Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +10 °C
Skaidrs
Pirmdiena, 30. septembris
Menarda, Elma, Elna

Es arī. Saplūšana II

Latvijas un Gruzijas attiecības ar prātu mazāk saprotamas nekā ar sirdi. Latvietis traucas palīgos otras mazas valsts cīņai ar agresoru, brauc uz kalnaino Gruziju, iemīl to tāpat kā Latvijas līdzenumus. Vēsturiski tik atšķirīgo kultūru iezīmes spēj rast kopīgu valodu un atsevišķos gadījumos - arī saskarsmes punktu, kurā dažādi uzskaņotas sirdis sāk pukstēt vienā ritmā.

Festivālā Porta satikušies gruzīnu etnodžeza izpildītāji The Shin, kas kopā ar Valta Pūces Etnogrāfisko orķestri radījuši pasaules mūziku jēdziena plašākajā izpratnē, vienkopus liekot modernās mūzikas ritmu, tradicionālo latviešu folkloru, gruzīnu nacionālos dziedājumus. Rezultātā tapis krāšņs, dinamisks un nospriegots muzikālais raksts. Līdzīgi kā iepriekšējā Porta izdotajā albumā, kur satikās latviskais folkroks Dzelzs vilka izpildījumā un ebreju klezmera spēlētāji Forshpil, gruzīnu un latviešu kopdarbā Es arī neierastais un svešais izceļ abu kultūru raksturīgākās šķautnes. Ieguvēji ir visi.

Pasakains ceļojums

Albums Es arī līdzinās dziļam, fantastiskam sapņojumam ārpus laika un telpas. Lai arī var izšķirt latviešu taisno, nepastarpināto muzikālo pārliecību no gruzīnu poliritmiskās uzdrošināšanās radīt jaunus skaņu vijumus, Baltijas jūras skarbumu no svelmes raisītā laiskuma un it kā vieglprātības, sakrālo dziedājumu, džeza ritmu un viduslaiku tēmu intonācijas tomēr rada jaunu pasaules ainu. Ģitāras, kokle, tabla, vijole, akordeons un neticami dažādu instrumentu ansamblis atklāj jaunas saspēles iespējas. Dažādās muzikālās tradīcijas viena otru papildina - ziemeļnieku ierastais skarbums kļūst rotaļīgāks, sastopoties ar gruzīnu lai arī smeldzīgo, tomēr dzīvesprieku, un tik pazīstamais «līgo, līgo!» skan ar jaunu spēku. Ceļojums, kurā aizved Es arī, nepaģērē zināt svešvalodas - vārdi ir tikai fonētisks greznās mūzikas un plašo harmoniju papildinājums. Kā gidu rokās var turēt informatīvi piesātināto, vizuāli atturīgo albuma vāciņu. Katrai dziesmai savs stāsts. Tie kopā veido pasaku, kas ik reiz stāstāma no jauna, lai satiktu bruņinieku Pūci, Šmitijas feju un Čangalijas princesi… Svešajā rast pazīstamo, ikdienā ieraudzīt brīnumu - tas ir vārdos neizteiktais mudinājums.

Astoņpadsmit personību

Albumu radījuši pieredzējuši un atzīti mūziķi. The Shin izpildītāji, emigrējuši no dzimtenes uz Vāciju, kur paradoksālā kārtā raduši plašākas iespējas muzikāli attīstīties, ir savā žanrā atzīti mākslinieki. Valts Pūce savukārt - viens no savdabīgākajiem pašmāju komponistiem, kurš jau izsenis eksperimentējis ar dažādiem mūzikas žanriem. Albumā Es arī var just viņa krāsu un skaņu burvja talantu - muzikālā glezna zīmēta bieziem triepieniem, kuros, tuvāk pienākot, var izšķirt izsmalcinātas miniatūras. Īpašu noskaņu piešķir izcilais Zanes Šmites un Kristīnes Kārkles dziedājums - brīžiem etnogrāfiski precīzs, citviet emocionāli iekrāsots. Ierakstā piedalījušies mūziķi, kuru vārdi Latvijā komentārus neprasa, - vijolnieks Raimonds Ozols, obojists Normunds Šnē, čellists Valters Pūce.

Astoņpadsmit dažādu mūziķu tikšanās V.Pūces lauku mājās Košragā atstājusi paliekošu vērtību Latvijas mūzikas apcirkņos. Arī cerību, ka ieraksts izskanēs arī tālāk. Bet pagaidām atliek cīnīties par ievērību pašu mājās - Es arī nominēts Latvijas mūzikas ierakstu gada balvai kategorijā Labākais tautas mūzikas albums un sacentīsies ar četriem konkurentiem: Baļķu folkloras ierakstu Te man tika, Sergeja Jēgera, Raimonda Tigula, Sinfonietta Rīga un Māra Sirmā Dziesmiņās remdējos, Iļģu albumu Īsākās nakts dziesmas un Latvijas Radio kora Krusta danci.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Stāvoklis starp dzīvību un nāvi

Miruša ķermeņa atdzīvināšana kā romānā par Frankenšteinu varētu būt reālāka, nekā šķiet. Zinātnieki nākuši klajā ar pieņēmumu, ka starp dzīvību un nāvi patiešām ir vēl viens starpposms, kas varētu ...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?