Laika ziņas
Šodien
Skaidrs
Rīgā +15 °C
Skaidrs
Ceturtdiena, 26. septembris
Kurts, Knuts, Gundars

Es vai skola, kurš mācīs bērnam mīlēt Latviju?

Valsts svētku svinēšanas tradīcija manā ģimenē pirms sešiem gadiem izauga no ozolzīles. Gandrīz vārda tiešajā nozīmē! Tolaik būdams piecgadnieks, mans dēls spēlējoties zīli iestādīja puķpodiņā blakus istabas augam, un tā brīnumainā kārtā uzdīga. Siltumā un mitrumā mazais ozoliņš auga ļoti ātri, un vēlme to iestādīt atsevišķā podiņā sakrita ar valsts svētku priekšvakaru.

Tā nu, iemiesodams latvisko simbolu, ozoliņš kļuva par svētku galveno personāžu, ko papildinājām ar torti, uzkodām un puikas bērnudārzā pašdarinātu Latvijas karodziņu. Tas godam kalpo joprojām, ik gadu 18. novembrī rotādams kūku, bet ozols aizceļoja uz Vidzemi, kur iesakņojās ģimenes draugu lauku īpašumā.

Kā ar patriotisma garu jūsu mājās? MiniDiena aptaujāja dažādas ģimenes, kā arī viesojās Rīgas pašvaldības 200. bērnudārzā, lai uzzinātu, vai valsts svētku svinēšanas tradīcija ir dzīva un aktuāla un ko tā nozīmē bērniem, bet ko - vecākiem?

Būt kopā ar saviem vismīļākajiem cilvēkiem

Roberts Ķīlis

Latvijas Republikas izglītības un zinātnes ministrs, triju bērnu tēvs

Vislabāk bērniem ieaudzināt patriotisma garu, sniedzot izpratni, ka cilvēki valstī ir savstarpēji saistīti un mūsu kopējā labklājība, pašsajūta un valstiskā pašapziņa ir atkarīga no katra cilvēka ieguldījuma kopējā lietā. Ja to patiešām spēsim izprast, sākot no bērnības, arī rīkosimies gudrāk pieaugušo vecumā. Tas dod spēju sadarboties, palīdzēt otram, ieklausīties. Tāpat svarīgi bērniem mācīt pilsoniskās prasmes - to, kā cilvēki var līdzdarboties savas valsts dzīves veidošanā un lēmumu pieņemšanā. Svarīgi par šīm tēmām runāt jau bērnudārzā, bet lielāka nozīme, protams, ir ģimenei, jo vecāku attieksme pret valsti un sabiedrību veido arī bērnu attieksmi un skolai to nav tik viegli mainīt. Taču arī skola var sniegt nozīmīgas un praktiskas iemaņas, kā piedalīties valsts dzīvē.

Man pašam gan Lāčplēša diena, gan 18. novembris tiešām ir ģimenes svētki, ko katru gadu atzīmējam savādāk. Esam kopā un izdarām to, kas ilgi atlikts laika trūkuma dēļ. Kopā ar bērniem esam devušies ceļojumā - vienreiz pa Latviju, pagājušogad - uz Igaunijas Tartu Ahhaa muzeju, jo mums svarīgākais, ka varam pacilātā noskaņā pavadīt laiku kopā ar tiem, kas vismīļākie. Bet, esot Rīgā, vienmēr cenšamies apmeklēt salūtu.

Darboties un iesaistīties, lai apgūtu tradīcijas

Zane Kilbloka

astoņgadīgā Gustava un sešgadīgā Rūdolfa mamma

Kaut arī mana bērnība pagāja Padomju Savienības gados, laiks no 11. līdz 18. novembrim man vienmēr ir šķitis īpašs. Lāčplēša diena nav iedomājama bez svecīšu nolikšanas pie Rīgas pils, kur ejam katru gadu ar bērniem, godinot Latvijas brīvības cīnītājus.

Prieks, ka ne tikai ģimenes loma, bet arī bērnudārza un skolas ieguldījums ir šo tradīciju izkopšanā un audzināšanā. Valda Zālīša sākumskolā, kur mācās mans vecākais puika, ir tradīcija visiem pulcēties krastmalā uz svecīšu nolikšanu un laternu palaišanu Daugavā. Valsts svētku laikā tiek rīkots koncerts Latviešu biedrības namā. Šogad bērniem tika rīkota ekskursija uz Kara muzeju sarkanbaltsarkano lentīšu locīšanā. Bērni caur darbošanos un iesaistīšanos apgūst šīs tradīcijas, kas tiek mantotas no paaudzes paaudzē. Un šī lentīte ir jau kļuvusi par neatņemamu svētku rotu. Manā bērnībā ar vecākiem gājām uz Brāļu kapiem ar sarkanbaltsarkanām alpu vijolītēm. Tajā gadā, kad legalizēja Latvijas valsts karogu, man bija iespēja būt Rīgas pils tornī uz karoga pacelšanu. Lai gan biju maza meitene, šīs izjūtas un atmiņas ir dzīvas vēl šodien.

18. novembris ir diena, kad esam kopā, gatavojam svētku pusdienas, cepam svētku torti, kura tiek īpaši rotāta ar Latvijas ogām, veidojot sarkanbaltsarkanu kūkas rakstu. Bērni ar nepacietību gaida svētku uguņošanu Daugavmalā, iespēju nodziedāt Latvijas valsts himnu un izbaudīt Staro Rīga burvību pilsētā. Mājās ir ziedi valsts karoga krāsās un mazie Latvijas karodziņi.

