Laika ziņas
Šodien
Smidzinošs lietus
Rīgā +16 °C
Smidzinošs lietus
Piektdiena, 27. septembris
Ilgonis, Ādolfs

Esmu neapturama!

Mūžīgi tev vajag ko jaunu - Ainai Alksnei pārmet. Citkārt, ieraugot kundzi kovbojcepurē, vaicā: «Vai jums ir arī zirgs?» «Ir,» atsmej seniore. «Gaida mājās, lai uztaisu pusdienas... Manam vīram bieži vaicājuši, kā viņš var paciest, ka sieva skrien apkārt. Bet tad esot miers, viņš atbild un paskaidro: kad sieva mājā, pati nav mierīga un citiem nav miera. Esmu neapturama,» par sevi teic Alksnes kundze. Viņas varēšanu apbrīno, jo īpaši tie, kuriem viņa māca līnijdejas.

Visur jābūt priekšā

Tas krampis Ainas kundzei no bērnības, ko pavadījusi Vircavā, Jelgavas pusē. Ar Rīgu, kur dzimusi, saistās vien dažas atmiņas: «Zobārstniecībā es, trīsgadīgs meitēns, ieraugot uzrakstu «Kase», prasīju mammai, no kura gala tas vārds jālasa. Izlasīju no abiem - jau tajā laikā pazinu burtus. Un vēl nekādi nevarēju saprast, kāpēc pa vienām durvīm visi iet iekšā, bet ārā nāk retais. Tas bija lifts.»

Ainas vecāki bijuši skolotāji, paps meitēnu agri ievirzījis gudrībās. «Tieši vecāki ir tie, kuri ievirza prātu, tāpēc atbalstu mājmācību,» saka Aina. Viņa lasīt iemācījusies ātrāk par piecgadīgo brāli. Tik ļoti gribējusi iet skolā, ka Vircavā trīs gadus gājusi ābečniekos, tāpēc pamatskolā varēja mācīties jau 2. un 4. klasē. «Skolā mani gandrīz nekad nesauca, to ļoti pārdzīvoju. Jo visu zināju. Tās alkas pēc radošā izziņas procesa man ir jau no bērnības. Visu mūžu esmu mācījusies,» uzsver Aina. Savukārt adīt pratusi no sešiem gadiem - ļoti paticis. «Pirmās zeķes uzadīju desmit gadu vecumā - nesen piedzimušajai māsiņai. Mamma adīja man, bet es māsai.» Brīnumbērns? «Nē taču! Tikai vienmēr visur esmu līdusi iekšā. Man ir jābūt priekšā. Man vēl tagad saka: «Ome, no tevis nāk enerģija!»»

Pēc pamatskolas Aina iestājusies Rīgas Daiļamatniecības vidusskolā. Sākusi arī sportot. «Pierakstījos šaušanas, vingrošanas, slēpošanas pulciņā. Atceros, rakstīju vidusskolas direktoram iesniegumu, ka esmu sekmīga un lai ļauj mācīties arī Rīgas Jaunatnes sporta skolā. Tur sāku trenēties. Grūti man gāja - biju apaļa meitene un neko nemācēju. Bet bērnībā man ļoti patika divas lietas - adīt un ķert izsprukušās govis. Zemgalē govis sēja pie ķēdēm. Kad lija, māls izmiekšķējās un govis mietiņus izrāva. Kāds man bija baudījums skriet pakaļ nezin cik kilometrus, meklēt, kuros kaimiņos pazudušas. Tas man gēnos - radošais un fiziskais.» Tā Aina skrējusi, un tā viņas jaunākā mazmeita skrien tagad - spēlē flautu orķestrī, džezā, kāpj kalnos, iet modeļu skolā, dzied korī, ansamblī un dejo tautiskās dejas. «Viņai 12 gadu! Viņa man saka: «Vecomāt, eju tavās pēdās!»» lepojas ome.

Nevajag par rezultātiem

Pēc daiļamatniekiem Aina drīz sapratusi, ka sports vairāk pie sirds. Iestājusies fizkultūras institūtā Ļeņingradā, neklātienē. «Noturējos divus gadus. Tad sapratu, ko patiešām nozīmē mācīties - ak, ārprāts, bet jādara ir.» Bet tad Pedagoģiskajā institūtā pie Dabaszinību fakultātes tika atvērta fiziskās audzināšanas nodaļa. «Es iekšā! Tikai uzņemšana ir beigusies. Bet tajā laikā jau biju Latvijas vieglatlētikas izlasē, skriešanā. Tiku iekšā.»

Institūta pēdējā kursā Aina, Grundules jaunkundze, apprecējusies. Tolaik viņa bijusi ļoti tuvu sporta meistara normatīvam. «Lai pēc institūta beigšanas nebūtu jāpierāda, kam pieder diploms un sportiskie sasniegumi, precējāmies laikus - janvārī, kad nebija vieglatlētikas nodarbību un sacensību. Un laimīgi esam kopā jau 57 gadus!» stāsta Aina. Aprēķina laulības? «Nē, termiņš. Bet man arī bija apnikuši visi tie jaunie cilvēki, kuri nemitīgi teica komplimentus par maniem sportiskajiem sasniegumiem. Komplimenti man patika, bet ja ar mani grib bučoties un apkampties, tad nevajag runāt par rezultātiem. Vajag dejot ar mani. Tā bēgu no visiem! Ivars sākumā nepazina mani kā sportisti, viņš teica: «Jāpamēģina ar tādu smuku Rīgas meitenu iedraudzēties...»

