Laika ziņas
Šodien
Smidzinošs lietus
Rīgā +16 °C
Smidzinošs lietus
Piektdiena, 27. septembris
Ilgonis, Ādolfs

ES valdību līgums buksē

Lai arī Līgumu par stabilitāti, koordināciju un pārvaldību ekonomiskajā un monetārajā savienībā jeb fiskālās disciplīnas līgumu 25 no Eiropas Savienības (ES) dalībvalstīm vienojās parakstīt jau marta sākumā, četru mēnešu laikā ratifikācijas process diez ko nav virzījies uz priekšu. No eirozonas dalībvalstīm tikai Grieķija un Slovēnija ir pilnībā ratificējušas līgumu, kas paredzēja ES dalībvalstu budžeta stingrāku uzraudzību un citus preventīvus pasākumus, kas līdzētu izvairīties no vēl kādas ekonomiskās krīzes, kā arī pārvarēt esošo.

No ES valstīm, kas joprojām pieturas pie nacionālās valūtas, pilnībā fiskālās disciplīnas līgumu ratificējusi tikai Latvija, kuru katru dienu līguma ratifikāciju jāapstiprina arī Lietuvas prezidentei. Pēdējo parakstu gaida gan Portugāle, kas pirmā ratificēja līgumu, gan Īrija, kas sarīkoja tautas nobalsošanu, arī dāņi un rumāņi. Taču lielākais troksnis ap šo labi iecerēto līgumu sacēlies eirozonas milžos - Francijā un Vācijā. Lai līgums stātos spēkā, nepieciešams, ka to ratificē vismaz 12 eirozonas valstu, taču pagaidām daudzviet tas ir iebuksējis. Turklāt situāciju vienkāršāku nepadara arī pagājušonedēļ eiropadomes samitā panāktā konceptuālā vienošanās, ka varētu tikt paplašinātas ar fiskālās disciplīnas līgumu tieši saistītā Eiropas Stabilitātes mehānisma (ESM) funkcijas, tā budžetu atvēlot arī banku rekapitalizācijai.

Francijas jaunievēlētais prezidents, sociālists Fransuā Olands fiskālās disciplīnas līgumu vilcināja līdz jūnija beigu eiropadomei, kad beidzot tika apstiprināts viņa priekšvēlēšanu kampaņas laikā solītais 120 miljardu eiro vērtais Izaugsmes un nodarbinātības pakts - uzreiz pēc tam viņš apsolīja visus ar ES saistītos jautājumus nodot parlamentam izskatīšanai, to skaitā gan fiskālās disciplīnas līgumu, gan izaugsmes paktu, arī banku uzraudzības modeli un finanšu transakciju nodokli.

Savukārt Vācijas parlamenta lēmums ratificēt gan fiskālās disciplīnas līgumu, gan ESM, lai raidītu spilgtu un nepārprotamu signālu pārējiem Eiropas partneriem, ka Vācija iestājas par vienotu ES, tieši ESM dēļ apturēts. Kad pretēji iepriekš paustajai pozīcijai Vācijas kanclere Angela Merkele tomēr piekrita Itālijas un Spānijas uzsāktajam tirgum, kurā abas finansiāli novārdzinātās dienvidu valstis solīja bloķēt Izaugsmes un nodarbinātības paktu, ja ESM netiks papildināts ar banku glābšanas funkciju, viņas rīcība dzimtenē izraisīja sašutuma vilni. Vācijas konstitucionālajā tiesā jau iesniegtas astoņas prasības, kas lūdz izskatīt, cik lielā mērā fiskālās disciplīnas līgums un dalība ESM atbilst valsts pamatlikumam. Apvienība Vairāk Demokrātijas iesniegusi 12 000 pilsoņu parakstītu petīciju, kurā apšauba fiskālā līguma un ESM ietekmi uz Vācijas parlamenta suverenitāti budžeta jautājumos, divas sūdzības iesniegusi Kreiso partija, divi Bundestāga deputāti un divas privātpersonas, arī organizācija, kuru vada pazīstams eiroskeptiķis zinātnieks Karls Albrehts Šatšneiders. Konstitucionālajai tiesai savs atzinums jāsniedz trīs nedēļu laikā, līdz tam prezidents Joahims Gauks ratifikāciju neizsludinās.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?