Lepoties ar to, kas Latvijā unikāls

Rihards Kalniņš

trīsgadīgā Laura un piecgadīgā Niklāva tētis. audzis Amerikā

Ne tikai pienākot svētku laikam, bet arī ikdienā mēs ar sievu stāstām mūsu bērniem par to, kas Latvijā ir unikāls, un mācām viņiem ar to lepoties. Jo Latvijā pastāv lietas, ko neatradīsi nekur citur pasaulē. Piemēram, mēs bērniem ieaudzinām patriotismu caur mīlestību pret Latvijas skaisto dabu un garšīgiem ēdieniem. Ēdot Latvijas dabas produktus un mācot bērniem, kā tos baudīt, var izjust savai zemei raksturīgo garšu, kas ir patiešām unikāla. Mājās ļoti daudz runājam par dažādām valstīm un kultūrām - klausāmies radio un pārrunājam jaunākās pasaules ziņas. Mēģinām bērniem jau no agra vecuma likt saprast, ka cilvēki pasaulē ir dažādi, runā dažādās valodās, piekopj dažādas vērtības, svin dažādus svētkus un ka šī dažādība bagātina pasauli un padara dzīvi interesantāka. Cenšamies ieaudzināt toleranci un iejūtību pret visiem, jo, mūsuprāt, tas ir patriotisma stūrakmens - mīlēt savu valsti, bet ar toleranci un iejūtību izturēties arī pret citiem. Ģimene un bērnudārzs veido bērnu kopienu, tādēļ abas spēlē milzīgu lomu patriotiska gara veicināšanā. Esmu ārkārtīgi pateicīgs, ka mūsu bērni iet fantastiskā valsts bērnudārzā, kur lieliskās audzinātājas, auklītes un direktore gatavo bērnus valsts svētku svinībām un priekšnesumiem - zīmē karogu, mācās dziesmas. Līdz ar to mēs paši pēdējos gados vairāk baudām valsts svētkus. Pēdējos gados ar dēliem 18. novembrī apmeklējam valsts svētku parādi krastmalā, jo abiem ļoti patīk redzēt Latvijas karavīrus un militāro tehniku!

Es uzaugu Ņujorkas latviešu trimdas kopienā astoņdesmitajos un deviņdesmitajos gados, kur apmeklēju latviešu skolu katru sestdienu. Latvijas nacionālajos svētkos bija īpaši jāsapucējas un jāapmeklē svinīgie pasākumi kādā lielā aulā Manhetenā, kur tika izkarināti Latvijas karogi un skanēja svinīgas runas. Bieži vecāka gadagājuma cilvēki raudāja, kad dziedāja himnu. Tas man kā bērnam lika saprast, ka valsts svētki var izraisīt nopietnas emocijas un pret tiem jāuzturas ar cieņu. Protams, bija grūti šādas lietas izskaidrot saviem draugiem ikdienas amerikāņu skolā. Bet jau no agra vecuma daudz stāstīju viņiem par Latviju, tās vēsturi, kultūru, tradīcijām.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Bez nosaukuma

3 idejas
svētku
noskaņai

Pagatavojiet ģimenei kaut ko gardu! Oriģinālas receptes meklējiet kādā no pašmāju blogiem, piemēram, absolutsed.lv, bet 17. novembrī pēc vietējo zemnieku audzētiem labumiem iegriezieties Kalnciema kvartāla tirdziņā.
Vai jums šķiet, ka zināt visu par savu valsti? Pārbaudiet to Latvijas faktu spēlē par Latvijas vēsturi, ģeogrāfiju, dabu, zinātni, kultūru, sportu. Noderīgi un jautri pavadīts vakars!
Mūzika lieliski palīdz radīt noskaņu, tāpēc noklausieties kādu no latviešu patriotisko dziesmu izlasēm vai tautasdziesmu inspirētas melodijas mūsdienīgās skaņās Vētras saites.

Rīgas pašvaldības 200. bērnudārza direktore Astrī

Jau vairākus gadus bērnudārzā organizējam 18. novembra jeb Latvijas dzimšanas dienas - kā to skaidrojam pašiem mazākajiem - atzīmēšanu. Pāris nedēļas iepriekš bērni mācās dziesmas, ko izpilda svētku koncertā vecākiem. Protams, mazie iemācās arī valsts himnu! Nodarbībās runājam, kāda ir šo svētku nozīme, kad, kas un kā ir noticis vēsturē. Pagalmā bērni no svecītēm un čiekuriem mācās izlikt Latvijas kontūru. Atrodamies Rīgas centrā, kas, salīdzinot ar mikrorajoniem, ir diezgan multikulturāls, tāpēc dārziņu apmeklē arī itāļu, norvēģu, somu un vāciešu bērni, nemaz nerunājot par krievu tautības mazuļiem, un visi ir priecīgi iesaistīties svētku pasākumos! Patriotismam nav nekāda sakara ar politiku, ja mēs šeit dzīvojam, tad jācenšas izprast un cienīt tradīcijas, kas nav iespējams bez vēstures zināšanām, un vislabāk tās apgūt jau no mazotnes.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli

Vislabākā sistēma neglābs no tumsonības

Ikvienam normālam cilvēkam, noklausoties no difterijas mirušā četrgadnieka vecāku versiju par notikušo, bezpalīdzīgām skumjām pievienojas dusmas un vēlme, lai šis bezjēdzīgais pieaugušo pašie...








Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?