Sportojusi Aina līdz gadiem četrdesmit. Guvusi arī nopietnu traumu - ceļgalā menisku pārrāvusi. «Aizveda uz traumām un - liktenīgi, tur nav elektrības, rentgenu uztaisīt nevar. Veda uz fizkultūras dispanseru, kur kāju uz sešām nedēļām ielika ģipsī - to nedrīkstēja.» Ainai esot viena no Traumatoloģijas institūta zelta medaļām - jo ar savu darbu un mediķu palīdzību kāju tiktāl savedusi kārtībā, ka pēc 10 mēnešiem atkal izpildījusi sporta meistara normatīvu: «Vēl medaļa ir kādam pianistam, kurš pēc grieztas brūces plaukstā tomēr atkal spēlēja klavieres, balerīnai un kādam futbolistam. Mēs atgriezāmies un bijām pilnvērtīgi sava darba darītāji. Kalnbērzs man teica: kamēr skriešu un kamēr būs nospriegoti visi muskuļi, kāja nesāpēs. Tagad gan paskriet vairs nevaru.»

Gribu būt varoša!

Aizejot pensijā, Aina uz 15 gadiem pilnībā pievērsusies mazbērniem. «Dzīvoju Vecpiebalgā, lauku mājā. Biju īsta omīte. Bet, kad jaunākais mazbērns sāka iet skolā, gribējās kaut ko darīt. Baseins, vingrošana nepatika. Aerobikā sāka raut krampji, un skolotāja teica, ka negribot nokļūt cietumā, ja es nokļūšu tur, no kurienes atpakaļ nenāk.» No aerobikas Ainu palūdza aiziet. Tā kā rados visas sievietes dejo līnijdejas, meita aizvedusi uz tām. Ainai iepaticis tik ļoti, ka savu 75. jubileju tā arī nosvinējusi: «Aizgāju Ķengaragā uz tuvējo skolu pie direktores un palūdzu zāli dejošanai. Piešķīra. Saaicināju visus līnijdejotājus un svinējām dejojot. Kliņģeris, protams, bija.» Tad arī radusies ideja līnijdejas mācīt citiem.

Tagad Ainai ir divas līnijdejotāju grupas Dienas centrā Ķengarags. «Šogad atnākušas tādas kundzes! Pie septiņdesmit gadiem! Prieks strādāt. Vecumdienās jau svarīgi iekustināt, parādīt, sak, tu neesi tikai ome.» Vai Ainai ir sapnis lielajām vecumdienām? «Mazmeita teica: «Vecomāt, domā vienmēr uz priekšu un pozitīvi!» Valters nodzīvoja līdz 102 gadiem, bet tad man būs dikti nesmuks ģīmis. Galvenais - dejot, kamēr vien var, adīt, darboties! Gribu būt varoša, cik vien būs lemts. Jo nav tāda vārda «nevaru,» ir tikai negribēšana. Bet es gribu. Un gribu savus mīļos mīlēt,» saka Aina Alksne.

Uzmanību!

Pieprasītā sadaļa var saturēt erotiskus materiālus, kuru apskatīšana atļauta tikai pilngadību sasniegušām personām.

Aina Alksne

Dzimusi 1931. gada 25. oktobrī Rīgā
1951. gadā pabeigusi Rīgas Daiļamatniecības vidusskolas rokdarbu pedagoģisko nodaļu
1951. gadā iestājusies Ļeņingradas Fizkultūras institūtā, 1953. gadā - Rīgas Pedagoģiskajā institūtā, kuru absolvēja 1957. gadā.
Strādājusi Rīgas Politehniskā institūta katedrā par pasniedzēju. No 1968. gada līdz pensijai - Daugavas bērnu sporta skolā par vieglatlētikas treneri
No 2008. gada vada līnijdeju nodarbības senioriem Dienas centrā Ķengarags.
Vīrs Ivars, divi bērni, seši mazbērni.

Seko mums

Seko līdzi portāla Diena.lv jaunākajām ziņām arī sociālajos tīklos!

Ziņas e-pastā

Saņem Diena.lv aktuālās ziņas e-pastā!

LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS

Vairāk LAIKRAKSTA DIENA PUBLIKĀCIJAS


Aktuāli









Hokejs 2019

Vairāk Hokejs 2019


Positivus

Vairāk Positivus














Melu tvertne

Vairāk Melu tvertne


Vēlēšanas2018

Vairāk Vēlēšanas2018






Hokejs2018

Vairāk Hokejs2018






Phjončhana 2018

Vairāk Phjončhana 2018


Publikāciju iegāde

Vairāk Publikāciju iegāde










Jaunumi

Vairāk Jaunumi


Dabas Diena

Vairāk Dabas Diena




Citi

Vairāk Citi


Latvijā

Vairāk Latvijā


Dienas Sēne

Vairāk Dienas Sēne


Pasaulē

Vairāk Pasaulē



Velo Diena

Vairāk Velo Diena



Dienas Starts

Vairāk Dienas Starts


Viedokļi

Vairāk Viedokļi


Sports

Vairāk Sports


Skolas Diena

Vairāk Skolas Diena



Valodas Policija

Vairāk Valodas Policija



Citi

Vairāk Citi



SestDiena

Vairāk SestDiena


KDi

Vairāk KDi





Sporta Avīze

Vairāk Sporta Avīze


Dienas Gada Balva kultūrā

Vairāk Dienas Gada Balva kultūrā



Uzņēmēja Diena

Vairāk Uzņēmēja Diena





Iedvesmas Diena

Vairāk Iedvesmas Diena







Latvijas Lepnums

Vairāk Latvijas Lepnums


Dzīvesstils

Vairāk Dzīvesstils







Šodien Laikrakstā

Vairāk Šodien Laikrakstā



Vide un tūrisms

Vairāk Vide un tūrisms




Izklaide

Vairāk Izklaide







Kas notiek?

Vairāk Kas notiek?